Beslenme

Maydanoz suyunun faydaları. Maydanoz suyu nasıl yapılır?

Yemeklerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan maydanoz, içerisinde barındırdığı faydalar ile kendinden sıkça söz ettirmektedir. Çok faydalı ve lezzetli olan maydanoz C vitamini konunda da çok zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini korumakta ve vücudun daha dirençli olmasına yardımcı olmaktadır. Geçmişten günümüze şifa için çok fazla kullanılan yeşilliklerden birisidir. Özellikle tıp başta olmak üzere pek çok alanda hala kullanılmaktadır. Başta Türk Mutfağı olmak üzere dünya mutfağında da çok önemli bir yere sahip olan maydanoz, yemeklere çok güzel bir tat vermektedir. Çiğ olarak ve kurutularak kullanılan maydanoz sadece yemeklerde kullanılan bir ürün değildir. Özellikle içeceklerin yapımında da ferahlatıcı bir etkisi olduğu için kullanılmaktadır.

Maydanozun tarihine baktığımızda ilk olarak MÖ 3. yüzyılda Sardunya’da yani Akdeniz havzasında yetiştiğini görmekteyiz. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan maydanoz, özellikle tıpta çok fazla kullanılmıştır. Yapılan araştırmalar ve toplanan verilere bakıldığında maydanozun ilk olarak gıda niyetiyle değil, şifa niyetiyle kullanıldığı tespit edilmiştir. Çünkü maydanoz birden çok özelliğe ve insan sağlığı için çok önemli faydalara sahiptir. Geçmişten günümüze önemini hiçbir şekilde kaybetmeden gelmiş olan maydanoz, bulunduğumuz yüzyılda hemen hemen her alanda kullanılan bir ürün konumundadır. Çok ciddi bir ticari potansiyeli olduğundan da binlerce insanın geçim kaynağı durumundadır.

Ülkemizde maydanoz yetiştiriciliği çok fazladır. Akdeniz havzasında yer alan ülkemizde özellikle denize kıyısı olan bölgelerde maydanoz üretimi çok ciddi şekilde yapılmaktadır. Türkiye’deki maydanoz üretiminin yaklaşık olarak %40’ı kadarını Hatay ilimiz tek başına karşılamaktadır. Dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen maydanoz başta tıp olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Maydanozun kendisi kadar suyu da çok faydalı ve şifalıdır. Özellikle adet ağrıları ve idrar yolu enfeksiyonları için doğal bir ağrı kesici işlevi görmektedir. Peki, maydanoz suyunun faydaları nelerdir? Maydanoz suyu nasıl yapılır? İşte detaylar…

Maydanoz suyunun faydaları nelerdir?

  • Böbrek taşlarının düşmesini sağlamaktadır.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir.
  • Adet ağrılarını hafifletir.
  • Solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Cildi parlaklaştırır ve güzelleştirir.
  • Mide ve bağırsak sağlığına çok iyi gelmektedir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Çok zengin folik asit kaynağıdır.
  • Zengin mineral ve vitamin deposudur.
  • Astıma ve nefes darlığı yaşayanlara çok iyi gelmektedir.
  • Vücutta biriken toksin maddelerinin (zararlı maddeler) atılmasını sağlamaktadır.

Maydanoz suyu pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Çok zengin vitaminler ve mineraller içerdiğinden vücudun ihtiyacını karşılamaktadır. Baş ağrıları, adet ağrıları başta olmak üzere pek çok enfeksiyonel rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Zengin folik asit içerdiğinden özellikle anne adaylarının tüketmesi gerekmektedir. Peki, bu kadar faydalı olan maydanoz suyu nasıl yapılır? Hangi malzemeler gereklidir?

İzleyin: Maydanoz suyu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Maydanoz suyu nasıl yapılır?

Maydanoz suyu için öncelikle yarım demet maydanozu alın ve iyice yıkayın. Hasarlı olan, sararmış olan yaprakları ayıkladıktan sonra üzerine 2 su bardağı ilave ederek ortalama 5 dakika kadar kaynatın. Kaynama işleminden sonra 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme işlemi de bittikten sonra hafif limon ekleyip tüketebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bu işlemin çok sık yapılmamasıdır. Yani abartıya kaçılmamalıdır.

Afiyet olsun

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Kekik çayının faydaları. Kekik çayı nasıl demlenir?

Dünya genelinde 2019 yılında çıkan ve yaklaşık olarak 2 yıla yakın süren covit-19 nedeniyle insanlar sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı besinler
Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması