Beslenme

Mandalina gaz yapar mı?

Besinlerden bazıları, tüketimden kısa bir süre sonra gaz oluşumunu artırır. Bazı durumlarda da kişinin; içerisinde bulunduğu dönem, almış olduğu diğer besinler ve cinsiyete bağlı olarak dahi gözlemlenebilecek çok sayıdaki etkenden dolayı gaz oluşumuna daha yatkın oldukları görülür.

Mandalina tüketimi yapılmadan önce de, gaz yapıp yapmadığının öğrenilmesi ve alınan sonuca bağlı olarak mandalina tüketimi yapılması gerekecektir. Doğal olarak, konu hakkında; mandalinanın gaz yapıp yapmadığı, hangi durumlarda gaz yaptığı, sorunun nasıl önlenebilecek olduğu, konuları araştırılmalıdır.

Mandalina Tüketmek Gaz Yapar Mı?

Mandalina içerisinde, vücut için zararlı olmayacak miktarda asitler bulunur. Dozunda tüketim sonucunda yarar sağlayan ve gaz oluşumuna neden olmayan bu asitler, başka değişkenlerden dolayı gaz yapabilir.

Belirtilen durumdan, mandalinanın gaz yaptığı sonucuna ulaşılması da doğal olarak yanlış olacaktır. Yalnızca yarar sağlayacak şekilde ve gaz oluşturmadan mandalina tüketebilmek için, hangi durumlarda mandalinanın gaz yaptığı mutlaka öğrenilmelidir. Daha sonra sorun yaşanmadan mandalina tüketilebilecektir.

Mandalina Hangi Durumlarda Gaz Yapar?

Mandalinanın gaz oluşumuna neden olduğu durumlar, hem fiziksel hem de ruhsal durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Mandalinan gaz yaptığı durumlar ve etkileriyse şöyledir:

  • Yüksek asit içerikleri olan bir gıda ile veya içecekle birlikte tüketildiği takdirde, mandalina gaz oluşumuna neden olur. Örnek olarak, mandalina ve kolanın eş zamanlı olarak alınması sonucunda vücut içerisinde yoğun miktarda asit bulundurulmuş olur. Bu asidin hızlıca vücuttan atılması içinse kısa bir zamanda gaz oluşumu yaşanır.
  • Midenin dolu olduğu bir zamanda, kişinin yoğun olacak şekilde mandalina tükettiği durumlar olabilir. Burada, mandalina ile mide asidinin birleşmesi ve dolu olan midenin kısa süre içerisinde sindirimi gerçekleştirmesi gerekir. Doğal olarak da mandalinadan sonra gaz oluşacaktır.
  • İnsan vücudu, yoğun stres içerisinde çok sayıda hormonu aynı anda salgılar. Bu durum, vücut içerindeki asit dengesinin değişmesine de neden olacaktır. Stresli dönemlerde tüketilen mandalinalarda; hormonların etkisi, vücut içi asidin fazla olması ve vücut dengesinin sarsılmış olması nedenleriyle gaz yapacaktır.
  • Regl dönemlerinde kadınlarda genel olarak gaz oluşumu gözlemlenir. Tüketilecek mandalina sonrasında sindirim de hız kazanacağı için, normal zamanda oluşan gaz durumundan daha fazla yaşanacak olduğu söylenebilir.

Bu durumlara ek olarak, vücudun özel olarak mandalinaya karşı hassasiyeti olması ve kısa sürede sindirmesi gereken durumlar da vardır. Belirtilen vücut hassasiyetine sahip olacak kişilerde her durumda mandalinanın gaz yapacak olduğu unutulmamalıdır.

Mandalina Hangi Durumlarda Gaz Yapmaz?

Mandalinanın gaz yapıcı durumları olduğu gibi, bu soruna neden olmadığı da çok sayıda durum vardır.

