Bitki Çayı

Melisa çayının faydaları nelerdir? Melisa çayını kimler tüketmeli

Son dönemlerde bitki çayları oldukça popülerleşmeye başladı. Bunun sebebi ise bitki çayların insan sağlığına olan olumlu etkileri, Hastalıklardan koruyan bitki çayları, aynı zamanda kişilerin diyet programlarına giriyor ve kilo vermelerinde yardımıcı oluyor. Bu tür çaylardan biri olan melisa çayı ise sağlamış olduğu faydalar ile milyonlarca kişinin tüketmiş olduğu bir bitki çayı türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda sizlere melisa çayının mucizevi faydalarından bahsedeceğiz.

Melisa çayı nedir?

yabani olarak Akdeniz’e kıyısı lan ülkelerde yetişen melisa bitkisi sayesinde elde edilen melisa çayı, sağlamış olduğu faydalar ile birçok kişinin beğenmiş olduğu bir bitki çayıdır. Kokusu ile bizlere limonu hatırlatan melisa bitkisi, yaz aylarının sonuna doğru küçük ve beyaz çiçekler açar. melisa bitkisi birçok farklı ad ile adlandırılmaktadır. Melisa bitkisi için mavi balsam, bal bitkisi, oğulotu ve tatlı balsam isimleri de kullanılmaktadır.

Melisa çayının faydaları nelerdir?

Melisa çayının birçok farklı faydası bulunmaktadır. Bu faydaları da birkaç farklı başlık altında toplayıp, dikkatlice inceleyebiliriz. Melisa çayının faydaları şu şekildedir:

Sinir sistemine iyi gelir?

Melisa çayının içeriğinde yer alan sağlıklı besin maddeleri, sinir sistemini yatıştırmaktadır. Aynı zamanda içeriğindeki vitaminler sayesinde melisa çayı, sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu sayede de depresyon ve anksiyeteye iyi gelen melisa çayı, günün stresini üstünüzden atmanıza da yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sinirsel kökenli çarpıntılar sırasında melisa çayı tüketmek, bu tür çarpıntıların azalıp yok olmasını da sağlayacaktır.

Antioksidandır

Melisa çayı içerisinde çok güçlü antiseptik ve antioksidan maddeler bulunmaktadır. Melisa çayının bu özelliği ayesinde vücudunuzdaki mikropları kolaylıkla atabilir ve toksik maddeleri vücudunuzdan uzaklaştabilirsiniz. Aynı zamanda melisa çayının bu özelliği, vücutta birikmiş olan ödemlerin de kolay bir şekilde atılabilmesini desteklemektedir. Bu sayede vücudunuzda şişkinlik ve kilo olarak kalan ödemlerden de rahatlıkla kurtulabilmiş olacaksınız. Uzmanlar, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının temizlenebilmesi adına her gün en az 2 fincan melisa çayı içilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Sindirim sistemini rahatlatır

Melisa çayı, sindirim sistemini rahatlatma özelliği ile bilinmektedir. Bu yüzden de düzenli olarak melisa çayı içmek, kronik kabızlığa iyi gelecektir. Bağırsak sisteminin daha düzenli ve daha verimli çalışabilmesini sağlayan melisa çayı, aynı zamanda idrar söktürücü özellik de göstermektedir. Bu yüzden de uzmanlar, böbrek taşlarının doğal bir şekilde düşürülebilmesi adına melisa çayı tüketimine önem gösterilmesi gerektiğini sıklıkla vurguluyor. Bütün bunlara ek olarak melisa çayı, bağırsaklardaki gaz sıkışmalarının da önüne geçerek karnınızdaki gaz nedeni ile oluşabilen sancıları hafifletmektedir.

Beyin sağlığına iyi gelir

Melisa çayı, beyin sağlığı açısından da oldukça önemli bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar, beyin sağlığının ileriki yaşlarda korunabilmesi ile birlikte yaşılık döneminde daha çok ortaya çıkan Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı melisa çayı tüketilebileceğini belirtmekteler. Aynı zamanda mental dinlenmeyi kolaylaştıran melisa çayı, yoğun geçen bir günün arından daha sakin bir gece geçirmenizi ve daha rahat bir uyku çekmenizi sağlayacaktır. Bütün bunlar ile birlikte melisa çayı, beynin bellek kısmının da güçlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede de kişinin öğrenme kabiliyeti artacak ve hafızası güçlenecektir.

Cilt sağlığına iyi gelir

Melisa çayı, cilt sağlığı için de oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Melisa çayının bitkisindeki yağlar, cildin yenilenmeye ihtiyaç duymuş olduğu vitamin ve mineralleri içermektedir. Bu yüzden de melisa bitkisi ile kendinize cilt bakımı yapabilirsiniz. Aynı zamanda melisa bitkisinde yer alan besin maddeleri, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı yüksek bir koruma sağlayacaktır. Bu sayede melisa bitkisi ile kendiniz için doğal bir güneş kremi hazırlamış olacaksınız.

Stresten, sinir sistemi bozukluklarına kadar sakinleştirici olarak tamamlayıcı tıpta kullanılan melisa çayının rahatlatıcı özelliği olduğu herkes tarafından biliniyor. Ancak günde iki fincan çay tüketilmemesi uzmanlar tarafından önerilir. Melisa otunun diğer adı oğul otudur. Genelde Akdeniz bölgesinde yetişir. Batı Asya kökenli nanegillerden bir bitkidir. Eski antik Yunan ve Mısır’da bitkisel ilaç olarak kullanılan melisa otu günümüzde idrar söktürücü, terletici ve antiseptik olarak oldukça yaygın bir kullanıma sahip. Melise otu eski çağlarda Anadolu’da  arıların çoğalmasını engelleyen haşeratı uzaklaştırmak için arı kovanlarının arkasına yerleştirilir. Melisa otunun çayını yaparken limonla da içilebilen  faydalı içecekler arasında yer alır.

Melisa otunun kullanıldığı alanlar

Melisa çayı, A vitamini, C vitamini,  folik asit, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi çok sayıda vitamin ve minerali içinde barındıran melisa otu aynı zamanda antioksidan işlevi gören, bitkisel besin maddesidir. Melisa otunu ister çayı, isterseniz krem şeklinde olanlarından da kullanabilirsiniz. Melisa otunun yaygın olarak kullanıldığı alanlar kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir.

  • Sarı kantaron ya da papatya ile birlikte kullanılabilir.
  • Taze  yaprakları yazın soğuk içecekler içerisinde kullanılabilir.
  • Yaprakları, balık çorbasına, salatalara, bazı yemeklere katılarak gayet hoş bir tat yaratılabilir.
  • Banyo suyuna katıp rahatlatıcı özelliğinden faydalanılabilir.
  • Yaprakları ezilip macuna kıvamına getirilerek böcek ısırıklarına karşı kullanılabilir
  • Aromatik yapısı ruhsal sağlığın tedavisinde kullanılabilir. Zihinsel açıdan rahatlama sağlarken  ortamın hoş kokmasını da sağlayarak yoga yapmanızda size çık yardımcı olacak bir bitki
  • Fesleğen, bergamot, zencefil, lavanta, papatya gibi bitkilerle karıştırıp, hoş oda kokuları elde edebilirsiniz
  • Gıda sektöründe de kullanılan bu bitki genelde alkollü, alkolsüz her içecekler, jelibon, şekerleme gibi ürünlere tat vermesi yağı ve özü kullanılır.
  • Kozmetik sektöründe ise oldukça fazla kullanılan bu ürünün Vücut losyonu ve kremlere katılır.

Melisa çayının demleme yöntemi

Yarım litre kaynamış suya bir tatlı kaşığı melisa ekleyip, 10 dakika demlemeye bırakılır. İçerisindeki faydalı bileşenler dumanla gitmemesi için demliğin kapağı kapalı tutulmalıdır. Melisa çayını yatmadan 20 dakika önce içerseniz eğer rahat uyuyabilirsiniz. Soğuk algınlığına iyi geldiği için limonla kışın tüketilebilir. Yazın ise soğuk olarak  kullanılır. Melisa çayını eğer kışın soğuk algınlığında kullanıyorsanız günde 3 bardak içmelisiniz

Melisa çayını her zaman içmeyin

Melisa çayının genelde öğleden önce ya öğleden sonra içilmesi tavsiye edilir. Çünkü aç karın ile içildiğinde etkisi daha fazla ortaya çıkmaktadır. Eğer çalışıyorsanız bu saatlerde içmek sıkıntı yaratabilir. Ozaman da akşam saatlerinde sarı kantaronla içilmesi hem yorgunluğu atıcı hem de rahatlatıcı özelliği ile oldukça iyi bir performans gösterir. Melisa çayını hamilelerin, 16 yaş küçük çocukların, kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların bir hekim gözetiminde kullanması gerekir.

Melisa çayını kimler tüketmeli

  • Psikosomatik sinir bozuklukları olanlar
  • Mide bağırsakta ağrı yaşayanlar
  • Şişkinlik sorunu yaşayanlar
  • Anksiyete ve sinirlilik yaşayanlar
  • Stres kaynaklı anksiyete yaşayanlar
  • Bulantı, kusma, kaşıntı, deniz tutması gibi sorunları olanlar rahatlıkla kullanabilir

Melisa çayını glokom, tiroid bozuklukları olanlar ve emzirme döneminde bitkiye alerji varsa kullanılmamalıdır.

Melisa çayının faydaları

  • idrar söktürücü
  • Kan şekerinin düşürür
  • Kan dolaşımını düzenler
  • Karaciğer ve safrakesesi sorunlarını giderir
  • Migren ağrılarına iyi gelir
  • Kronik uykusuzluğa iyi gelir
  • Depresyon ataklarına karşı etkilidir
  • Uçuk için doğal ilaçtır
  • Stres, duygu durum bozukluklarını giderir.
  • Beyin fonksiyonlarını artırarak, hafızayı güçlendirir
  • Cilt kırışıklılarına karşı etkilidir. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur
  • Melisa çayını kaynatıp saçınıza döktüğünüzde kepeklenme sorununa da iyi gelir
  • Mat saçlar için parlaklık sağlar
  • Hazımsızlığı giderir, şişkinliği önler

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı

Hibiskus çayının faydaları nelerdir, hibiskus çayı nasıl yapılır?

Son yılların en yaygın trendi sağlıklı yaşam alışkanlığı aslında daha kaliteli bir yaşama adım atmak için hepimizde bulunması gereken bir
Papatya
Bitki Çayı

Papatya çayının faydaları nelerdir?

Yıllardır pek çok derde deva olan papatya çayı birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilir. Sağlığına çok faydalı olan papatya çayı,