Yaşam

Mayalanan yoğurt kaç saat sonra buzdolabına konulmalıdır?

Yoğurt, sofralarda yemeklerin yanında sıklıkla tüketilen bir besindir. Hazır yoğurtların yanı sıra, evde yapılan yoğurtlar da tercih edilebilmektedir. Yoğurdu evde mayalamak pek çok kadının sıklıkla yaptığı bir iştir ancak sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Bazı püf noktalara dikkat edilerek taş gibi bir yoğurt mayalayabilirsiniz. Peki, mayalanan yoğurt dışarıda ne kadar beklemeli, kaç saat sonra buzdolabına konulmalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Mayalanan yoğurt kaç saat sonra buzdolabına konulmalıdır?

Yoğurdun mayalanması yaklaşık 4 – 5 saat gibi bir süre alır. Yoğurdu mayaladıktan sonra buzdolabına koymak için 4 saat beklemelisiniz.

Evde yoğurt nasıl mayalanır?

Evde yoğurt mayalama tarifi

  • Yoğurdu üç tip süt ile yapabilirsiniz. Bunlardan ilki çiğ süt yani pastörize edilmemiş günlük süt, diğeri şişelerde günlük süt adı altında satılan sınırlı pastörizasyon işleminden geçirilmiş günlük süt, üçüncüsü ise kutuda yer alan UHT sütlerdir.
  • Sütü kaynatmadan önce kullanacağınız tencereyi güzelce sudan geçirin. Bu sayede süt kaynadıktan sonra tencereyi kolayca temizleyebilirsiniz. Emaye tencere kullanmanız bu anlamda önemlidir.
  • İlk olarak 1 kilo sütü yüksek ateşte kabarana kadar kaynatmaya başlayın. Daha sonra tencereyi orta ateşe alın ve köpürmesi tamamen kaybolana kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Süt bu esnada oldukça koyulaşacaktır. Sütü bu şekilde 8 – 10 dakika daha kaynatın ve ardından soğuması için bekletin.
  • Sütü toprak bir güveç kap, cam ya da çelik bir tencereye aktarın.
  • Sütün mayalanma ısısını parmak testi ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için serçe parmağınızı süte sokun. Parmağınızı süte soktuğunuz zaman süt size ılık gelmeli ancak alsa kaynar olup yakmamalı. Yani vücut ısısından 3 ya da 4 derece fazla sıcaklık olmalıdır.

  • Sütü mayalama işlemine geçmeden önce sütü koyduğunuz kabı rüzgar ve soğuk havadan uzak bir alanda, mutfağın bir köşesinde alttan ve üstten polar bir battaniye ile iyice sarın ve üşütmemesini sağlayın.
  • Sütü önceden ayırmış olduğunuz iyi bir yoğurt ile mayalayabilirsiniz. Damızlık yoğurt denen bu yoğurdu bir kapta güzelce çırpın. Daha sonra içine yarım çay bardağı kadar ılık sütü yavaş yavaş ilave edin. Çırptığınız karışımı kaptaki süte ekleyip tekrardan karıştırın.
  • Mayayı da ekleyin ve kabın üzerini bir kapak ile kapatmadan iyice sarın. Kabın üzerini kapatırsanız yoğurt sulu olur.
  • Sütü iyice sardıktan sonra 4 saat boyunca bekletin.
  • 4 saatin sonunda sardığınız kabı açıp buzdolabına yerleştirin.
  • 1 gün de buzdolabında beklettikten kıvamlı nefis yoğurdunuzu sofralarınızın baş tacı yapabilirsiniz.
  • Herkese şimdiden afiyet, şifa olsun!

Video: Evde Yoğurt Yapımı Tarifi | Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Yoğurdun besin değerleri 

Yoğurdun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Su Bardağı (180 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori62 kcal111.6 kcal% 3.1
Karbonhidrat4.9 g9.0 g% 1.6
Lif0.0 g0.0 g% 0.0
Protein3.0 g5.4 g% 6.0
Yağ3.4 g6.1 g% 5.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini140.0 IU252.0 IU% 2.8
C Vitamini1.0 mg1.8 mg% 1.7
Potasyum132.0 mg237.6 mg% 3.8
Kalsiyum111.0 mg199.8 mg% 11.1
Demir0.0 mg0.0 mg% 0.0

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Katana nedir?

Japon kültürünün en değerli eserlerinden bir tanesi, kılıçlardır. Japonların kılıçlarından en önemlilerinden birine verdikleri isim ise katanadır. Pek çok kez
Yaşam

Resimde gördüğünüze göre karakteriniz nasıl? İlk fark ettiğiniz hayvan kişiliğinizi belirliyor

İnternette sık sık rastlanan optik illüzyon testleri, kişilik testi olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre, kişilerin bu testlerde yaptıkları seçimler, onların