Patatesleriniz filizlenmesin. İşte patatesi uzun süre saklamanın yöntemleri
Gıdaların saklanması konusunda atılan yanlış adımlar sonucunda mutfağımızda uzun süre kullanmak için aldığımız birçok sebze ve meyve filizlenmeye, tomurcuklanmaya ve çürümeye başlar. Hatta normal şartlarda uzun süre dayanması gereken bazı sebze ve meyveler bile bu durumdan etkilenebilir. Daha çok kış ayında kullanmak için bolca alınan patateslerde bu durum geçerlidir. Ancak patatesleri filizlenmeden saklamanın püf noktaları öğrenildiğinde patateslerinizi uzun süre taze olarak saklayabilirsiniz.
Patatesi uzun süre saklama yöntemleri
Evlerde bolca tüketilen ve hem yaz hem de kış atlarında birçok farklı tarifte kullanılan patatesler çok kullanıldığı için aynı zamanda çok da satın alınıyor. Ancak bol bol alınan patateslerin kısa süre sonra filizlenmesi hem sağlığınızı hem de ekonominizi zarar uğratacak bir durum. Bu konuda yanlış bilinen doğruların gerçeği öğrenildiğinde ise patatesleri uzun süre taze olarak saklamak da mümkün hale geliyor. İşte hem kış hem de yaz aylarında sağlıklı ve uzun süre patateslerinizi saklamanıza yardımcı olacak bazı püf noktalar ve pratik yöntemler:
Patatesleri saklamadan önce temizleyin
Patateslerin saklanma işleminden önce iyice temizlenmesi uzun süre taze ve sağlıklı kalması için oldukça önemli bir durum. Toprak altında yetişen patatesler toplandıktan sonra satışa da bu şekilde doğal hal ile sunuluyor ve satın aldığınızda toprak parçaları hala üzerinde olabiliyor. Bu gibi durumlarda su değdirmeden temizlediğiniz patatesleri daha uzun süre taze tutabilirsiniz. Tamamen kuru ve hiç kullanılmamış bir fırça ya da sünger yardımı ile patateslerin dış yüzeyini bastırmadan ovalayabilir ve bu şekilde temizleyebilirsiniz. Patatesleri saklamadan önce temizlerken ise kesinlikle su kullanılmaması gerekiyor. Su filizlenme sürecin hızlandırdığı için faydadan çok zarar getiriyor.
Patatesleri ayırarak saklayın
Patateslerin tamamının aynı yerde saklanması oldukça riskli bir durum. Diğerlerinden daha hızlı filizlenen bir patates, tüm patateslere yayılarak daha hızlı bir filizlenme sürecine neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için ise patatesleri farklı kutu ya da sepetlere ayırarak birde fazla patates stoku şeklinde saklamak en sağlıklısı olacaktır.
Çatlak patatesleri aynı yerde tutun
Çatlak ya da yumuşak duran patatesleri satın alırken fark etmemiş olabilirsiniz. Bu durumda patateslerin saklanması esnasında nu gibi çatlak ya da yumuşak patatesleri atmak yerine diğer patateslerden ayrı bir şekilde bir arada saklayabilir ve hem önceliğinizi bu patateslere verebilir aynı zamanda da diğer patatesleri etkilemelerini engelleyebilirsiniz. En kısa ürede değerlendirmeye çalıştığınız takdirde ne kendilerine ne de diğer patateslere zarar vermeden bu gibi patatesleri değerlendirmek mümkün.
Patatesleri çuval ya da sepetlerde saklayın
Patatesleri saklarken plastik poşetlerde tutmamak ve hava alabilecekleri sepet ya da çuvallar içerisinde muhafaza etmek de taze kaldığı sürenin uzamasına yardımcı olacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken kısım ise çuval ya da sepetlerin alt kısımlarına birkaç kat karton ya da kese kağıdı yerleştirerek zemin ile patatesin bağlantısını kesmek. Bu şekilde zeminden nem kapma ve filizlenme ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.
Nem tutan kağıt parçaları ile kat kat ayırın
Patatesleri saklarken kat kat yerleştirerek saklamak da sizlere yardımcı olacak bir yöntem. Özellikle sepetlerde saklanan patateslerde ilk kata patatesleri dizdikten sonra üzerine kağıt parçaları serperek ikinci kattaki patateslerden ayırabilirsiniz. Bu şekilde her kat arasında kağıt parçaları koyarak nemlenme ihtimalini düşürebilirsiniz. Kağıt parçaları nemi çekeceğinden patatesler daha uzun süre taze kalacaktır. Ancak belirli bir süre sonra kağıt parçalarını yenilemeyi unutmayın yoksa aldıkları nemi patateslere geçirebilirler.
Karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklayın
Nemden uzak, rutubetsiz, karanlık ve serin ortamlarda patates saklamak taze kalma süresini en çok uzatan yöntemlerden biridir. Güneşe maruz kaldığında kuruyan ya da nemli ortamlarda nemi çeken patatesler karanlık, serin ve rutubetsiz ortamlarda saklanarak tüm bu zararlardan korunmuş olur. Ancak soğuk değil, serin bir alanda tutmak önemli. Ortamın çok soğuk olması da patateslerin tazeliğini kötü yönde etkileyecektir.
Diğer sebzelerden ayrı şekilde saklayın
Patateslerin sağlıklı ve uzun süre taze kalmasını istiyorsanız, kesinlikle soğan ve sarımsak gibi diğer sebzelerden ayrı saklamalısınız. Patatesleri saklarken yapılan en büyük yanlış budur. Genel olarak birlikte kullanılmaları nedeni ile soğan ve patatesler birlikte saklanır. Farklı sebzeler ile aynı alanda saklanan patatesler daha hızlı olgunlaşmaya başlayacak ve bu da çürüme hızını arttıracaktır. Patatesleri mümkün oldukça tek başına saklayın.