Mandalinanın gaz yapmadığı durumlarsa genel olarak:

  • Aç karnına ve yalızca bir, en fazla iki tane olacak şekilde mandalina tüketilmesi
  • Midenin tıka basa değil de normal oranda dolu olduğu zamanlarda bir tane mandalinanın tüketilmesi
  • Herhangi bir vücut hassasiyeti olmayan bireylerin, öğünlerine ve karınlarının tokluk durumuna göre mandalina tüketimi yapması
  • Yüksek asitli içecek ve yiyeceklerle birlikte olmadan, ortalama değerlerdeki asit düzeyine sahip besinlerle birlikte mandalinanın alınması
  • Regl dönemini takip eden zaman dilimi, regl döneminden önceki ve sonraki üç günü de kapsayan zaman dilimlerinin dışında mandalina yenilmesi

Şeklindedir. Belirtilen durumlarda, mandalinanın gaz yapıcı bir meyve olmadığı anlaşılacaktır.

Mandalina Ne Kadar Sürede Gaz Yapar?

Mandalina, içeriğindeki asit ile ve besin değerleri sayesinde sindirime yardımcı olan bir besin kaynağıdır. Doğal olarak, mandalina yenildikten on beş dakika kadar bir zaman diliminden sonra vücudun sindirimi daha fazla hızlandırdığı fark edilir.

Bu sürecin başlamış olması, gaz oluşumunun da başlaması anlamına gelecektir. Yani mandalina tüketimi sonrasında, ortalama olarak on beş dakika kadar bir süre geçirildikten sonra gaz oluşumu olduğu fark edilecektir.

Vücudun metabolizma hızının farklı olmasından kaynaklı olarak bu süre, on dakika ile yarım saat arasında da değişiklik gösterebilir.

Mandalina Gaz Yaparsa Ne Yapılmalıdır?

Mandalinanın gaz yapması durumunda; karın bölgesinde ağrıların olması, vücudun oldukça küçük boyutlarda şişkinlik yaşaması ve gaz salınımının sıklaşması durumları söz konusu olacaktır. Her üç durum için de vücudun yeniden toparlanmak istemesi oldukça olağan bir durumken, yapılması gereken bazı püf noktalarla gaz sorununa çözüm bulunacaktır.

İlk olarak, içerisinde asit de olmasına rağmen yoğun miktarlarda besin değeri olan maden suları tüketilmelidir. Maden suyu da sindirime yardımcı olacağı için, kısa sürede bağırsakların temizlenmesi ve gaz oluşumunun ortadan kaldırılması sağlanır.

Bir diğer püf nokta ise su tüketimidir. Su tüketimi, bağırsakların temizlenmesine en çok yardımı dokunan işlemlerden bir tanesidir. Su sayesinde sağlıklı şekilde bağırsakların arındırılması, gaz sorununun da çözümüne neden olur.

Mandalina Gaz Yaparsa Etkisi Ne Kadar Sürer?

Mandalina tüketimi sonrasında gaz oluşumu söz konusu olursa, etkilerin ne zamana kadar devam edecek olduğu merak edilebilir. İlk olarak, mandalinaya karşı hassas bir sindirimi olan insanlarda gaz oluşumu hemen yok edilemez.

Vücut içerisinden mandalinaya dair alınmış olan besinlerin büyük çoğunluğunun vücut dışına atılmış olması gerekir. Özellikle; mide içerisinde sindirimin tamamlanmış olması, mandalinanın bağırsak kısmında beklemesinin sonlanması ve vücut içerisinden tamamen uzaklaşması gerekecektir.

Bu süreç tamamlanmadıkça gaz oluşumu devam edeceği için, hassas vücudu olan insanlarda gaz sorununun bir ile iki gün arasındaki sürede devam etmesi beklenir. Eğer diğer nedenlerden dolayı gaz oluşumu sağlandıysa, midenin yükünü hafifletmiş olması ve sindirimin belirli ölçüde tamamlanmış olması gerekir.

Burada, mandalina içeriklerinin hepsinin vücuttan çıkmış olması gerekmez. Doğal olarak, etkilerin en fazla yarım gün sürmesi ve yalnızca bu zaman diliminde mandalinanın gaz yaptığının gözlemlenmesi gerekir. Her iki durum da değerlendirilirse, en fazla iki günlük bir zaman diliminde sorun ortadan kalkacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir