Beslenme Sağlık

Mide ekşimesine iyi gelecek besinler: ‘Mide ekşimesi’ neden olur?

Mide ekşimesi çoğu insanın hayatı boyunca en az bir kez yaşadığı bir sindirim sistemi sorunudur. Mide yanması ile sıklıkla karıştırılan bu durum, kişinin günlük hayatını direkt olarak etkiler. Bu sorunu beklenmedik anda yaşayan kişiler veya sık sık mide ekşimesi sorunuyla karşılaşan bireyler, çözüm yolları arar. Öncelikle belirtmek gerekir ki mide ekşimesinin sürekli olarak yaşanması bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Bu sorunu sürekli olarak yaşıyorsanız bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanızı önerebiliriz.

Mide ekşimesinin doğal yöntemlerle hafifletilmesi veya etkilerinin azaltılması mümkündür. Ancak bu sorunun neden yaşandığını bilmek, çözüm aşamasında kişiye bilinç kazandırır. Mide ekşimesi ne iyi gelen yöntemlere geçmeden önce, bu sorunun neden olduğunu inceleyebiliriz.

Mide Ekşimesi Neden Olur?

Mide; yapısı gereği besinlerin eritilmesi için sindirime kazandırması amacıyla, içinde bir miktar asit bulundurur. Normalde mide yapısının içinde kalan bu asitler, kişiyi rahatsız eden bir his uyandırmaz. Ancak çeşitli beslenme yanlışları veya sindirim sistemindeki tahribatlar nedeniyle bu asit, yavaş yavaş yemek borusuna doğru yükselir. Mide asidinin yemek borusuna doğru ilerlemesi bu alanda sancılı bir his oluşumuna sebep olur.

Genellikle göğüsün alt kısmında oluşan mide ekşimesi, göğüs ağrısıyla da karıştırılır. Sürekli sancı ve yanma hissi ile seyreden bu ağrı, asidin etkisinin kaybolması ile beraber hafifler. Ancak yeniden beslenmeye geçildiğinde, aynı senaryo yeni baştan yaşanır. Mide yanmasında uygulanan ilaç tıbbi tedavilerin yanı sıra, doğal tedavi yöntemleri de vardır.

Mide Ekşimesine Neler İyi Gelir?

Mide ekşimesi sorunun daha ileri gitmemesi ve etkilerinin azaltılması için bazı beslenme faktörlerine dikkat edilmelidir. Besin listenizi ekleyeceğiniz veya çıkaracağınız bazı gıdalar, mide ekşimesi sorununuzu en aza indirir. Peki bu besinler nelerdir?

Bal

Mide ekşimesinin doğal şifacısı olarak balın en başta geldiğini söylesek yanlış olmaz. Zaten faydalı ve şifalı bir besin olan bal mide ekşimesi için sıklıkla tüketilir. Ancak balın tüketim miktarını dikkat etmenizi öneririz. O mide ekşimesi yaşadığınız sürede, kilo ve yaş durumunuza göre değişmekte beraber ortalama 1 tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz. Bana direkt olarak yemekte sorun yaşıyorsanız, kılık suyun içine karıştırarak da içmeniz mümkündür. Bu suyun içine limon eklerseniz midedeki fazla asit miktarının dengelenmesine yardımcı olacağınızı da belirtelim.

Badem

Çok sık bilinmese de mide asidinin etkisini azaltan resimlerden birisi bademdir. Kuru yemiş sınıfında yer alan badem, mide asidinin nötrleştirmesine ve oluşturduğu ekşime hissini ortadan kalkmasına yardımcı olur. Badem de doğru doz olarak net bir kavram belirtilmese de mide ekşimesi sırasında 10-15 adet tüketmeniz yeterli olacaktır.
Karbonat

Karbonat mide ekşimesine direkt etki eden ili bir besindir. Diret tüketimden ziyade 1 bardak suya bir çay kaşığı kadar karbonat katarak, etkili bir karışım hazırlayın. Bu karbonatlı su mide asitlerini hızlıca dengeler ve ekşime hissini ortadan kaldırır.

Meyan Kökü

Evlerde sürekli olarak bulunun bir besin olmasa da meyan kökü mide ekşimesinin iyi bir savaşçısıdır. Mide asidinin ulaştığı yemek borusundaki mukoza kalkanı oluşturur ve üşüdün etkisini azaltır. Mide yanmasını sık yaşayan biriyseniz, aktarlardan meyan kökü alabilirsiniz.

Zencefil

Zencefil yapısı gereği midede oluşan fazla asidini emer. Bu sayede yanlaya sebep olur asit de ortadan kaldırılmış olur. Sindirim sistemine birçok faydası olan zencefil, mide ekşimesini de düzeltecektir.

Süt

Süt
Süt

Vücudumuzda süt ve süt ürünlerine karşı gelişen alerjik reaksiyonlar veya laktoz sindirememe gibi durumlar yoksa, süt tüketimi sizin için doğru ilaç olabilir. Mide asidinin yemek borusuna karşı yaptığı baskıyı ve ekşime hissini hafifleten süt, midenin rahatlaması konusunda da ön plana çıkar. Sütün ilk olarak tüketilmesi, etkisini de hızlandıracaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm