Müşterek tapuyu kendi üzerinize nasıl alabilirsiniz?
Tapu, bir taşınmazın kime ait olduğunu gösteren belgelere denmektedir. Tapular tek bir kişiye ait olabildiği gibi, birkaç ortaktan da oluşabilir. Devlet kurumlarında alım, satım, devir ve miras gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için de söz konusu olan taşınmazın tapusunun yanınızda bulunması gerekmektedir. Tapular hisseli olduğunda, hisse sahiplerinin arasında belirli sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak hisse sahipleri kendi aralarında bir sözleşme yaparak, taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğunu kolayca belirleyebilir. Bu yazımızda sizlere müşterek tapuyu nasıl kendi üzerinize alabileceğinizi anlattık.
Hisseli tapu nedir?
Bir gayrimenkulun tapusunda birkaç kişinin isminin olması durumunda, o gayrimenkulun tapusu hisseli olmaktadır. Hisseli tapularda gayrimenkulun kaç ortağının olduğu ve o ortaklarının gayrimenkul üzerindeki haklarının ne oranda olduğu yazmaktadır. Ancak hisse sahibi, sadece tapuyu göstererek o gayrimenkulun hangi bölgesinin kendisine ait olduğunu kanıtlayamaz. Bunu kanıtlayabilmek için gayrimenkuldaki tüm hisse sahiplerinin, kendi aralarında belirli bir sözleşeme yapması gerekmektedir.
Müstakil tapunun hisseli tapudan farkı nedir?
Müstakil tapu, adından da anlaşılacağı gibi bir taşınmazın tek bir kişiye ait olduğunu gösteren belgeye denmektedir. Müstakil tapularda, hisseli tapu gibi birkaç kişi bulunmaz. Bu yüzden müstakil tapuya sahip bir kişi, o taşınmaz üzerindeki tek hak sahibidir. Bununla birlikte müstakil tapuların sahibinin gerçek kişi olmak gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Tüzel veya özel kişi, bir şirket, kamu kurum ve kuruluşları da müstakil tapu sahibi olabilmektedir. Müstakil tapularda tek kişi olduğu için de kimse o taşınmaz hakkında herhangi bir hak iddia edemez.
Hisseli tapu nasıl müstakil tapuya çevrilir?
Hisseli tapuyu, genellikle bir kişinin ölümünden sonra mirasçılarına kalan taşınmazların ortaya çıkmasında görmekteyiz. Ölen kişi, o gayrimenkulun tek sahibiyken mirasçıları ise o tapuya hukuken ortak olmuştur ve belirli oranlarada hisseleri bulunmaktadır. Bu yüzden de miras bölümü sırasında mirasçılar ya da hisseli tapu ortakları arasında belirli sorunlar çıkabiliyor. Bu yüzden de hisseli tapunun nasıl müstakil tapuya çevrilebileceği hakkında araştırmalar yapılıyor.
Hisseli tapunun müstakil tapuya dönmesi için belirli seçenekeler mevcuttur. Bunun için belirli şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu şartlar yerine getirildiği zaman ise hisseli tapunun müstakil tapuya döndürülme işlemleri yapılabilmektedir. Tapu kaydı incelendikten sonra, belediye tarafından imar ile ilgili sorunların olup olmadığı kontrol edilmektedir. Belediye imar ve ruhsat ile ilgili herhangi bir sıkıntı görmediğini onaladıktan sonra, söz konusu olan taşınmazın bölünme işlemleri gerçekleştiriliyor. Ancak bu bölünme için bütün hissedarların onayının alınması gerekmektedir. Tek bir hissedar bile bu onayı vermezse, taşınmazın tapusunda bölünme işlemleri yapılamıyor. Çünkü oy çokluğu değil de oy birliğinin olması gerekmektedir. Bütün bu işlemler yerine getirildiğinde ise hisseli tapu, her hissedar için ayrı ayrı müstakil tapulara döndürülebilmektedir.
Hisseli tapunun sahipleri aralarında anlaşıp bütün hisseleri tek bir hissedara satarsa o tapunun satış işlemlerinden sonra söz konusu olan tapu, hisseli tapudan müstakil tapuya dönecektir. Ayrıca bütün hissedarlar, hisselerin hepsinin herhangi bir üçüncü kişiye satarak da hisseli tapunun müstakil tapuya döndürülme işlemlerini gerçekleştirebilir.