Pişer pişmez tükenen pratik mantı nasıl yapılır? Kolay mantı olur mu demeyin
Hamur işlerinin en zor ama hiç vazgeçemediğimiz lezzetlerinden biri olan mantıyı yapmak için denemediğimiz yöntem ve tarif kalmaz ama mantının hamurunu tutturmak çok kolay değil. Ne kulak memesi kıvamı ne de çok sert olmaması gerekir. Bunun için malzemeleri koyarken ve hamurunu bekletirken iyi bir püf noktasına ihtiyacımız olacak. Mantı yapımında önemli bir püf noktası daha var o da mantı hamuru esnek olursa içini doldurma ve kapatma kısmı zor olmaz, böylece hamur yırtılmaz ve çatlamaz. Böylelikle hamurunuzu kurumaması için içini doldururken hızlı olmak gerekir. Mantınızı haşlarken içine mutlaka tuz ve zeytinyağı dökün mantılarınızın birbirine yapışmasını önlersiniz bu sayede bir porsiyon ev mantısı 412 kaloridir.
Kolay ev mantısı tarifi
Hamuru için
- 5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 yumurta
- ılık su
İç için
- 500 gr kadar kıyma
- 1 soğan
- tuz, karabiber, pulbiber
Bir kabın içerisine 5 bardak unu, bir yeme kaşığı tuzu koyup karıştırıyoruz. Karışımın üzerine iki adet yumurta ve üzerinde azar azar ılık su ilave ediyoruz. Bu sayede daha sert bir hamur elde edebiliriz. Hamuru hazırlarken bilek kuvveti gerekiyor çünkü eze eze yoğurmanız lazım ve hamurunuzun pürüzsüz olması gerekiyor. Hamuru eşit parçalara bölüp dinlendiriyoruz. Bu sırada ise içini hazırlıyoruz. İç için 500 gr kıymayı bir kaba alıyoruz ardından içine rendenin ince kısmında rendelediğimiz bir soğanı ekliyoruz üstüne tuz ve karabiberi koyduktan sonra yoğurmaya başlıyoruz. Beklettiğimiz hamurlar açılmaya hazır hale geldiği zaman üstüne bir miktar un serpip merdane yardımıyla açıyoruz. Hamuru 3-5 cm genişleyince kadar açtıktan sonra kalın bir şekilde kesmeye başlıyoruz. Kestiğimiz hamurların içine kıymaları uzun bir şerit halinde diziyoruz. Tek tek katlama ile uğraşmadan kıymaları hamurun içine gelecek şekilde katlıyoruz. Kıymaları sararken iyice bastırırsak taşmasını önleriz. Ardından tek tek hamuru kare şeklinde kesiyoruz. Kestiğimiz karelerin küçük olmasına dikkat edelim. Kestiğimiz mantıları haşlamak için tencereye sıcak bir su koyup haşlayabilirsiniz. Diğer hamurları dilerseniz buz torbasına koyup derin dondurucuya atabilirsiniz.
İzleyin: Pişer pişmez tükenen pratik mantı tarifi. Kolay mantı olur mu demeyin
Mantının en son kısmı ise tabiki sosu
Sosu için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağını iyice eritin. Daha sonra eriyen tereyağının içine salça koyup salçanın iyice yağa karışmasını sağlayalım. Pişen mantının suyunu salçanın üzerine döküp salçanın açılmasını sağlayalım ve sosu biraz kaynatalım. Mantıyı süzerek bir tabağa koyalım ve üzerine sarımsaklı yoğurdu dökelim. Üzerine hazırladığımız sosu döktükten sonra üzerine isterseniz baharat ekleyebilirsiniz.
Mantının tarihi
Mantı Türk mutfağının olduğu kadar Orta Asya mutfağının da bir parçasıdır. Eski SSCB ülkelerinin de oldukça fazla tükettiği bir yemektir. Ayrıca balkanlar ve Afganistan, Çin’de de mantı tüketilmektedir. Türk mutfağında mantı orta asya yemek mutfağı ile kıyaslandığında biraz daha farklılaştığını görmek mümkün. Türk mutfağında mantı yapımı Orta Asya mutfağına kıyasla daha zor hazırlanır. Türk mutfağında içerisine dökülen baharatlar, bölgelere göre zamanla değişmiştir. Türkiye’de Kayseri ile özdeşleşen mantı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş 2009 itibariyle coğrafi işaret belgesi almıştır. Yörelere göre yapılışı değişen mantının Trakya usulü et sulu mantısı, Bartın pirinçli mantısı, Bozüyük mercimek mantısı, Kandilli mantı, Çorum kuru mantısı, Hengel, Konya kıtırlı mantı, Alaşehir kapaması gibi değişik isimlerle ve yöntemlerle mantı çeşitleri bulunmaktadır.