Machu Picchu’nun öyküsü. Dağların arasında bir şehir. Machu Picchu nerededir?
Dünya üzerinde öyle yapılar vardır ki insan aklının sınırlarını çok fazlasıyla aşmaktadır. Ancak işin en can alıcı noktası ise bu yapıları yapanların da birer insan olmalarıdır. Günümüzden yüzyıllar öncesine hatta binlerce yıl öncesine dayanan bu gizemli yapılar günümüz dünyasının bir türlü anlam veremediği yapılardır. Yapılışlarının nasıl olduğunu bilemediğimiz ve hangi amaçla inşa edildiklerini anlayamadığımız sayısız yapı yeryüzünde bulunmaktadır. Üstelik bazı yapıların hikâyesi ve bulunuşları çok enteresan ve gizemlidir. Örneğin Amerika Kıtasında yer alan Peru’da bulunan Machu Picchu dünyanın en gizemli ve en çok merak konusu olan yerlerinden birisidir. Mimari tekniği, bulunduğu konum, içerisindeki kalıntılar ve daha fazlası ile Machu Picchu dünyanın yedi harikasından biri olamaya layık görülmüş bir yerdir. Yüzyıllar boyunca bulunamayan bu antik şehir pek çok özelliği ile tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Örneğin Machu Picchu’da harç kullanılmadan devasa kayalar mükemmel bir şekilde birbirine oturtulmuş ve kocaman bir şehir inşa edilmiştir. Yapılışı hala kesin olarak açıklanamayan bu gizemli yer bulunduğu bölge ve konum itibariyle de çok fazla dikkat çekmektedir. Yılda milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu gizemli şehir dünya üzerinde neredeyse hiç bozulmayan ve yıkılmayan nadir inşaların başında yer almaktadır.
Machu Picchu nerede yer almaktadır?
Machu Picchu Peru’nun Cusco şehrine 88 km uzaklıkta yer almaktadır. Balta girmemiş ormanların arasında dağların zirvesinde inşa edilmiştir. Bulutların rahatlıkla değdiği bu antik şehri Peru’ya yılda milyonlarca turist getirmektedir. Bu da Peru ekonomisine çok ciddi bir destek sağlamaktadır. Bu eşsiz şehrin pek çok dikkat çeken noktası bulunmaktadır. Örneğin dağların zirvesinde inşa edilmesi ve hiç harç kullanılmaması akıllarda sürekli bir soru işareti bırakmaktadır. Ayrıca tonlarca ağırlıktaki kayaların ve taşların dağın zirvesine taşınması da pek çok araştırmacıyı düşündürmektedir.
Machu Picchu’yu kimler inşa etmiştir?
Güney Amerika topraklarında yer alan Peru’da yaşam sürmüş olan İnkalar Machu Picchu’yu inşa etmiştir. 15. yüzyılda yapılan Machu Picchu Eski Dağ olarak bilinen dağda inşa edilmiş bir şehirdir. Bu gizemli şehri İnka hükümdarı olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir.
Machu Picchu neden dağın zirvesinde inşa edilmiştir?
Machu Picchu eski dağ olarak bilinen dağda inşa edilmiş kocaman bir şehirdir. Şehrin pek çok özelliği ve akıl almaz noktası bulunmaktadır. Gizemli şehir Machu Picchu’nun dağların zirvesinde inşa edilmesinin nedenini bilim adamları ve araştırmacılar vahşi hayvanlardan ve dış saldırılardan korunma olarak yorumlamaktadır. Nitekim 1532 yılında Peru’ya gelen istilacı İspanyollar her yeri istila etmiş ve sömürmüştür. Ancak dağların arasında yer alan ve ormanlarla kaplı olduğu için çok iyi gizlenen Machu Picchu istila edilememiştir. Aradan çok uzun yıllar geçtikten sonra keşfedilen bu gizemli yapı hala ilk günkü gibi korunmakta ve neredeyse hiçbir hasara uğramadan günümüze kadar gelmiştir.
Machu Picchu’nun hikâyesi
Machu Pichu İnkalı imparator Pachacutec Yupanqui tarafından yapılmıştır. Şehrin çok yükseklerde dağların zirvesinde yapılmasının sebebini günümüzde bilim adamları ve bu konu hakkında derin bilgileri olan uzman araştırmacılar “Vahşi hayvanlardan ve dış saldırılardan korunmak” olduğunu ileri sürmektedirler. 1000 kişilik bir kapasitesi bulunan bu gizemli şehir 1532 yıllarında Amerika kıtasına gelen İspanyol istilacıları yüzünden terk edildi. İnka medeniyetinin yok olmasıyla beraber de şehir adeta hafızalardan silinmiş oldu. Zamanla unutulan bu esrarengiz şehir o günden beridir saklı bir kent olarak varlığını dağların arasında sürdürdü. İnka medeniyetinin yıkılışından yüzyıllar sonra1911’de kâşif Hiram Bingham tarafından Machu Picchu tekrardan keşfedildi. Dağların arasında gizlenmiş olan bu şehri İspanyollar fark edemedikleri için o günden beridir hiç bozulmadan ve herhangi bir tahribata uğramadan günümüze kadar gelebilmişti.
