Pekmez şekerin yükselmesine neden olur mu?
Genellikle kış aylarında tüketimi artan pekmez, sağlamış olduğu faydalar nedeni ile insanların en çok merak ettiği besinlerden biridir. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde pekmez, resmen bir şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Çok uzun yıllar önce Anadolu insanlarının yaz mevsiminde hasat etmiş oldukları besinleri uzun süre saklayabilmek adına keşfetmiş oldukları bu besin, yüksek besin değerleri sayesinde de uzmanlar tarafından sürekli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Bu yazımızda sizlere, pekmezin nelere iyi geldiğinden ve pekmezin kan şekerinin yükselmesinde etkisinin olup olmadığını anlatacağız.
Pekmez nelere iyi gelir?
Çok uzun yıllardır ülkemiz insanları tarafından bilinen pekmez, aynı zamanda bir şifa kaynağı olarak görülmüş. Hatta bazı kişiler, pekmezi bir doğal ilaç yerine koymuş ve bu şekilde hastalık zamanlarında sürekli olarak pekmez tüketti. Pekmez, yaşamsal fonksiyonlarımızın devamının sürekli olarak sağlanabilmesinde etkili olan vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. Bu yüzden e uzmanlar, günde 1 tatlı kaşığı kadar pekmez tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Bütün bunlara ek olarak pekmez, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile birlikte de soğuk kış günlerinde yaşayabileceğiniz grip ve nezle gibi hastalıklara karşı kendinizi koruma altına almış olacaksınız.
Pekmezin içerisinde yüksek oranda antibiyotik ve antioksidan madde yer almaktadır. Bu yüzden de pekmez, vücutta yer alan iltihaplar karşı oldukça etkili bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar ile brilikte romatizma gibi sorunlara iyi gelebilen pekmez, özellikle ağızda çıkan aftların giderilmesinde etkili olacaktır. Bunlar ile birlikte pekmez, boğaz ağrılarına da iyi gelecektir. Boğazların yumuşamasında etkili olacak olan pekmez, aynı zamanda boğazlardaki balgamın da sökülmesine yardımcı olacaktır. Bütün bunlar ile birlikte bronşların temizlenmesini sağlayan pekmez, aynı zamanda kronik astım şikayetlerinin hafiflemesinde etkili olmaktadır. Bütün bunlar ile birlikte pekmez, içerisindeki sağlıklı besin maddeleri sayesinde vücuttaki serbest radikaller ile savaşacaktır. Bu yüzden de pekmez tüketmek, kalp krizi riskini önleyecektir. Kan basıncını dengeleyen pekmez, bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
Pekmez kan şekerini arttırır mı?
Pekmez, bildiğiniz gibi şekerli bir besindir. Bu yüzden de pekmezin içeriğindeki sağlıklı besin maddeleri ile brilikte yüksek oranda karbonhidrat vardır. Bu yüksek orandaki karbonhidratın vücuda etki etmesi ile brilikte kan şekeriniz de aynı şekilde artacaktır. Bu yüzden de pekmez tüketirken dikkatli olmalı ve pekmez tüketiminde aşırıya kaçmamalısınız. Yüksek orandaki karbonhidratın vücuda girmesi ile birlikte kan şekeriniz çok hızlı bir şekilde artış gösterecektir.
Günlük ne kadar pekmez tüketilmeli?
Pekmezin içerisinde yüksek oranda karbonhidrat vardır. Bu yüzden de günlük olarak pekmez tüketmek isteyen kişilerin, tüketmiş oldukları pekmez miktarına dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer çok fazla pekmez tüketirseniz, kan şekeriniz çok hızlı bir şekilde artacaktır. Aynı zamanda vücuda alınacak olan fazla karbonhidrat, kilo problemlerinin başlamasındaki en büyük emenlerden olacaktır. Bütün bu sorunları yaşamamak adına da kişilerin günde maksimum 3 talı kaşığı kadar pekmez tüketmesi yeterli olacaktır.
Pekmezin besin değerleri nedir?
Kalori bakımından yüksek seviyelere sahip olan pekmez, çok fazla tüketildiğinde kilo problemlerinin başlamasına neden olabilir. Ancak düzenli olarak pekmez tüketmek, kanserden soğuk algınlığına birçok farklı hastalığa karşı sizi korumaya alacaktır. 100 gram pekmez içerisinde yaklaşık olarak 290 kalori bulunmaktadır. Pekmezin besin değerleri ise şu şekildedir:
- Su: 21.87 g
- Enerji: 290 kcal
- Protein: 0 g
- Toplam yağ: 0.1 g
- Karbonhidrat: 74,73 g
- Lif: 0 g
- Toplam şeker: 74,72 g
- Kalsiyum: 205 mg
- Demir: 4.72 mg
- Magnezyum: 242 mg
- Fosfor: 31 mg
- Potasyum: 1464 mg
- Sodyum: 37 mg
- Çinko: 0.29 mg
- C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg
- Tiamin: 0.04 mg
- Riboflavin: 0 mg
- Niasin: 0.93 mg
- B-6 Vitamini: 0.67 mg
- Folat, DFE: 0 µg
- B-12 Vitamini: 0 µg
- A Vitamini, RAE: 0 µg
- A Vitamini: 0 İÜ
- E Vitamini (alfa-tokoferol): 0 mg
- D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
- D vitamini: 0 IU
- K Vitamini (filokinon): 0 µg
- Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.02 g
- Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.03 g
- Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.05 g
- Kolesterol: 0 mg
- Kafein: 0 mg