Yaşam

Paralardaki bakteri sayısı santimetrede 26 bine kadar çıkabiliyor. Paraya dokunduktan sonra siz de elinizi yıkıyor musunuz?

Hayatımızın her alanında kullandığımız bir yüzey var ki üzerinde yüzlerce çeşit bakteri bulunuyor: kağıt paralar. Bu gerçekten kaçınılmaz bir durum çünkü kağıt paralar dünya genelinde en fazla el değiştiren maddelerden birisi. Bu da beraberinde birçok sağlık riskini getiriyor. Bu konuda yapılan araştırmalar ise şaşırtıcı sonuçlara işaret ediyor. Cüzdanımızdaki kağıt paraların ne kadar kirli olduğu ve bizi nasıl olumsuz etkileyebileceği, bilim insanları tarafından inceleniyor. Peki, kağıt paralar gerçekten kirli mi? İşte, detaylar…

Araştırmalar paralardaki bakteri sayısının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor

Paraların hijyenik olup olmadığı konusunda yaygın bir endişe var. Araştırmalar, kağıt ve bozuk paraların günlük olarak çok fazla el değiştirdiğini gösteriyor. Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın yaptığı araştırmaya göre, paralara dokunduğumuzda, önceki kişilerin ellerindeki bakteriler paralara bulaşıyor ve bu bakteriler de bize geçebiliyor. Paralardaki bakteri sayısı santimetrede 26 bine kadar çıkabiliyor ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasında önemli bir rol oynayabiliyor.

Paralara dokunduğumuzda, önceki kişilerin ellerindeki bakteriler paralara bulaşıyor ve bu bakteriler de bize geçebiliyor

Paralara dokunduğumuzda aslında aynı zamanda önceki kişilerin ellerinde bulunan bakterilerle temas ediyoruz. Bu bakteriler de paralara bulaşıyor ve sonraki kişiye geçebiliyorlar. Yapılan araştırmalar da paralardaki bakteri sayısının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın araştırmasına göre, kağıt ve bozuk paralar günlük olarak çok fazla el değiştiriyor. Dolayısıyla, paralarda bulunabilecek bakterilerin sağlık açısından ciddi bir risk oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Paralar ve kredi kartları
Paralar ve kredi kartları / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Avrupalıların yüzde 20’si parayı elledikten sonra ellerini yıkıyor

Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre, parayı elledikten sonra ellerini yıkayanların oranı sadece yüzde 20. Bu rakam oldukça düşük ve hijyenik olmayı bilmeyen insanların var olduğunu gösteriyor. Özellikle salgın dönemlerinde, virüs ve bakterilerin yayılması riski artarak devam ediyor. Bu nedenle, paraya temas ettiğimiz zaman, ellerimizi mutlaka yıkamalıyız. Çünkü daha önceki kişilerin ellerindeki bakteriler, paralara bulaşıyor ve bizler de bu bakterilerle temas ediyoruz. Ayrıca, Avrupa’da yapılan araştırmaya göre, nakit paranın kirli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 20 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 86’ya kadar çıkıyor. Bu da Türk halkının hijyen konusunda daha hassas olduğunu ortaya koyuyor.

Bu noktada, temassız kartlar, online ve mobil ödemeler gibi alternatif yöntemlerin tercih edilmesi, hem hijyen hem de pratiklik açısından daha iyi bir seçenek olabilir. Sonuç olarak, parayı kullandığımızın farkında olmalıyız ve hijyen konusunda daha duyarlı olmalıyız. Ellerimizi sık sık yıkayarak ve alternatif ödeme yöntemlerini kullanarak sağlığımızı koruyabiliriz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Manalı kısa güzel sözler. Manalı kısa ve güzel sözler nelerdir?

Eşe dosta göndermelik, kişinin mutlu olmasını sağlayacak belli başlı sözler bulunmaktadır. Bu sözlerin sosyal platformlar üzerinden gönderilmesi kişilerin birbirlerini mutlu
Yaşam

Camdaki çizikler nasıl geçer? Camdaki çizikleri geçirmek artık çok kolay

Temizlik konusunda yapılan yanlışlar bazen eşyalarımıza zarar vermemize neden olabilir. Daha çok yanlış yapılan temizliklerde verile fiziksel hasarlardan olan ve