Pastane usulü müthiş dereotlu poğaça nasıl yapılır? Vazgeçilmeziniz olacak
Pastanelerde tüketmeye alışık olduğumuz lezzetlerden bir tanesi şüphesiz dereotlu poğaçadır. Mayasız oluşu ve içerisinde bulunan peynirle büyük bir tat zevki oluşturan bu poğaçayı evde yapmak esasında kolaydır. Pastane usulü dereotlu poğaça hazırlamak istiyor ve evinizin mis gibi kokmasını istiyorsanız kesinlikle bu tarifi deneyebilirsiniz. İşte dereotlu poğaça tarifi için gerekenler…
Malzemeler;
- 125 gr margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
- 2 adet yumurta (birisinin sarısı üzerine sürülecek)
- Yarım çay bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım demet dereotu
- 3,5 – 4 su bardağı un
İçi için;
- 150 gr beyaz peynir
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Çörek otu
Yapılışı;
İlk olarak hamuru hazırlayarak işleme başlayabiliriz. Uygun bir yoğurma kabının içerisine yarım paket margarin ya da tereyağı, birisinin sarısını üzeri için ayırdığımız 2 adet yumurtayı, yarım çay bardağı yoğurdu, 2 yemek kaşığı sirkeyi, 1 çay bardağı sıvı yağı, 1 paket kabartma tozunu, 1 tatlı kaşığı toz şekeri, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 3,5- 4 su bardağı unu alalım. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra hamur kıvamına getirmek için yoğurma işlemine başlayalım.
Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra, ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Hamuru toparladıktan sonra, yarım demet dereotunu da ince ince kıyalım ve hamurun üzerine ilave edelim. Dereotunu da hamura ekledikten sonra güzelce karıştıralım ve dereotunun hamura tamamıyla karışmasını sağlayalım. İç harcı için 150 gram beyaz peyniri güzelce ezelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve tezgahın üzerinde hamuru genişletelim. Hamuru genişlettikten sonra hamurun tam ortasına ezdiğimiz peynirden yerleştirelim. Hamuru güzelce kapatalım.
Video: Bu Poğaçaları Yapmak 10 Dakika – Dereotlu Peynirli Mayasız Kolay Poğaça
https://www.youtube.com/watch?v=OCXs8O6rgrc
Tüm hamur bitene dek bu işlemi uygulayalım. Şekillendirme işlemini tamamladıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine poğaçaları güzelce dizelim. Hamuru yaparken ayırdığımız yumurta sarısının üzerine bir miktar sıvıyağ dökelim ve karıştıralım. Karıştırma işleminden sonra bir fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürelim. Dileğinize göre üzerine susam ya da çörek otu serptikten sonra önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında yaklaşık olarak 30 dakika boyunca pişirelim. Pişirmenin ardından ilk sıcaklığı çıktıktan sonra poğaçalarımızı servis edebiliriz.
Dereotu hakkında bilgiler
Dereotu, hem mutfaklarda hem de alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan aromatik bir bitkidir. Bu yazımızda dereotu hakkında derinlemesine bilgiler sunacağız. İşte dereotu hakkında bilgiler.
Dereotu Nedir ve Nerelerde Yetişir?
Dereotu (Anethum graveolens), maydanozgiller ailesine ait iki yıllık bir bitkidir. Genellikle Akdeniz bölgesi ve Orta Asya’da yetişir. Dereotu, ince ve uzun yaprakları, küçük sarı çiçekleri ve özellikle tohumlarında yoğun bir aroma taşır.
Dereotunun Tarihçesi ve Kullanım Alanları
Dereotu, tarih boyunca farklı kültürlerde çok çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Eski Mısırlılar, Yunanlar ve Romalılar tarafından hem tıbbi hem de ritüel amaçlarla kullanılmıştır. Günümüzde ise dereotu, mutfaklarda ve doğal ilaçlar olarak kullanılır.
Mutfakta Dereotu Kullanımı
Dereotu, özellikle Türk, Yunan ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Salatalara, mezeler ve çorbalara eklenebilir, et, balık ve sebze yemeklerinde lezzet verici olarak kullanılabilir.