Yemek Tarifi

Baklavalık Yufkadan Pratik Peynirli Börek Nasıl Yapılır?

Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri hiç şüphesiz börektir. Özellikle peynirli börek, hem pratik hazırlanışı hem de damaklarda bıraktığı lezzet ile her sofranın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Ülkemizin her yöresinde farklı şekillerde karşımıza çıkan börek çeşitleri, zengin kültürümüzün yansımalarıdır. Peynirli börek ise, her yaştan insanın sevdiği ve vazgeçemediği bir tat olarak öne çıkar. Şimdi, çıtır çıtır ve lezzetiyle dillere destan bir peynirli börek tarifi için hazırlanın!

Malzemeler

Yufka:

  • 30 adet baklavalık yufka

Sosu için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı

İçi için:

  • 350 gram peynir
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı pul biber

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörek otu

Peynirli Börek Nasıl Hazırlanır?

Börek yapımına başlamadan önce, hem yufkaların lezzetini artırmak hem de böreğin çıtırlığını sağlamak için özel bir sos hazırlamamız gerekmektedir.

Sosun Hazırlanışı

Uygun bir karıştırma kabı alarak içerisine 1 su bardağı yoğurt, yarım su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ ve yumurtanın akını ekleyin. Yumurta sarısını ise böreğin üzeri için saklayın. Bu malzemeleri bir çırpıcı yardımıyla güzelce karıştırın. Köpük köpük olana kadar çırpmaya devam edin. Bu sos, böreğin hem iç kısmının yumuşacık olmasını sağlayacak hem de dışını çıtır hale getirecektir.

Peynirli İç Harcın Hazırlanışı

350 gram peyniri bir çatal yardımıyla iyice ezin. Peyniri, ince kıyılmış maydanoz ve 1 çay kaşığı pul biber ile bir kapta karıştırın. İsteğe bağlı olarak harca ekstra baharatlar da ekleyebilirsiniz. Bu iç harç, böreğe hem lezzet katacak hem de zengin bir aroma sunacaktır.

Yufkaların Hazırlanışı ve Soslanması

Baklavalık yufkalarınızı tezgaha alın. 2 adet yufkayı üst üste koyun ve üzerine hazırladığınız sostan bir fırça yardımıyla sürün. Yufkanın her tarafının iyice soslandığından emin olun. Bu işlemi 6 yufkayı ikişerli gruplar halinde hazırlayana kadar tekrarlayın. Böylece toplamda 3 grup yufka elde etmiş olacaksınız.

Böreğin Şekillendirilmesi

Yufkalarınızın uzun kenarına hazırlamış olduğunuz peynirli iç harcı serin. İç harcı, yufkanın kenarına eşit şekilde yayarak düzeltin. Ardından yufkaları kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız ruloları 4 eşit parçaya bölün. Bu şekilde, böreklerin hem görsel açıdan şık hem de eşit boyutta olmasını sağlayacaksınız.

Böreklerin Fırına Verilmesi

Hazırlanan böreklerin üzerine yumurta sarısını sürün. Ardından susam ve çörek otu serpin. Bu, böreğin hem lezzetini hem de görselliğini artıracaktır. Fırın tepsisine dizdiğiniz börekleri, önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Böreklerin üzeri kızardığında, fırından alabilirsiniz. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz.

Videolu anlatım: AŞIRI KOLAY👌🏻😍 Çıtır Çıtır Peynirli Börek Tarifi (Baklavalık Yufkadan)

https://www.youtube.com/watch?v=OdaqYTWBUUA

Afiyet Olsun!

Bu nefis peynirli börek tarifi, hem çay saatlerinizde hem de kahvaltı sofralarınızda büyük beğeni toplayacak. Misafirlerinize ikram ederken alacağınız övgülerle, bu tarifi sıkça yapacağınızdan eminiz. Şimdiden afiyet olsun!

Ek İpucu:

  • Peynirli iç harcınıza farklı peynir çeşitleri ekleyerek böreğin lezzetini çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin, beyaz peynirin yanına kaşar peyniri ya da lor peyniri eklemek harika bir aroma katacaktır.

0 Yorum

  1. deniz

    Ekim 3, 2024

    Çok güzel görünüyor bende böyle yapıyorum tadı anlatılmaz yaşanır

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak