Ekonomi

Ölüm yardımı parasını kimler alabilir? Güncel cenaze yardımı rakamı belli oldu

Ölüm yardımı parası yasal olan kazanımlar arasında bulunuyor. Kanunda belirlenen alacaklar gibi ölüm yardımı parasının da kanun içinde belirli şartlar mevcuttur. Alınacak yardımın şartlarının sağlanmaması durumları paranın alınamaması ile sonuçlanıyor. Ayrıca ölüm yardımı parasının hesaplanması içerisinde de cenaze yardım ödeneğinde her vatandaşa aynı tutarda ödeniyor.

Ölüm Yardımı Parası Nedir?

Ölüm yardım parası ölen kişilerin cenazesi ve diğer masrafların karşılanması için devlete yapılan bir talep oluyor. Ölüm parası günümüzde pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Yasal olan bir süreç ile ölüm parası alınmasında belirli şartlar mevcut bulunuyor. Ölüm yardım parası için gerekli koşullar gibi dilekçe yazımı ve başvurunun yapılacağı kurum da dikkat edilecek unsurlar içerisindedir.

Ölüm Yardımı Parası Hesaplama

Yasal yollar ile yapılan hemen her talep içinde gerekli evraklar mevcut bulunuyor. Evrakların yanlış ya da eksik olması ölüm parasının alınması sonucunun olumsuz olmasına sebebiyet verebiliyor. Ölüm yardım parası için hak düşürücü süre anayasa bünyesinde 5 yıl olarak belirlenmiştir. Kişilerin ölüm parası hesaplamalarında TÜİK verilerinden yararlanabiliyor. Günümüzde belirlenen ölüm yardım parası TÜİK verilerine göre 1250 TL şeklindendir. (2022 yılı)

Ölüm Yardımı Parası Dilekçe

Ölüm parası dilekçesi için gerekli evrakların verilmesi cenaze işleri ile birlikte 5 yılı kapsıyor. Eğer kişiler 5 yıl içinde evrakları gerekli yerlere teslim ederek talepte bulunmazsa ölüm parası hakkı zaman aşımına uğruyor. Gerekli evraklar ise;

  • Cenaze yardım parası için yapılan başvuru form ya da dilekçesi,
  • Cenazesi gerçekleştirilen kişinin ölüm belgesi,

Ölüm parası için başvuruda bulunacak olan kişinin kimlik belgesi olmaktadır.

ÖLÜM YARDIMI ÖDENEĞİ: 657 SAYILI KANUNUN 208. MADDESİ)
Devlet memurlarından: memur olmayan eşi ile aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğu ölenlere en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında, memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye, eğer bildiri vermemiş ise eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarında, ölüm yardımı ödeneği verilir. (1) Ölüm yardımı ödeneği, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için hacizedilemez. Yurt dışında sürekli görevde bulunan memurlara verilecek ölüm yardımı ödeneğinde 156 ıncı maddede yazılı katsayı uygulanmaz.

Ölüm Yardımı Parası Sorgulama

Ölüm parası için yapılan talepler internet oluşumu öncesinde farklı bir şekilde işliyordu. Pek çok işlem gibi eski dönemlerde kişilerin talepte bulunduğu kurum ile iletişime geçmesi ve talebin olumlu ya da olumsuz durumunu sorgulaması gerekiyordu.

Günümüzde internet araçlığı ile kişiler rahatlıkla sorgulamalarını E-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Sorgu için ölüm parası sorgulamasından sonuçlar anında kişilere uygulama bünyesinde veriliyor.

CENAZE ÖDENEĞİ İÇİN TALEP SÜRESİ VAR MIDIR?
Konuya ilişkin düzenleme 5510 s. Kanunun 97 inci maddesinde getirilmiştir. Buna göre cenaze ödeneğine ilişkin talep hakkı 5 yıllık süre sonunda düşer.Dolayısıyla 5 yıllık süreyi kaçırmamış olan hak sahipleri, yukarıda belirtmiş olduğumuz çerçevede SGK`ya müracaat ederek cenaze ödeneğine hak kazanabilir.

Ölüm Yardımı Parası Özelliği ve Talebi

Ölüm parası, vefat eden bireyin akrabalarının cenaze masrafları konusuna devletin yardım sunması şekliden verilen ödemedir. Kişiler arasında ödemeyi talep etmeleri için eksiksiz evraklar ile talebin doğru alanlara yönlendirilmesi şartı bulunuyor.

Ölüm parası ödemesi SGK kapsamında yapılıyor. Fakat SGK kapsamında yapılan ölüm parası ödemesi için de vefat eden kişilerin yakın akrabalarından birisinin talepte bulunması şartı buluyor.

Aynı şekilde talepte bulunulduktan soran olumlu sonuçlanması halinde ödemeyi yine SGK kapsamında bireyin yakın akrabaları alabiliyor. Yakın araba olarak tespit edilen kişiler ise; vefat eden kişinin eşi, vefat eden kişinin çocukları, vefat eden kişinin annesi ya da babası olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde yakın akraba kategorisinde kardeşleri ve cenazeyi kaldıran kişide mevcut bulunuyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok