Mercimek köftesi kaç kalori?
Özel günlerin sıklıkla yapılan yemeklerinden bir tanesi olan mercimek köftesi son derece doyurucu aynı zamanda son derece ekonomik bir yemektir. Sağlıklı olmasıyla da özel günlerde sıklıkla tercih edilen mercimek köftesini yaparken ekstra mesai harcamaya gerek kalmadan son derece kısa süre içerisinde bir çeşit ikramlığınızı hazırlamış olacaksınız. Mercimek köftesi sağlıklı olmasının yanı sıra kalorisi düşük olan gıdalar arasında da yer almaktadır. Bu denli her manada pozitif bir gıda olan mercimek köftesinin kalorisini ve tüm detaylarını yazımızdan öğrenebilirsiniz…
Mercimek köftesi kaç kalori?
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (225 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 130 kcal | 292.5 kcal | % 6.5 |
Karbonhidrat | 16.93 g | 38.0 g | % 5.6 |
Lif | 4.5 g | 10.2 g | % 18.2 |
Protein | 4.0 g | 9.1 g | % 8.1 |
Yağ | 4.5 g | 10.2 g | % 7.0 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 93.8 IU | 211.0 IU | % 1.9 |
C Vitamini | 10.0 mg | 22.5 mg | % 16.7 |
Potasyum | 217.5 mg | 489.4 mg | % 6.2 |
Kalsiyum | 26.8 mg | 60.3 mg | % 2.7 |
Demir | 1.9 mg | 4.2 mg | % 10.4 |
Mercimek köftesi nasıl yapılır?
Gün masalarının olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesi olan mercimek köftesinde tarif son derece önemlidir. Lezzetli ve kıvamlı bir mercimek köftesi hazırlayabilmek için tarife birebir uyum sağlamak fazlasıyla önemli olurken, en lezzetli mercimek köftesi için bu tarifi uygulayabilirsiniz…
Malzemeler;
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 5 su bardağı su
- 5-6 sap taze yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- Tuz
- Kimyon
- Karabiber
- Pul biber
- 1 adet limon suyu
Sosu için;
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı su
Yapılışı;
İlk olarak uygun bir tencerenin içerisine 2 su bardağı kadar kırmızı mercimeği alalım. 2 su bardağı mercimeğin içerisine 5 su bardağı kadar su ilavesinde bulunun. Su ilavesini gerçekleştirdikten sonra mercimeği haşlamaya bırakalım. Mercimeklerimiz haşlanmaya başlarken o esnada bizde soğanlarımızı hazırlamaya başlayabiliriz. 5 -6 adet taze soğanı ince ince doğramaya başlayalım. Soğanları doğradıktan sonra maydanozu da ince ince doğrama işlemi içerisinde bulunalım. Ara sıra karıştırarak haşladığımız mercimeğin içerisine 1,5 su bardağı bulguru da ilave edelim. Suyunu çeken mercimeği ocaktan alalım ve 30 dakika boyunca dinlenmesini sağlayalım.
Mercimek dinlenirken biz de o esnada sosunu hazırlamaya başlayabiliriz. Uygun bir tavanın içerisine yarım çay bardağı zeytinyağı alalım, zeytinyağının içerisine minik minik doğradığımız soğanları ilave edelim. Soğanları güzelce kavuralım. Kavurma işlemini gerçekleştirdiğimiz soğanların içerisine 1 yemek kaşığı biber salçasını, 1 yemek kaşığı domates salçasını ilave edelim ve akabinde salçalarla birlikte kavurma işlemini gerçekleştirelim. Akabinde 1 su bardak su ilavesinde bulunalım ve suyun kaynamasını sağlayalım. 30 dakika boyunca dinlendirdiğimiz mercimeği uygun bir kabın içerisine alalım.
Üzerine hazırlamış olduğumuz sosu güzelce ilave edelim. sos ilavesini gerçekleştirdikten sonra içerisine tuz , kimyon, karabiber, pul biber ve 1 adet limon suyunu ilave edelim ve tüm malzemeler birbirine karışana dek güzelce karıştıralım. Önceden doğradığımız maydanoz ve soğanları da mercimeğin içerisine ilave edelim. Tüm malzemeler birbirine karışana dek yoğurduktan sonra güzelce elimizle şekil verelim akabinde, marul eşliğinde servise hazır hale getirebiliriz.
Video: EN GARANTİ MERCİMEK KÖFTESİ 🥇 Asla Dağılmayan Tam Ölçülü Tarif
https://www.youtube.com/watch?v=K4GMvNuYGUs&t=44s
Yukarıda yer alan tarife birebir uyum sağladığınız sürece mercimek köfteniz son derece lezzetli ve kıvamlı bir formda olacaktır. Şimdiden afiyet olsun!