Pastanelerin Bile Sırrını Merak Ettiği Kararmış Muzdan Yapılan Müthiş Kek
Muz, diş, kemik, saç, cilt, bağırsak ve mide sağlığı için oldukça önemli olan meyvelerden biridir. Kalorisi düşük, potasyum ve magnezyum bakımından zengin olan muz, her mevsim ulaşılabilir olmasıyla büyük avantaj sağlar. Ancak, muz ne yazık ki en çabuk bozulan meyveler arasında yerini alıyor. Uygun koşullarda saklanmadığında bir gecede bile bozulabilen muzu değerlendirmek için size harika bir tarif sunuyoruz: Kararmış muzdan hafif ve lezzetli kek tarifi.
Muzlu Kek: Kararmış Muzun Değerlendirilmesi
Muzlu kek, kararmış muzu değerlendirebileceğiniz için en iyi seçenektir. Üstelik keke masumiyet katıyor! İşte tam kıvamında puf puf kabaran muzlu kek tarifini deneyince beğeneceğinizden eminiz.
Muzlu Kek Tarifi: Malzemeler
Kararmış muzdan kek tarifi için gerekli malzemeler şunlardır:
- 2 tane yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1/2 su bardağı süt
- 4 tane kararmış muz
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 2,5 su bardağı un
Muzlu Kek Tarifi: Hazırlanışı
Kararmış muzdan kek nasıl yapılır? İşte adım adım tarif:
- İlk olarak yumurta ve şekeri karıştırma kabı içerisine aktarın ve köpürene dek çırpın. Ardından sıvı yağ, süt ve ezilmiş muzu ilave edip, tekrardan çırpın.
- Elekten geçirerek tarçın, vanilin, kabartma tozu ve unu ilave edip, spatula yardımıyla dışarıdan içe doğru homojen bir kıvam alana dek karıştırın.
- Yağlanmış kek kalıbına harcınızı dökün. Kek kalıbını birkaç kez tezgaha vurun (havasının çıkması için).
- Önceden altlı üstlü ısıtılmış 170 derece fanlı fırında 30 dakika pişirin. Ardından dereceyi 150’ye düşürün ve 20 dakika daha pişirin.
Video: Kararmış, yumuşamış muzları değerlendirmenin en lezzetli yolu
https://www.youtube.com/watch?v=mjDN0P5EkFw
Muzun Besin Değerleri
USDA’nın verilerine göre, 100 gram muzun besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori (kcal): 88
- Toplam yağ: 0,3 g
- Doymuş Yağ: 0,1 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 1 mg
- Potasyum: 358 mg
- Karbonhidrat: 23 g
- Diyetsel Lifi: 2,6 g
- Şeker: 12 g
- Protein: 1,1 g
- C Vitamini: 8,7 mg
- Demir: 0,3 mg
- B6 Vitamini: 0,4 mg
- Magnezyum: 27 mg
- Kalsiyum: 5 mg
Muz Nasıl Saklanır?
Muz, hızlı bozulan meyveler arasında neredeyse ilk sırada yerini alır. Özellikle hava sıcaklığı yüksekse daha çabuk içi yumuşacak ve bozulma gösterecektir. Ancak aşağıdaki yöntemleri uygulayarak muzun kararmasını ve bozulmasını önleyebilirsiniz.
Muz Nerede ve Nasıl Saklanır?
Muz, olgunluk seviyesine göre buzdolabında, buzlukta veya dışarıda saklanabilir. Fakat muzun ömrünün uzatılması için serin ve güneş almayan bir ortamda muhafaza edilmesi önemlidir. Henüz olgunlaşmamış, ham muzu olgunlaşma sürecini tamamlayabilmesi adına dışarıda oda sıcaklığında saklamak daha doğru iken, olgunlaşmış ve kararmaya başlamış muzu buzdolabında veya buzlukta saklamak doğru bir tercih olacaktır.
Muzun Bozulmasını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Oda sıcaklığı 20 dereceden fazla ise muzu buzdolabında veya buzlukta muhafaza etmek en doğru tercih olacaktır. Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir; bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır. 12 dereceden daha sıcak bir ortamda muzun olgunlaşma ve dolayısıyla bozulma süreci hızlanabilir.
Muz Saklama Yöntemleri
Olgunlaşmış muzu uzun süre taze tutmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:
- Muzun sapını streç film veya alüminyum folyo ile sarmak.
- Olgunlaşmış muzu buzdolabında muhafaza etmek. Soğuk sebebiyle muzun olgunlaşma süreci durur.
- Muzu kabuğundan ayırıp dilimli bir halde hava almayacak bir saklama kabında buzluğa koymak.