Pasaport için hangi belgeler gerekir?
Ülkemizde yurtdışı seyahati gerçekleştirmek isteyen bireylerin yanlarında bir pasaport bulundurması gerekiyor. Pasaportlar yurtdışı seyahatlerinde kullanılan belgelerdirler. Bu belgelerin kullanılmasındaki amaç bireylerin yurtdışı seyahatine uygun kapasitede olup olmadığının anlaşılmasıdır. Pasaportlar aynı zamanda yurtdışı seyahatlerinin kayıtlarının da tutulduğu belgelerdirler. Pasaportlar ile yurtdışı seyahatlerine çıkacak olan bireyler pasaport almadan önce izlenmesi gereken adımları ve pasaport almak için gerekli evrakları merak ediyorlar. Pasaport almak için gerekli evrakları sizler için araştırdık.
Pasaport nedir?
Pasaportlar uluslararası kimlik belgeleri olarak bilinirler. Pasaportlar sayesinde farklı ülkeleri ziyaret etme imkanı bulunur. Farklı çeşitlerde üretilen pasaportlar farklı amaçlar için kullanılırlar. Diplomatik pasaport, hizmet pasaportu, şahsi pasaport gibi çeşitleri bulunmaktadır. Pasaportları kullanan kişiler farklı ülkelerde bu pasaportları damgalatırlar ve bu şekilde bireylerin ne kadar seyahat ettikleri ve sıklıkla hangi ülkelerde bulundukları da kayıt altına alınmış olur.
Pasaport çeşitleri nelerdir?
Pasaportlar farklı çeşitlerde sunulurlar. Bu çeşitler içerisinde diplomatik pasaport, şahsi pasaport hizmet pasaportu ve umuma mahsus pasaport bulunur Pasaport çeşitleri farklı renkler ile birbirinden ayrılır. Siyah, bordo, yeşil ve gri pasaportlar vardır ve her bir pasaportun kendi çeşidi bulunmaktadır. Farklı renklerdeki pasaportların çeşitleri ve özellikleri ise şu şekildedir:
Bordo pasaport
Bordo renkteki pasaportlar umuma mahsus pasaport olarak bilinirler. daha çok öğrenciler tarafından alınan bir pasaport çeşididir. 25 yaş altındaki bireyler için harç ücreti bulunmadığından öğrencilerin tercihidir. Şahsi olarak kullanılan bir pasaport çeşididir. 6 ay ile 10 sene arasında geçerliliği bulunmaktadır.
Yeşil pasaport
Yeşil pasaport hususi pasaport olarak bilinir. daha çok devlet memurları ve memurların ailelerine verilen pasaporttur. Memur çocukları yeşil pasaportu 25 yaşlarına kadar kullanabilirler. Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin ailesinde bir memur olmaması halinde 5 yıl boyunca memur olarak çalışması gerekmektedir.
Gri pasaport
Gri pasaport hizmet pasaportu olarak bilinen pasaport çeşididir. Devlet adına yurtdışında görev yapan kişilere ve milli sporculara verilen pasaport çeşididir. Ülke sınırları dışında olan milli sporcular milli maçlara gidecekleri zaman da gri pasaport kullanırlar.
Siyah pasaport
Siyah pasaport aynı zamanda diplomatik pasaport olarak bilinir ve en az kullanılan pasaport çeşididir. Devlet tarafından diplomatlara verilen pasaporttur. Diğer pasaport çeşitlerine kıyasla çok daha fazla ülkeye giriş imkanı sağlamaktadır. daha çok diplomatlar tarafından diplomatik ilişkiler amacı ile yurtdışı seyahati yapılacağı zaman kullanılmaktadır.
Pasaport başvurusu nasıl yapılır?
Pasaport almak üzere başvuru yapmak isteyen bireylerin pasaport başvurusu için tercih edebilecekleri farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesine girerek randevu almaktır. Pasaport başvurusu yapmak isteyenler ayı zamanda bu başvuru işlemini ALO 199 hattını arayarak da gerçekleştirebilirler. Ardından yapılması gereken ise belirlenen gün ve saatte randevunuzun onaylandığı Nüfus İdaresi’ne gitmektir.
Pasaport için hangi belgeler gerekir?
Pasaport işlemlerini tamamlamak isteyenlerin randevu günü pasaport çıkartmak için gidecekleri nüfus idaresi dairelerine gitmeden önce yanlarına almaları gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların tam ve eksiksiz bir şekilde getirilmesi önemlidir. Herhangi bir eksik olması halinde pasaport çıkarma işlemi gerçekleşmez. Bu nedenle belgelerinizi tam bir şekilde hazırladığınızdan emin olmalısınız. Pasaport çıkarma işlemi için gerekli belgeler şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- T.C kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesinin aslı. Bu aşamada nüfus cüzdanınız hasar görmüş ya da eski tip ise pasaport işlemlerinden önce yenilemelisiniz.
- Anlaşmalı bankalardan ödenen pasaport harç bedeline ait dekont
- 2 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
- 18 yaşından küçük ya da engelli bireyler için muvafakat belgesi
- Eğer pasaport yenileme işlemi için başvuruluyorsa eski pasaportun da getirilmesi gerekiyor.
Öğrenci pasaportu için hangi belgeler gerekir?
Öğrencilerin alacakları bordo pasaport yani öğrenci pasaportu olarak bilinen harçsız pasaport için bazı belgelerde değişiklikler bulunmaktadır. Harçsız pasaport alırken adından da tahmin edilebileceği gibi harç bedelini ödediğini gösteren dekontu almanıza gerek yoktur. Ancak diğer pasaport çeşitlerinden farklı olarak öğrenci pasaportu alırken yanınızda en fazla 1 ay önce alınmış olan öğrenci belgenizi götürmeniz gerekmektedir. 1 aylık süreçte alınmış olmasının istenme sebebi oluşabilecek herhangi bir karışıklığın önüne geçmektir.