Yemek Tarifi

Pamuk gibi yumuşacık ‘poğaça’ nasıl yapılır? Hem yapması, hem de yemesi çok zevkli

Poğaça, kahvaltılarımızı süsleyen ve oldukça lezzetli olan bir yiyecektir. Fakat yemesi bu kadar zevkli olan poğaçayı yapmak da oldukça zevkli bir iştir. Evinizde nefis poğaçalar yapmak sizi fazla zorlamayacak. Bu yazımızda yumuşacık poğaçaların nasıl yapılabileceğini anlattık.

Yumuşacık poğaçalar için gerekli malzemeler nelerdir?

Poğaçalarınız için gerekli malzemelerin hemen hemen hepsini evinizde rahatlıkla bulabilirsiniz. Yumuşacık poğaçalarınız için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 2 yumurta akı
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 6 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Kaşar peyniri
  • Yumurta sarısı
  • Sıvı yağ

Yumuşacık poğaçalar nasıl hazırlanır?

Yumuşacık poğaçalarımızı yapmak için ilk önce hamuru hazırlamamız gerekmekte. Bunun için bir yoğurma kabının içerisine, 2 adet yumurta akını dökelim. Daha sonra ise süt, sıvı yağ, ılık su, maya ve şekeri alalım ve güzelce karıştırmaya başlayalım. Daha sonra hamurumuzun kıvamını alabilmesi için yavaş bir şekilde un ilave edelim. Ancak un ilave ederken karıştırmaya devam etmemiz gerekmektedir. Hamurumuzun içerisine unumuzu ekledikten sonra, 1 yemek kaşığı tuz ekleyelim ve iyice karıştıralım. Hamurumuz yavaşça katılaşacaktır. Hamurumuz iyice katılaştıktan sonra, hamurumuzu tezgaha alalım ve elimizle yoğurmaya devam edelim.

Hamurumuz tamamen kıvamını aldıktan sonra tekrardan yoğurma kabına alalım, yoğurma kabının üstünü bir streç film ile kapatalım. Daha sonra da yoğurma kabını bir örtü ile saralım ve hamurumuzu mayalanması için 1,5 saat dinlendirelim.

1,5 saat sonra hamurumuz iyice mayalanacak ve kabaracaktır. Kabaran hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve biraz daha yoğurarak hamurun havasını alalım. Daha sonra ise hamurumuzu eşit parçalara ayıralım. yapacağınız poğaçaların şekline göre istediğiniz kadar parça çıkartabilirsiniz.

Bir fırın tepsisine pişirme kağıdı alalım ve ayırdığımız parçalardan bir adet alıp, fırın tepsisi üzerine yayalım. Daha sonra kaşar peynirimizi hamurun üstüne yerleştirelim ve hamuru kapatalım. Burada dikkat etmemiz gereken nokta ise hamurumuzun uç kısımlarını güzelce bastıralım ki poğaçamız pişerken açılmasın.

Poğaça yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları

  1. Hamuru yoğururken, malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  2. Hamurun mayalanması için sıcak ve kuru bir ortam sağlayın.
  3. Hamuru fazla yoğurmayın, aksi takdirde poğaçalar sert olabilir.
  4. Poğaçaları pişirmeden önce üzerlerine yumurta sarısı sürerek çıtır bir görünüm elde edebilirsiniz.
  5. Pişirme sırasında fırının sıcaklığına dikkat edin, poğaçaların yanmaması için fırın sıcaklığını 180-200 derece arasında tutun.
  6. Poğaçaları fırından çıkardıktan sonra üzerlerine tereyağı veya süt sürerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz

İzleyin: TÜM POĞAÇALARI UNUTUN 💯 BÖYLE YUMUŞACIK, LEZZETLİ BİR TARİF YOK!

https://www.youtube.com/watch?v=92RROwvR1EY

Tüm poğaçalarımızı şekillendirdikten sonra, tekrardan tepside mayalanması için yaklaşık olarak 45 dakika kadar beklememiz gerekmekte. Bu işlemi yapabilmek için poğaçaları dizdiğimiz tepsinin üzerine bir örtü örtmemiz gerekmekte.

Poğaçalarımız tepsi üzerinde mayalanırken biz de sosumuzu hazılayalım. Sosu için daha önceden 2 adet yumurtanın sarısını ayırmıştık. Bu yumurta sarılarının üzerine biraz sıvı yağ dökelim ve iyice karıştıralım. Daha sonra tepsi mayası gelen poğaçalarımızın üzerine, hazırladığımız bu sosu sürelim. Hazırladığımız bu sosu sürebilmek için ise bir adet yağlama fırçası yeterli olacaktır. yağlama fırçası sayesinde rahat bir şekilde sosumuzu poğaçanın üzerine sürebileceğiz. En son ise poğaçaların üzerine çörek otu ve susam serpelim. Çörek otu ve susam serpmek tamamen sizin isteğinize bağlıdır.

Yumuşacık poğaçalar nasıl pişirilir?

Poğaçalarımızın sosunu hazırlamadan önce fırınımızı 185 dereceye ayarlayalım ve fırınımızı çalıştıralım. Bu sayede fırınımız önceden ısınmış olacaktır. Daha sonra poğaçalarımızın olduğu tepsiyi, fırının orta sıralarına yerleştirelim ve yaklaşık olarak 20 dakika pişmesini bekleyelim. Poğaçalarımız piştikten sonra 5 dakika kadar ilk sıcağının çıkmasını bekleyelim. Poğaçalarımızın ilk sıcağı çıktıktan sonra, yumuşacık poğaçalarınızı servis edebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak