Beslenme

Margarinin insan sağlığına zararları nelerdir? Hiç de göründüğü gibi masum bir ürün değil

Margarin nedir?

İnci anlamına gelen Margaron kelimesinden türetilen margarin tereyağının yerini alması için üretilmiş bir üründür. Aslında kısa vadede bazı yemeklerde, tatlılarda ve kurabiyelerde pek çok kolaylık ve fayda sağlamaktadır. Ancak bu durum çok uzun sürmemektedir. Bitkisel ürünlerden elde edilen margarin zamanla beklediğinden kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok probleme yol açmaktadır. Margarine bir nevi yapay yağ demek daha doğru olacaktır. Zira insan eliyle üretilmekte ve kimyasal maddeler içermektedir. Bu yönü ile zararı olan margarin son dönemlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma sayesinde çokta faydalı olmadığı tespit edilmiştir. İnsan sağlığına çok ciddi problemler yaratabilen margarin ölümlere de neden olduğundan mümkün olduğunca kullanılmaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Margarini içeriğinde neler bulunmaktadır?

Tereyağına rakip olarak piyasaya sürülen margarin pek çok yağın birleşiminden elde edilmektedir. Kısaca margarinin içeriğindeki maddelere baktığımızda şunları görebilmekteyiz;

  • Ayçiçek yağı
  • Soya yağı
  • Pamuk yağı
  • Kanola ve palm yağları
  • Süt
  • Su
  • Vitaminler vs.

Margarinin içerisinde kısaca bu maddeler bulunmaktadır. Ancak günümüzde üretilen sayısız çeşit margarin bulunduğu için pek çok kanserojen maddelerde bulunmaktadır. Nitekim yapılan bilimsel araştırmalarda da bu rahatlıkla görülmektedir. Özellikle raf ömürlerinin çok uzun olması istendiği için pek çok kimyasal maddenin margarinlere ilave edildiği araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu kimyasal maddeler uzun süreli margarin kullanımında vücutta birikerek pek çok toksin maddenin (zararlı madde) oluşmasına neden olmaktadır. Bu toksin maddeler de birden fazla hastalığa kapı aralamakta ve insan sağlığını bozmaktadır.

Margarin ilk ne zaman hayatımıza girmiştir?

Tereyağı yerine kullanılmak amacıyla üretilen margarin ilk kez 1869 yılında Fransa’da ortaya çıkmıştır. Margarin 3. Napolyon’un isteği ile kimyager olan Hippolyte Mège-Mouriès tarafından üretilmiş bir üründür. Margarin 1869 yılında ortaya çıktığından beri günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak içerdiği maddeler ve kimyasallar margarinin pekte sağlıklı bir ürün olmadığını bizlere göstermektedir. Özellikle raf ömrü uzun olsun diye margarinin içine konulan kimyasal maddeler çok ciddi sağlıksal problemlere yol açmaktadır. Kalp hastalıklarından kansere kadar çok ciddi ölüm riski olan bu hastalıklara yol açan margarin birden fazla bilimsel araştırmaya da konu olmuştur.

Margarin hakkında yapılan bilimsel araştırmalarda da görüldüğü üzere bu ürünün çok sağlıklı olmadığı tespit edilmiştir. Çok fazla kanserojen madde içeren margarin günümüzde mutfaklarda çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım alışkanlığının değişmesi ve daha sağlıklı, doğal olan tereyağına geçilmesi gerekmektedir. Ülkemizde de uzun yıllar kullanılan margarin zamanla pek çok hastalığa yol açmıştır. Özellikle damar tıkanıklığı, kalp problemleri ve tansiyon gibi birden fazla hastalığa kapı araladığı tespit edilmiştir. Ülkemizde ilk kez 1950’li yıllarda üretilmeye ve tüketilmeye başlanan margarin zamanla çeşitlenmiş ve tüm ülkede kullanılır hale gelmiştir.

Margarin
Margarin

Margarinde trans yağı var mı?

Margarin denilince ilk akla gelen şeylerden birisi de trans yağıdır. Her ne kadar trans yağı yok ibaresi margarin paketlerinde bulunsa da bu çok gerçekçi değildir. Nitekim bu konuda araştırmalar yapılmış ve bu araştırmaların sonucunda margarinde pek çok kimyasal maddenin varlığı tespit edilmiştir. Bu maddeler yüzünden insanların dirençleri çok zayıflamakta ve vücuda birden fazla hastalık geçiş yapmaktadır. Bu hastalıklarda hiç hafife alınacak hastalıklar değildir. Özellikle kapl hastalığı ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklar en çok ölüm oranlarına neden olan hastalıklardır. Bu da margarinin son yıllarda üretimini azaltmış durumdadır. Her evde mutlaka bulunan margarin zamanla mutfaklardan çıkarılmış ve tüketilmemeye başlanmıştır. Ancak tüm zararlarına rağmen hala bilinçsizce davranan ve yoğun bir şekilde margarin tüketen insanların sayısı çok fazladır.

Margarin sağlıklı mı?

Yıllardır mutfaklardan hiç eksik olmayan margarin pek çok yemeğin yanında kullanılmaktadır. Ayrıca yüksek besin değeri olduğundan insanların sıklıkla tercih ettiği besinlerin başında yer almaktadır. Özellikle sabah kahvaltılarında ekmeğe sürülerek tüketilen margarin yediden yetmişe herkesin severek kullandığı bir üründür. Çok uzun yıllardır var olan ve tüm dünyada kullanılan margarin günümüzde daha da artış göstermiş ve pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Tatlılardan yemeklere kadar pek çok alanda yoğun bir şekilde kullanılan margarin göründüğü kadar masum değildir. Nitekim yapılan pek çok bilimsel açıklamaya göre margarinin çokta sağlıklı olmadığı tespit edilmiştir. Ancak bu durumu insanlara anlatmak ve onları bu üründen uzak tutmak hiçte kolay bir iş değildir. İnsanlar 1800’lü yıllardan beri ortaya çıkan bu ürüne alıştıkları için çok yoğun bir şekilde margarin tüketmektedirler. Ancak margarin göründüğü kadar masum ve sağlıklı değildir. Bunun en büyük örneğini son yıllarda artan hastalıklarda ve ölüm nedenlerinde görmekteyiz. Peki, margarinin insan sağlığına verdiği zararlar nelerdir? İşte detaylar…

Margarinin zararları nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini düşürmekte ve zayıflatmaktadır.
  • Vücut direncinin kırılmasına neden olmaktadır.
  • Kalp problemlerinin yaşanmasına yol açmaktadır.
  • Yüksek kolesterole ve tansiyona sebebiyet vermektedir.
  • Uzun süreli kullanımda içerdiği kimyasal maddelerin vücutta birikmesine ve ilerleyen süreçlerde damar tıkanıklığına sebebiyet vermektedir.
  • Diyabete neden olmaktadır.
  • Pankreasın işlevini yerine getirememesine sebep olmaktadır.
  • Anne sütünün verimini düşürebilmektedir.

Margarinin daha bu ve buna benzer pek çok zararı bulunmaktadır. Bu zararlar insan sağlığını çok ciddi şekilde bozmaktadır. Kısa vadede etkisini göstermese de uzun vadede pek çok hastalığın baş göstermesine yol açmaktadır. En bilinen hastalıkların başında hiç kuşkusuz kalp hastalıkları gelmektedir. Kalp hastalıklarının yanı sıra vücudun direnç kaybına ve bağışıklığın zayıflamasına da yol açmaktadır.

Margarin

Margarin hastalıklara ve ölümlere sebep oluyor mu?

Margarin ilk ortaya çıktığı günden bu güne her zaman gelişme göstermiş ve üretimi gün geçtikçe artmıştır. Kahvaltılardan ana yemeklere ve tatlılara kadar pek çok alanda yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Tuzlu veya tatlı kurabiyelerin yapımında, tatlılarda ve kahvaltılarda hiç eksik olmayan bu ürün sanıldığı gibi çok masum ve zararsız değildir. Özellikle artan vakalardan da anlaşıldığı üzere pek çok hastalığın pençesine düşmeye neden olmaktadır. Hatta bazı insanların bünyesi zayıf olduğundan ölümle sonuçlanan pek çok örnek vaka bulunmaktadır. Hepsine baktığımızda margarinin çok büyük faydalara sahip olmadığını görmekteyiz. Ölçülü ve doğal tüketilmediğinde de çok büyük problemlere yol açmaktadır.

Margarin yıllardır kullanılan tereyağını geride bırakmak ve kendi kullanımını arttırmak için günümüzde özellikle medyayı yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Önümüze çıkan reklamlarda sürekli olarak margarinin tüketilmesi vurgusu yapılmaktadır. Ancak yapılan pek çok bilimsel araştırmaya göre margarin kalp problemlerinden damar tıkanıklığına kadar pek çok hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalıklarda normal grip gibi hastalıklar olmadığı için çok büyük problemlere ve kalıcı hasarlara yol açabilmektedirler. Margarin uzun vadede kullanıldığında bağışıklığın zayıflamasını ve vücut direncinin kırılmasına yol açmaktadır. Bu da pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğundan insanların genel sağlık dengesini bozmaktadır. Öyle ki bünyesi zayıf olan insanlarda çok ağır geçen hastalıklara bile yol açmaktadır. Hatta bazı durumlarda da ölümle sonuçlanan pek çok vakaya bile sebep olmaktadır.

0 Yorum

  1. Ahmet

    Aralık 29, 2022

    Yaaa ilk defa duyuyorum. Gerçekten çok faydalı bir içerik olmuş. Çok teşekkürler soru.com.tr

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir