Sağlık

Nörologlar uyardı. Haftada bir kez yenilmesi hafızayı güçlendiriyor. “Beyin kalkanı” olarak bilinen besinler nelerdir?

Uzmanlar, beyin sağlığını korumak için gerekli olan besinlerin, haftada en az bir kez tüketilmesi gerekli olduğunu açıkladılar. Beyin sağlığını koruyacak besinlerin tüketilmesi, özellikle ileriki yaşlarda yaşanabilecek Alzheimer, Demans ve Parkinson gibi hastalıkların oluşma ihtimalini düşürmektedir. Beyin sağlığının korunabilmesi için Omega yağ asitleri içeren besinlerin sıklıkla tüketilmesi gerekiyor. Omega yağ asitleri sayesinde birçok farklı bilişsel sorunun üstesinden gelebilecek ve hafızayı olabildiğince güçlü bir hale getireceksiniz. Bu yazımızda sizlere, beyin sağlığını koruyan besinlerin hangileri olduğundan bahsettik.

Beyin sağlığını korumak için neler yapmak gerekir?

Beyin sağlığını koruyabilmek için öncelikle düzgün bir beslenme alışkanlığınız olması gerekmektedir. Bunun için ise Omega yağ asitleri bakımından zengin olan gıdalardan bol miktarda tüketmeniz önerilmektedir. Yağlı balıklar gibi birçok farklı besinin düzenli bir şekile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunlara ek olarak beyin sağlığını koruyabilmek için bazı aktivitelerde bulunmanız gerekiyor. Gelin hep birlikte beyin sağlığını korumak için neler yapmanız gerektiğini inceleyelim.

Eve farklı yollardan gidin

Eve farklı yollardan gitmek, bir kişinin farklı rotaları da kolaylıkla ezberleyebilmesini sağlayacak. Bu şekilde hafızanızda çok daha fazla bilgi depolanacak ve düzenli olara bu bilgilerin kullanılması, beyin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Beynimizi aktif bir şekilde kullanırsak, bir.ok farklı beyin hastalığının oluşma olasılığını azlatmış olacağız.

Beslenme alışkanlığını düzeltin

Beslenme çantası
Beslenme çantası

Günlük yaşamın getirdiği en önemli sorun, dengesiz beslenmektir. Dengesiz beslenen insanlar, beyin sağlığına iyi gelen vitamin ve mineralleri yeterli miktarlarda alamayacaktır. Bu yüzden de beyin sağlığı, olumsuz yönde etkilenecektir. Düzenli ve sağlıklı beslenme, insanlar için oldukça önemli. Özellikle E vitamini ve Omega yağ asitleri bakımından zengin olan gıdalar ile beslenmeniz gerekmektedir.

Bulmaca çözün

Bulmacalar, beyin jimnastiği açısından oldukça önemlidir. Çünkü beyin sağlığını koruyabilmek için beynimizin sürekli olarak çalışması gerekiyor. Beynimizi sürekli olarak çalıştırır ve beyin aktivitesini artırırsak, beyin sağlığını lumlu yönde etkilemiş olacağız. Yeni bilgiler edinmek ve bu bilgileri düzenli olarak kullanmak, beyinde yer alan nöronların arasındaki bağları güçlendiriyor. Bu nöronlar arasında yer alan bağların güçlenmesi sayesinde de ileriki yaşlarda yaşanabilecek birçok farklı beyin hastalığının gerçekleşme olasılığını düşürmüş oluyorsunuz.

Uzmanların “beyin kalkanı” dedikleri besinler nelerdir?

Uzmanlar ve özellikle nörologlar, bazı besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Bu besinler için genellikle “beyin kalkanı” tabirini kullanan uzmanlar, bu tür besinler sayesinde birçok farklı bilişsel hastalıktan korunabileceğimizi açıklamaktalar. Bu besinlerin içerisinde yer alan sağlıklı besin maddeleri sayesinde beynimizde oluşabilecek sorunları ortadan kaldırabilir ve bununla birlikte de odaklanma problemleri gibi günlük yaşamı olumsuz etkileyen bazı durumları engelleyebiliriz. Gelin hep birlikte beyin sağlığını olumlu yönde etkileyecek olan bsinlerin hangileri olduğunu inceleyelim.

Yağlı balıklar

Alabalık, somon ve palamut gibi yağlı balıkların içersinde yüksek miktarda Omega yağ asitleri yer almaktadır. Omega yağ asitleri, beyin sağlığı açısından oldukça elzem bir besin maddesidir. Omega yağ asitleri sayesinde beynimizdeki aktiviteleri diri tutabiliyor ve hafıza problemlerini ortadan kaldırabiliyoruz. Bunlara ek olarak bu tür yağlı balıklarda yer alan çinko ve magnezyum gibi mineraller, beynin içerisinde var olan nöronların arasındaki bağların çok daha güçlü olmasında etkili olmaktadır. Bu sayede de düzenli olarak yağlı balık tüketmek, kişinin ileriki yaşlarda yaşayabilecekleri alzheimer ve parkinson gibi hastalıklardan korunmasında etkili olmaktadır.

Kuruyemişler

Badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler de sağlıklı yağlar açısından oldukça zengin gıdalardır. Uzmanlar, haftada en az 2 avuç bu tür kuruyemişleden tüketilmesi gerektiğini sıklıkla vurgulamaktadır. Ancak piyasada bu tür kuruyemişler, sürekli olarak tuzlu ve kavrulmuş bir şekilde satılmaktadır. Eğer siz kuruyemişlerden maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, çiğ kuruyemiş tüketmeniz gerekmektedir.

Baklagiller

Fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, beynimizin ihtiyaç duyduğu protein çeşitlerini barındırmaktadır. Bu yüzden de bu tür baklagilleri düzenli olarak tüketmek, bilişsel aktivitelerin daha verimli olmasında etkili olacaktır. Öğrenme yeteneğini çok daha iyi bir seviyeye getirebilen bu besinler, aynı zamada hafızayı da güçlendirmektedir. Bunlara ek olarak özellikle çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini ortadan kaldıran baklagiller, düzenli olarak tüketildiği zaman ileride yaşanabilecek birçok farklı bilişsel hastalığın önlenmesinde etkili olacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Gözde lensle uyumanın zararları nelerdir? Gözde lens ile uyumamaya dikkat edin

Gözlerinde herhangi bir soru olan bireyler doktorlara giderek randevu alabiliyor ve de görme problemlerinin karşısında kendilerine yardımcı olacak şekilde gözlük
Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı