Yemek Tarifi

Pastane usulü ay çöreği hazırlamaya var mısınız? Lezzeti ve kokusu büyüleyecek

Dışarıda yemeye alışık olduğumuz lezzetler arasında yer alan ay çöreğini sevmeyen yoktur. Kurabiyenin içerisinde yer alan fındıklı ve üzümlü kekin damakta oluşturduğu şahane lezzet ile büyülenecek yedikçe yiyesiniz gelecek. Dışarıdakileri aratmayacak lezzette ay çöreği hazırlamak için kolları sıvayabilirsiniz…

Malzemeler;

Hamuru için;

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı
  • Yarım paket instant maya (5 gr)
  • 1 fiske tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 3,5-4 su bardağı un

İç dolgusu için;

  • 500 gr kakaolu kek
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • File badem

Yapılışı;

Ay çöreğinin ilk basamağı iç harcı hazırlamaktan geçiyor. İç harç için kekimizi minik minik parçalara bölelim ve uygun bir kasenin içerisine alalım. Akabinde kekin üzerine sırasıyla yarım su bardağı sütü, 1 yemek kaşığı pudra şekerini, 1 yemek kaşığı kakaoyu, 1 tatlı kaşığı tarçını, 1 çay bardağı kırılmış cevizi ve 2 yemek kaşığı kuru üzümü alalım. Malzemeleri ekledikten sonra iyice karışana dek yoğuralım. Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra hazırladığımız iç harçları parçalar halinde kopararak elimizde yuvarlayalım ve bir tabağın içerisine dizelim.

İç harcını hazırladıktan sonra ay çöreğinin dış hamurunu hazırlamaya başlayabiliriz. Hamuru için uygun bir yoğurma kabının içerisine 1 su bardağı süt, yarım su bardağı toz şeker, yarım su bardağı sıvı yağ,1 yumurtanın akı, yarım paket instant maya, 1 fiske tuz ve 1 tatlı kaşığı mahlebi alalım ve karıştırmaya başlayalım. Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra 3,5 – 4 su bardağı unu yavaş yavaş karışımımızın içerisine dökmeye başlayalım. Bu noktada kontrollü eklemeye özen gösterin. Kontrollü bir şekilde ilave ederken yoğruma işlemine de başlayabilirsiniz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun ve ardından un serili tezgaha alarak hamurunuzu toparlayın. Toparlama işleminden sonra hamurunuzu ilk olarak ortadan ikiye bölün. Ortadan ikiye böldüğünüz hamurunuzu ardından 12 eşit parçaya bölün.

12 parçaya böldüğünüz hamurları beze haline getirin. Akabinde bezelerden bir tane alın ve merdane yardımıyla açmaya başlayın. Bezeyi uzun ince bir şekilde açtıktan sonra hazırladığımız iç harcını hamurun ortasına koyalım. Hamuru uçlarından katalım ve ileri geri hareketlerle iyice birleşmesini sağlayalım. Akabinde hamur ay şeklini verdikten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsinin içerisine dizelim. Tüm hamura bu işlemi uygulayalım. Tüm ay çöreklerin üzerine yumurta akımızı sürelim ve üzerine file badem serpiştirelim. Akabinde önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık olarak 25 dakika kadar pişirelim. Pişme süresinin ardından çöreklerimizi fırından çıkaralım ve servis tabağına alalım.

Video: Deneyin Denettirin – Ustasından Gerçek Tarif ile Ay Çöreği

Ay çöreği tarihçesi

Ay çöreği tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Türk mutfağında yer alan birçok tatlı gibi Ay çöreği de Orta Asya kökenlidir. Hun İmparatorluğu döneminde yapıldığına inanılan bu lezzetli tatlı, zamanla Türkler tarafından da benimsenerek günümüze kadar gelmiştir.

Ay çöreği adı da yine Orta Asya’dan Türk mutfağına girmiştir. Ay kelimesi, Türklerin gökyüzüne ve ay’a olan hayranlığından gelmektedir. Çörek kelimesi ise Orta Asya Türkçesindeki “çöri” kelimesinden türemiştir ve genellikle hamur işi anlamında kullanılmaktadır.

Ay çöreği yapımı oldukça zahmetli bir işlemdir. Hamurun mayalanması, şekil verilmesi ve pişirilmesi gibi birçok aşamadan geçer. Bu nedenle, eskiden sadece özel günlerde yapılan bir tatlıydı. Ancak zamanla hazır yapımı kolay hale gelen Ay çöreği, herkes tarafından yapılır hale geldi.

Ay çöreği yapımında kullanılan malzemeler ise un, maya, süt, tuz, şeker ve tereyağıdır. Hamur yoğurulduktan sonra küçük parçalar halinde kesilir ve elde yuvarlanarak şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir ve pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir ve servise hazır hale getirilir.

Ay çöreği, Türk mutfağında en çok bayramlarda ve özel günlerde yapılan bir tatlıdır. Özellikle Ramazan Bayramı’nda sıklıkla yapılan Ay çöreği, misafirlerin ikramı olarak da tercih edilir. Ayrıca, Türk kahvaltı sofralarının da vazgeçilmez tatlılarından biridir.

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak
Yemek Tarifi

Anadolu çorbası nasıl yapılır? Tadı damaklarda kalacak Anadolu çorbası tarifi

Farklı yörelerden alınan yemeklerin ülkemizin dört bir yanında hazırlanması ile her damak zevkine uygun birbirinden farklı tarifler ortaya çıkıyor. Bu