Yemek Tarifi

Pastane usulü açma yapmak isteyenler buraya! Yumuşacık tel tel ayrılan açmayı nasıl yapacağınızı öğrenin

Pastanelerde yediğimiz o lezzetli açmayı evde hazırlamak bu tarifle oldukça kolay. Kısa bir süre içinde yapabileceğiniz bu pastane usulü açma vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacak. Tel tel ayrılmasıyla meşhur bu tat sizi kendine çekecek. Yumuşak dokusuyla ve tadıyla aklınızdan çıkmayacak bir pastane usulü açma hazırlamak için detaylara bir göz atın…

Malzemeler;

  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı su (200 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 4,5 su bardağı un
  • Tereyağı

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam
  • Mavi haşhaş

Yapılışı;

İlk önce yoğurma kabına 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 paket instant maya, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Malzemeleri kabın içinde güzelce karıştırın. Karıştırdıktan sonra 4,5 bardak unun bir kısmını yavaşça eklemeye başlayın. Burada kontrollü bir şekilde un eklemek önemli. Açma hamurunun yumuşak bir kıvamda olması lazım. Kalan unu da azar azar ekleyip yumuşak bir hamur elde ettikten sonra üzerini streç filmle kapatın. Streç filme sardıktan sonra yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.

1 saat mayalanan hamuru parçalara bölün ve bu parçaları bezelere ayırın. Burada 10 eşit parça yapabilirsiniz. Eşit parçalara böldüğünüz hamurları bezeler haline getirin. Uygun bir fırın tepsisinin altını iyice yağlayın. Yağladığınız tepsiye bezeleri koyun. Hamurların üzerine az bir miktar sıvı yağ sürün ve yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Sonrasında hamurlarınızı ters çevirip üzerine tereyağı sürün. Bu sayede pişerken hamurlar yapışmayacak ve çektiğinizde tel tel görünecekler. Tezgaha biraz sıvı yağ koyun ve hamuru burada açın.

Açma işlemini bitirdikten sonra hamuru katlayın ve rulo yapın. Hazırladığınız açmaları fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerlerine bolca yumurta sarısı sürün. İsterseniz üzerlerine istediğiniz kadar susam, çörek otu veya mavi haşhaş ekleyebilirsiniz. Fırında mayalanması için yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra 190 derecede 30 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Pastane Açması Tarihi

Pastane açmak aslında süregelen bir gelenektir. Geleneksel olarak pastaneler, hamur işleri, kekler, pasta, kurabiyeler, tatlılar, sandviçler ve daha pek çok yiyecek yapmak için kullanılmıştır. İlk pastanelerin kökeni Mısır, Antik Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanır.

Ortaçağ’da pastaneler kilise ve manastırların üretim yerleri haline geldi. Zamanla, pastaneler Avrupa’ya yayılmış ve daha modern ürünlerin üretilmesi için kullanılmaya başlamıştır.

19. yüzyılda pastaneler sanayileşti ve geniş ölçekli üretime geçildi. Endüstriyel pastacılık Amerika’da başladı ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı.