Sağlık

MPV yüksekliği nedir?

Sağlık alanında bazen karşımıza anlamını bilmediğimiz bazı şeyler çıkabiliyor. Her birimiz sağlık alanında çok bilgili olmadığımız için de kimilerimize anlamsız gelen bu durumların ne kadar önemli olduğunu ve karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğini bilmediğimiz anlar yaşamamız muhtemel hale geliyor. Karşılaştığımız zaman kafa karıştırıcı olabilen bir başka sağlık terimi ise MPV yani Mean Platelet Volume olarak karşımıza çıkıyor ve anlamı merak edilmeye devam ediyor.

MPV nedir?

Kanımız kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombosit seviyeleri gibi farklı tip hücreleri içermektedir. Doktorların ise bizlerden istediği en yaygın test çeşitlerinden biri olan kan testinde bu tip hücrelerin değerleri ölçülür. Bu testlerden biri olan MPV testinde kanınızdaki ortalama trombosit hacmi ölçülür. CBC yani kan sayım testinde kanınızdaki farklı hücre tiplerine bakılır ve bu bir test dizisinden oluşmaktadır. MPV yani ortalama trombosit hacminin ölçüldüğü test de bu bir dizi testin içerisinde yer almaktadır. MPV testi genel olarak kandaki trombositlerin boyutunu ölçer. Trombosit sayısının ölçüldüğü test ile yakından ilişkili olan bu test biçiminde eğer kanınızdaki trombosit hücrelerinin boyutu yüksek çıktı ise, kanınızda MPV yüksekliği var demektir.

Mean Platelet Volume (MPV), trombositlerin (kan hücreleri) ortalama hacmini ifade eder. MPV, trombositlerin büyüklüğünü ölçen bir testtir. Yüksek MPV, trombositlerin büyük olduğunu gösterir ve bu, trombositlerin aktivitesinin yüksek olduğuna işaret edebilir. Düşük MPV ise trombositlerin küçük olduğunu gösterir ve trombosit aktivitesinin düşük olduğuna işaret edebilir. MPV, trombositlerin sağlık durumunu ölçmek için kullanılan bir testtir ve genellikle kan sayımı sırasında yapılır.

MPV yüksekliği nedir?

MPV yüksekliği kanınızdaki trombosit seviyelerinin yükselmesi anlamına gelmektedir. MPV yüksekliği yaşanılan hayat çeşidine ve hayatın yaşanıldığı coğrafyaya göre değişebildiği gibi belirli sağlık sorunları nedeni ile de ortaya çıkabilen bir trombosit seviyesi anormalliğidir. Yüksek bir MPV değerine sahip olan bireylerin trombosit hücrelerinde büyümeler meydana gelir. Normal MPV değerlerinin 7,5 fl ile 11,5 fl arsında olduğu bilinmektedir. Bir miktar daha yükselerek 9,74 fl ile 12,8 fl arasına çıkan MPV değerleri sağlıklı kabul edilir ve bu değerlerin üzerinde çıkan MPV testlerinde MPV yüksekliği teşhisi konulur.

MPV yüksekliği önemli bir sorun mudur?

MPV yüksekliği ya da düşüklüğü kendi başına önemli bir sağlık sorunu olarak adlandırılmaz. Ancak kandaki diğer değerlerin de trombosit bozukluğu yani MPV yüksekliği ve düşüklüğü ile birlikte meydana gelmesi sağlık sorunlarının başlangıcı olarak görülebilir. Kan değerlerinde meydana gelen değişimler kansızlık, kanın pıhtılaşmaması ya da yoğun şekilde pıhtılaşması olarak karşımıza çıkar. MPV yüksekliği ve düşüklüğü de bu sağlık sorunları ile dolaylı ya da direkt olarak bağlantılı şekilde karşımıza çıkar. Ancak tek başına MPV değer değişimleri güçlü bir egzersiz rutini ya da yüksek rakımlı bölgelerde yaşamak gibi sağlık sorunlarına bağlı olmayan nedenler ile karşımıza çıkar.

Yüksek MPV, trombositlerin büyük olduğunu gösterir ve bu, trombositlerin aktivitesinin yüksek olduğuna işaret edebilir. Bu durum, trombositlerin daha fazla madde içerebileceği anlamına gelir. Yüksek MPV, trombositlerin daha fazla kanama riski taşıdığını gösterebilir veya trombositlerin daha fazla tromboz yapabileceği anlamına gelir. Ayrıca, yüksek MPV, trombosit sayısının düşük olduğu durumlarda görülebilir. Ancak, yüksek MPV tek başına bir hastalığın belirtisi değildir ve diğer kan testleri ile birlikte değerlendirilmelidir.

Trombosit ne işe yarar?

Trombositler, kanda bulunan küçük yapıdaki hücrelerdir. Kanın pıhtılaşmasında görev alan ve kanamalarda yaraların kısa sürede kapanmasını sağlayan yapılar olan trombositler açık yarayı kapatmak ve vücut dışına kan akışını yavaşlatmak için birbirlerine yapışmaya başlarlar. Trombosit seviyesinde düşüşlerin yaşanması ise hem sayı olarak hem de boyut olarak trombosit düşüklüğü olarak adlandırılır ve bu durumda yaralar daha uzun sürede kapanır ve kanamaları durdurmak daha zor hale gelir.

MPV testi niçin yapılır?

MPV testi genellikle kandaki değerlerin ölçülmesi ve kemik iliği biyopsisi gibi daha uzun zaman alan ve daha detaylı testler olan sağlık sorunlarını araştıran testlerin yapılıp yapılmayacağına karar verme için yapılır. MPV testi değerlerinin sonuçlarına bakarak doktorunuz başka herhangi bir teste ihtiyacınız olup olmadığına karar verir.

Mean Platelet Volume (MPV) testi, genellikle kan sayımı sırasında yapılır. Test, bir kan örneğinin alınması ile gerçekleştirilir. Örnek, genellikle bir el bileğinden alınır ve sonra laboratuvara gönderilir. MPV testi, bir hematoloji analizörü aracılığıyla yapılır. Bu cihaz, trombositlerin hacmini ölçer ve sonucu bir sayı olarak verir. MPV değeri, genellikle flört (fl) olarak ifade edilir. Test sonunda, MPV değerinin normal aralığın dışına çıkması durumunda, doktorunuz size daha fazla test önerisi veya tedavi seçenekleri sunabilir. Ancak, MPV değerinin yüksek olması tek başına bir hastalığın belirtisi olmayabilir ve diğer kan testleri ile birlikte değerlendirilmelidir.

MPV yüksekliği hangi hastalıklar ile ilgilidir?

MPV yüksekliği tek başına bir sorun olarak karşımıza çıkmasa da, diğer kan sayım testleri ile birlikte MPV değerlerinin yüksek olması bazı hastalıkların habercisi olabilir. MPV yüksekliğine bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalıklar ise şu şekilde karşımıza çıkar:

  • Şeker hastlığı
  • Kan zehirlenmesi
  • Kan kanseri
  • Kemik iliği hastalığı
  • Dİyabet
  • Kalp hastalığı
  • Hipertriodizm
  • Yüksek tansiyon
  •  D vitamini eksikliği
  • İnme
  • Atriyal fibrilasyon

MPV yüksekliği tehlikeli midir?

Kanın daha kolay pıhtılaşmasına yol açan MPV yüksekliği bazı durumlarda ciddi bir tehlikeye yol açabilir. Kanın hızlı bir şekilde pıhtılaşması ve kan damarlarında tıkanmalara yol açması sorununa bağlı olarak bireylerde felç, inme ve kalp damar tıkanıklığı gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

OKB nedir, obsesif kompulsif bozukluk iyileşir mi?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), fiksasyon adı verilen monoton tefekkürlere sahip bireyler tarafından tasvir edilen bir durumdur. Bu fikir onları rahatsız
Beslenme Sağlık

Hangi besinler gaz sancısına iyi gelir? Gaz sancısının nedenleri

Gaz, besinlerin bağırsaklarımıza ulaştığı sırada fermente edilmesi sırasında  oluşur. Gaz  yapan besinler genellikle ya gazlı içecekler ya da posa yönünden