Patates Püresi Isıtılır mı? Fırından Mikrodalgaya
Patates püresi, pek çok ana yemeğin yanına yakışan, kremamsı kıvamı ve yumuşak lezzeti ile sofralarımızda önemli bir yere sahip bir ara sıcak olarak bilinir. Doğru yöntemlerle hazırlandığında, adeta damaklarda iz bırakan bu lezzet, bazı püf noktalarına dikkat edilerek yapılır. Patates püresi yapımının inceliklerini öğrenmek, pürenin tadını katlayacak. Peki, patates püresi nasıl yapılır ve ısıtılır mı? İşte patates püresi tarifimiz ve ısıtma yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenler.
Patates püresi tarifi
Patates püresi için gerekli malzemeler
- 6-8 tane patates
- Su (patatesleri kaynatmak için)
- 2 kaşık tereyağı
- 1 su bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
Patates Püresinin Hazırlanışı
- Patates püresi yapmak için öncelikle patatesleri çok küçük olmayacak şekilde doğrayın.
- Doğradığınız patatesleri bir tencerede, üzerini geçecek kadar su ekleyerek haşlayın.
- Haşladığınız patatesleri bir karıştırma kabına alın ve üzerine tereyağını ekleyip ezmeye başlayın.
- Ardından sütü, yeteri kadar tuz ve karabiberi ekleyip pütürsüz bir kıvam alana kadar ezmeye devam edin.
- Hazırladığınız patates püresini sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
Video: Patates Püresi Nasıl Yapılır?
Patates ısıtılır mı?
Evet, patates püresini bazı yöntemler ile dikkatli bir şekilde ısıtabilirsiniz.
Patates Püresi Isıtılır mı?
Evet, patates püresini dikkatli bir şekilde ısıtabilirsiniz. Ancak bu süreçte bazı noktalara dikkat edilmelidir. Isıtma işlemi sırasında pürenin kurumasını veya lezzet kaybına uğramasını engellemek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.
Patates Püresi Nasıl Isıtılır?
1. Fırında Isıtma
Patates püresini fırında ısıtmak oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak bu yöntem için ekstra tereyağı ve krema eklemek gerekir. Isıtma öncesinde, püreye biraz krema ve tereyağı ilave edin. Derin bir güveç kabına koyarak bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün, üzerine az miktarda tereyağı ekleyerek fırına verin. Fırında ısıtırken dikkat etmeniz gereken nokta, pürenin üzerinin kurumamasını sağlamaktır. Bu yöntem, fazla nemi buharlaştırarak patates püresinin ideal kıvama gelmesine yardımcı olur.
2. Sararak Sıcak Tutma
Pürenizi kısa süre sıcak tutmanız gerekiyorsa, kasenin etrafını bir bulaşık beziyle iyice sarabilirsiniz. Bu yöntem, yaklaşık 20 dakika kadar pürenin sıcak kalmasına yardımcı olacaktır. Özellikle kısa süreli beklemelerde oldukça pratik bir çözümdür.
3. Tava Kullanarak Isıtma
Bir tavada tereyağını eritin ve ardından patates püresini ekleyin. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak pürenin homojen bir şekilde ısınmasını sağlayın. Püre büyük kabarcıklar çıkarmaya başladığında, ocağın altını kapatın ve hemen servis edin. Bu yöntem, pürenin lezzetini korurken hızlı bir şekilde ısınmasını sağlar.
4. Mikrodalga Kullanarak Isıtma
Mikrodalgada ısıtma, pratik bir yöntemdir. Patates püresine 3 yemek kaşığı süt ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyip hızlıca karıştırın. Karışımı mikrodalgaya uygun bir kaba koyun ve düşük ısıda 30-40 saniye kadar ısıtın. Mikrodalgadan çıkardıktan sonra pürenin kurumamasına dikkat edin. Bu yöntemle kısa sürede pürenizi ısıtabilirsiniz.
5. Su Yardımıyla Isıtma (Benmari Yöntemi)
Patates püresini, sütü ve tereyağını ısıya dayanıklı bir haşlama poşetine koyun. Poşetin ağzını sıkıca kapatıp kaynar suya yerleştirin. Yaklaşık 10 dakika kadar suyun içinde bekleterek pürenin eşit şekilde ısınmasını sağlayın. Daha sonra poşeti sudan çıkarın ve servis edin. Bu işlem, pürenin lezzetini koruyarak nazik bir şekilde ısınmasına yardımcı olur.
Patates püresi yaparken yapılan yanlışlar nelerdir?
Patates püresini hazırlarken farkında olmadan bazı yanlışlar yapılabilir. Bu yanlışlar, patates püresinin tadının ya da kıvamının bozulmasına neden olur. İşte patates püresi hazırlarken yapılan o hatalar.
- Yanlış patates seçimi
- Haşlama suyuna tuz eklememek
- Patatesleri sıcak suya atmak
- Soğuk tereyağı ve krema kullanmak
- Patatesleri çok fazla çırpmak
Patates püresi besin değerleri
Patates püresinin besin değerleri aşağıdaki gibidir:
100 gr | 1 Porsiyon (Orta) | |
Karbonhidrat (g) | 15.04 | 39.11 |
Protein (g) | 3.59 | 9.34 |
Yağ (g) | 12.46 | 32.41 |
Lif (g) | 1.36 | 3.54 |
Kolesterol (mg) | 14.64 | 38.06 |
Sodyum (mg) | 325.27 | 845.7 |
Potasyum (mg) | 392.16 | 1019.61 |