Püf Noktası

Mandalina kabukları nasıl değerlendirilebilir? Mandalinanın faydaları

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden birisi olan mandalina C vitamini bakımından oldukça önemli bir üründür. C vitamini deposu konumunda olan mandalina insan sağlığı için de çok büyük faydalar sağlamaktadır. Tarihi çok eskilere dayanan mandalina ilk olarak Güneydoğu Asya, Çin ve Japonya’da yetiştirilmiştir. Anavatanı Asya bölgesi olan mandalina zamanla tüm dünyaya yayılmaya başlandı. Gelişen teknoloji ve artan botanik bilgiler sayesinde günümüzde mandalinanın pek çok türü bulunmaktadır. Ülkemiz topraklarına ilk kez 1924 yılında gelmiştir. İlk geldiği yer ise Rize’dir.

Mandalina ılıman iklimde çok iyi yetiştiğinden ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgeleri mandalina için en uygun yerler konumundadır. Ülkemizde mandalina üretiminde özellikle Akdeniz bölgesi ( Adana, Hatay, Mersin, Antalya ) mandalina üretiminin yaklaşık olarak %95’ini tek başına karşılamaktadır. Diğer geriye kalan %5’lik dilimi ise Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi karşılamaktadır. İçeriğindeki vitaminlerle doğal bir ilaç konumunda olan mandalinanın milattan önce 12. Yüzyılda tüketildiği tahmin edilmektedir. İlk olarak Güneydoğu Asya’da başlayan mandalinanın hikâyesi zamanla tüm dünyaya ve özellikle Akdeniz havzasına yayılmış durumdadır.

Mandalina
Mandalina

Mandalina çok eski dönemlerden beri değeri bilinen ve özellikle tıpta kullanılan bir meyvedir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde çok şifalı ve faydalı bir meyvedir. Özellikle kış aylarında pek çok hastalıkla mücadele etmekte ve insan sağlığını korumaktadır. Günümüzde teknolojinin artması ile mandalina bilimsel olarak araştırılmış ve ne kadar şifalı olduğu bir kez daha ortaya konulmuştur. Mandalinanın kısaca bilimsel olarak ispat edilmiş faydaları şunlardır;

Mandalinanın faydaları nelerdir?

  • C vitamini deposudur.
  • Bağışıklık sistemini korumaktadır.
  • Vücutta kolajen oluşumunu desteklemektedir.
  • Yaşlanma etkilerini azaltmaktadır.
  • Yanıkların ve yaraların onarılmasını destekler.
  • Kabızlığa iyi gelmektedir.
  • Yeni hücrelerin oluşmasını destekler ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  • İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını çok iyi gelmektedir.
  • Tansiyonu düşürme özelliği bulunmaktadır.
  • Lifli olması ve düşük kaloriye sahip olması sebebiyle kilo vermeye yardımcı bir üründür.
  • Kanserin pek çok çeşidiyle savaşmakta ve insan sağlığını korumaktadır.
  • Kan şekerini dengelemektedir.
  • Soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
  • Kolestrolü düşürmektedir.
  • Cildi beslemekte ve daha güzel görünmesini sağlamaktadır.

Mandalina ilk günden bu güne kadar her alanda sıklıkla kullanılmış bir meyvedir. Bazen yemeklerde, bazen tatlılarda, bazen de ilaçlarda çok fazla kullanılmaktadır. Günümüz koşullarında ise kozmetik sektöründe de çok fazla kullanılmaktadır. Pek çok sektörde aktif bir şekilde kullanılan mandalinanın birbirinden önemli faydaları bulunmaktadır. Ancak bu durum sadece mandalinanın iç kısmı için geçerli değildir. Mandalinanın en az içi kadar dışı da çok faydalıdır. Mandalina kabuklarını genellikle çöpe atmaktayız. Ancak çok faydalı olan kabukları değerlendirebileceğimiz pek çok alan bulunmaktadır. Kısaca bunlara bakacak olursak;

Mandalina kabukları nasıl değerlendirilir?

Mandalina kabuklarını soyduktan sonra bu kabukları kurutmak için fırına atın. İyice kuruyan kabukları havanda iyice toz haline getirdikten sonra elde ettiğiniz tozu bir kaba saklayın. Bu tozu yaz kış kullanabilirsiniz. Özellikle tatlı yapımında tatlıların üzerine bu tozdan hafifçe serpebilir ve tatlılarınıza mandalina aroması verebilirsiniz. Ayrıca mandalina kabuğunu mumun yanına batırdığınızda mum yandıkça evinizde çok hoş bir kokunun oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Soyduğunuz mandalina kabuklarını evin farklı bölgelerine bırakabilir ve ya asabilirsiniz. Bu sayede mandalina kokusunun evin tümüne yayılmasını sağlayabilirsiniz. Mandalina kabuklarını uyku esnasında da kullanabilirsiniz. Kuruttuğunuz kabukları bir torbaya ve ya bir beze sarıp yastığınızın içine ve ya altına koyarak daha iyi bir uyku uyuyabilirsiniz. Bunun dışında kabukları bir tencerede kaynatarak çıkan buharla yüzünüzdeki kirlerin daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Paslanmış çelik nasıl temizlenir? Paslanmış çelikleri temizlemenin püf noktaları

Daha çok mutfaklarda kullanılan çelik eşyaların belirli bir süre sonra paslanması eşyayı yanlış şekilde kullanmak ve temizlemek gibi nedenler sonucunda
Püf Noktası

Ahşap çizik giderici ürün ya da yöntemler nelerdir?

Mobilyaların uzun süreli temiz bir şekilde kullanılabilir olması için kullanım noktasında dikkatli olmanın büyük ölçüde avantajları bulunmaktadır. Mobilya üzerinde oluşan