2.430 metre yüksekliğinde inşa edilen bu gizemli şehir, dönemin istilacı grupları tarafından fark edilmediği için hasarsız bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başaran çok nadir yapılardan birisi olmuştur. Şehir fark edildikten ve keşfedildikten sonra gizemleri de ortaya çıkmaya başlamıştır. Şehre ulaşmak için 200 basamaklı merdivenden çıkmanız gerekmektedir. Bunun dışında şehir tamamen birbirine bağlı bir şekilde inşa edilmiştir. Çok yüksekte inşa edildiği için dış saldırılara karşıda oldukça avantajlı bir konumdaydı. Efsanelere konu olan bu gizemli şehir Machu Pichu pek çok detayıyla insan aklının sınırlarını çok ciddi şekilde zorlamaktaydı. Çünkü şehrin mimarisi kusursuzdu ve mükemmel bir şekilde inşa edilmişti. Özellikle kayaların birbiriyle olan uyumları, taş işçiliği ve harçsız taşların mükemmel bir şekilde üst üste oturmuş şekilde yüzyıllar boyunca durması pek çok bilim adamını ve araştırmacıyı hayretlere düşürmüştür.
Machu Picchu dünyada eşi benzeri olmayan bir mimari anlayışla inşa edilmiştir. Dev taşların mükemmel uyumunu bir örnekle açıklamamız gerekseydi bunu hiç kuşkusuz çok ince olan kâğıt ile açıklamaya çalışırdık. Bilim adamları ve araştırmacılar harçsız inşa edilen bu gizemli şehrin duvarlarına çok ince olan kâğıtları bile taşların arasından geçirememişlerdir. Bu da kusursuz bir mühendislik ve matematiğin olduğunu göstermektedir. Sıradan ve baştan savma yapılmayan bu şehir tüm dünyayı hayretler içerisinde bırakmıştır.
Machu Picchu’yu çok gizemli ve düşündürücü kılan bir başka detay ise İnkaların daha tekerlekle tanışmamış olmalarına rağmen tonlarca kayaları, taşları dağlara nasıl taşıdığı hala bir gizem olarak varlığını sürdürmektedir. Pek çok insanın aklına şu mantık gelmektedir. İnkalar taşları taşımadı, zaten dağda bulunan taşlar var. O taşları kullanarak bu şehri inşa etti. Bu görüş yapılan bilimsel araştırmalarla tamamen çürütülmüştür. Çünkü şehirde bulunan taşlar ve kayalar bulundukları dağdan alınmamıştı. Bu durum taşların, kayaların çok yüksek dağa nasıl taşındığını akıllara getirse de hala yanıtı bulunmamıştır. Bu gizeme yapılan en genel açıklama, yerli halkın ipli ray sistemleri kullanarak taşları tepeye taşıması olsa da bununla alakalı herhangi bir belgeye rastlanılmamıştır.
Bazı arkeologlar Machu Picchu’nun askeri bir şehri olduğunu ileri sürmektedirler. Ancak bu kanıyı da destekleyen bir bulguya rastlanılmamıştır. Pek çok özelliği ile yüzyıllar boyunca saklı kalmış olan bu antik şehir hakkında sayısız teori ortaya atılmıştır. Ancak bu gizemli şehrin gerçek yapılış amacını hala çözebilmiş değiliz. Dünya üzerinde pek çok antik kalıntı bulunmaktadır. Bu antik kalıntıların en büyük ortak özelliği hepsinin de çok gizemli ve yapılış amaçlarının hala tam olarak netliğe kavuşamamasıdır. Örneğin Göbeklitepe de tüm dünya tarihini tamamen değiştirmiştir. Yapılış amacı da net bir şekilde açıklanamayan bu gizemli yapı tüm dünyanın merak ettiği soru işaretlerinden birisidir. Ayrıca Göbeklitepe haricinde dünya üzerinde pek çok antik yapı bulunmaktadır. Mısırda bulunan Gize Piramitleri de yıllardır insanların kafasını kurcalayan antik bir yapıdır. Günümüzde de kesin bir netlik kazanmasa da genel olarak sırrı azda olsa çözülmüştür. Ancak hala içerisinde gizemler barındırmaktadır. Bu gizemli yapılardan biriside Machu Picchu’dur. Machu Picchu yüzyıllar boyunca dağların arasında saklı kalmış ve günümüze kadar neredeyse hiç tahrip edilmeden ulaşabilen çok nadir yapılardan birisidir. Mimarisi, konumu, kullanılan malzemeler ve daha pek çok detayıyla dünyanın hem yedi harikasından biri hem de dünyanın en gizemli yerlerinden birisidir.