Yaşam

Meyvesini yedikten sonra ‘kabuklarını’ çöpe atanlar pişman olacak. Muz kabukları ile nasıl bembeyaz dişleriniz ve pürüzsüz cildiniz olur?

Lezzetli ve bir o kadar faydalı muzu sevmeyen yoktur. Oldukça popüler olan muz, pek çok tarife de lezzet katıyor. Tadı son derece güzel bu meyveyi yedikten sonra kabuğu çöpe atılıyor. Kabuğunun faydalarını ve kullanım alanlarını öğrenenlerin bir daha asla çöpe atmayacak. Öyle ki, faydalarını sıralarsak, muzun kabuğu meyvesi ile yarışacak durumda. İşte her derdin devası olan muz kabuklarının kullanım alanları.

Muz kabuklarının kullanım alanları

Akne ve sivilceler

Akne ve sivilceler pek çok kişinin ortak problemi. Antioksidan açısından son derece zengin bir meyve olan muzun kabuğu da bu özellikten nasibini almış durumda. Bunun yanında iltihap önleyici özellikte olan muz kabukları, akne oluşumunun da önüne geçer. Var olan akne ve sivilceleri de kurutan muz kabukları, son derece bakımlı ve temiz bir cilt görünümüne önayak oluyor. Bu etkisi için muz kabuğunun içinde yer alan yumuşak kısım ile aknelerinize masaj yapın ve 20 dakika bu şekilde bekletin. Sürenin sonunda ise yüzünüzü soğuk suyla güzelce durulayın.

Siyah noktalar

Cilt için son derece faydalı olan muz kabukları, sivilcelere çözüm olmanın yanı sıra siyah noktalar için de mükemmel bir tedavi maddesi. Muz kabuğunun içerisinde bulunan A, B, C ve E vitaminleri, ciltteki siyah noktalar ve lekeleri azaltıyor hatta yok ediyor. Bunun içinse muz kabuğu ile yüzünüze masaj yapın ve 20 dakika bekletip yıkayın.

Göz altı torbaları

Göz altı torbaları da pek çok kişinin büyük bir problemi olarak öne çıkıyor. Muz kabuğunda yer alan potasyum ile göz altı torbaları da tarihe gömülüyor. Nemlendirici görevi gören muz kabukları, göz altı torbalarını da yok eder. Bunun için muz kabuğunun içindeki kalıntıları güzelce kazıyın ve maske gibi göz altınıza sürün. Cildinizde maskeyi 15 dakika beklettikten sonra bol su ile yıkayın.

Migren

Migren, tedavisi pek de kesinleşmemiş ancak çeşitli yöntemlerin denendiği bir hastalıktır. Baş ağrınız ya da migreniniz tuttuğu zaman muz kabuklarını alnınıza ve şakaklarınıza koyun. Düşmesin diye de bir bez ile sarın. Daha sonra biraz uzanın ve baş ağrınızın yavaş yavaş geçmesini bekleyin.

Siğil

Siğil tedavisi için de kullanılacak olan tek şey muz kabuklarıdır. Bunun için bir muz kabuğunu siğil olan bölgeye yerleştirin ve bir bez ile dikkatlice sarın. Siğilli bölgenin muz kabukları ile bir gece kadar kalmasını sağlayın ve ertesi sabah ılık su ile yıkayın. Siğiller bitene kadar bu yönteme başvurun.

Sedef hastalığı

İçinde hem antioksidanlar hem de yağ asitleri bulunduran muz kabukları, cildi nemlendirme özelliği sayesinde sedef hastalığının tedavisinde de sıklıkla kullanılan bir yöntem. Doktora danışmak kaydıyla, muz kabuğunun içine zeytinyağı dökün ve sedefli bölgeye sürün. Ardından cildinizi soğuk suyla yıkayın.

Nasır

Muz kabuğunun nemlendirici özelliği bulunuyor. Bu özellik sayesinde muz kabukları ile sertleşmiş nasırlara da tedavi edilebiliyor. Nasırlarınızı muz kabukları ile iyileştirmek isterseniz, gece uyumadan önce muz kabuğunu topuğunuzda nasırlı olan bölgeye yerleştirin ve bir bez ile hafif bir şekilde sarın. Daha sonra ayağınıza çorap giyip bir gece bu şekilde bekleyin. Sabah uyanınca ayağınızı ılık su ile güzelce yıkayın.

Ayakkabı temizliği 

Ayakkabı temizliğine büyük katkısı olan potasyum, muz kabuğunun içinde mevcut olan bir madde. Muz kabuğunda bulunan potasyum, ayakkabıların eski parlaklığını kazanmasına destek olur. Bunun için muz kabuğunun iç kısmı ile ayakkabılarınızı ovun ve üzerinde kalan muz lekeleri ile ayakkabılarınızı biraz bekletin. Daha sonra yumuşak bir bez kullanarak ayakkabınızı nazikçe silin.

Muzun faydaları

  • Tansiyonu dengeler.
  • Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların çalışmasını iyileştirir.
  • Anemi riskini ortadan kaldırır.
  • Vitamin eksikliğinde oldukça önemlidir.
  • Enerjiyi artırır, yorgunluğu azaltır.
  • Stresten uzak tutar ve daha pozitif olunmasını sağlar.
  • Kas ağrılarını yok eder.

Muzun besin değerleri

Muzun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Adet (170 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori77 kcal130.9 kcal% 3.9
Karbonhidrat17.64 g30.0 g% 5.9
Lif1.6 g2.7 g% 6.3
Protein0.6 g1.0 g% 1.2
Yağ0.3 g0.5 g% 0.4
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini38.0 IU64.6 IU% 0.8
C Vitamini9.5 mg16.1 mg% 15.8
Potasyum159.0 mg270.3 mg% 4.5
Kalsiyum4.0 mg6.8 mg% 0.4
Demir0.2 mg0.4 mg% 1.2

Muz kabuklarını kaynatıp içmek

Muz kabuklarının kaynatılması ile uyku sorunundan kurtulmak her zamankinden daha kolay bir hale geliyor. Özellikle yaz aylarında çoğumuz için ciddi bir sorun haline gelen uykuya dalma konusunda yardımcı olan muz kabuğu çayı sayesinde geceleri kolaylı0kla uykuya dalabilir ve hata bir sonraki sabah daha erken kalkabilirsiniz. Muz kabuğu çayı sayesinde daha mutlu hissedebilirsiniz. Faydalarından yararlanmak için yapımı kolay, içimi keyifli muz kabuğu çayı hazırlamak isteyenler için işte  muz kabuğu çayı:

Malzemeler

  • Bir adet muzun kabuğu
  • Yarım litre su
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • İsteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı

Muz kabuğunu yapraklar halinde ayırın. Daha sonra ayırdığınız muz kabuklarının kenar kısımlarını kesin. Yarım litre kadar su içerisine kabukları atın. Su kaynamaya yakın içerisine yarım çay kaşığı tarçın ilave edin. Bu şekilde yaklaşık olarak 10 dakika kaynamasına izin verin. Daha sonra karışımı bir bardağa süzgeç yardımı ile alın. Dilerseniz tarçını kaynarken değil, çayınızı hazırladığınız zaman da içerisine ilave edebilirsiniz. Karışım ılık bir hale geldiği zaman içerisine tatlandırmak için bir tatlı kaşığı bal ilave edebilir ve karıştırıp içebilirsiniz.

Muz kabuğu çayı nasıl içilmeli?

Muz kabuğu çayını hazırladıktan sonra hemen içmek pek de faydalı olmayacaktır. Hazırladığınız karışımın ılık bir hale gelmesine izin vermek ve bu şekilde içmek ise faydalarına kavuşmak için tavsiye edilir. Muz kabuğu çayını uyumadan 1 saat önce içtiğiniz takdirde uyku sürecine hazırlanırken muz kabuğu çayı etkilerini göstermeye başlayacak ve uykuya dalmanız kolaylaşacaktır. Karışımı hazırlarken dilerseniz muz kabukları ile birlikte muzu da kaynatabilirsiniz. bunun için de kabuğu soyulmamış halde bütün muzun uçlarını kesebilir ve aynı şekilde kaynatabilirsiniz.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Bakar bakmaz ne görüyorsunuz? Bu test kişiliğinizi ortaya çıkarıyor

Bazı fotoğraflar, bakıldığı zaman ilk seferde anlaşılamayacak kadar karmaşıktır. İnsan beyninin farklı noktalarına dokunan ve farklı duyguları ortaya çıkaran alt
Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı