Prenses çamı bakımı nasıl yapılır, prenses çamı kaç günde bir sulanır?
Şehrin ortasında kendi bahçesini oluşturmak ve doğa ile her an bir arada kalmak isteyenler çokça merak ettiği konular arasında hangi çiçeğin bakımının nasıl yapılacağı yer alıyor. Hem güzel bir görüntü hem de daha doğal bir yaşam sağlama amaçları ile bakımı ve beslemesi yapılan çiçekler içerisinde yer alan prenses çamının da bakımının nasıl yapılacağı botanik meraklıları tarafından merak edilenler arasında. Çiçek yetiştirmek isteyenler için prenses çamının bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık.
Prenses çamı nedir?
Prenses çamı, sıkıca üst üste istiflenmiş gibi duran dar, açık yeşil renkte yaprakları olan ve yosun benzeri bir görünümü olan bitkidir. Bilimsel adı Crassula Muscosa’dı. Muscosa yosununa benzediği için bu ismi almıştır. Prenses çamı, çiçekleri pek de güzel kokmayan bir çiçektir. Soluk sarımsı ya da yeşil renklerde görülen bu çiçekler küf kokulu yapıdadır. Çiçekleri minik ve 5 yapraklı yıldız benzeri çiçeklerdirler. Güney Afrika topraklarında yetişen bu bitki genel olarak güney kısımlarda yetişen bir bitkidir.
Prenses çamı bakımı nasıl yapılır?
Prenses çamı bitkisinin bakımını yapmak ve evlerinde beslemek isteyenler prenses çamı bakımının nasıl yapılabileceğini merak ediyorlar. Prenses çamı bakımının doğru bir şekilde yapılması için hem sulama, hem ihtiyaç duyduğu toprak hem de güneşe ne kadar maruz kalması gerektiği bilgilerinin bilinmesi gerekiyor. Prenses çamı bakımı yapmak isteyenler için işte doğru şekilde prenses çamı bakımı:
Karışım toprak olmalı
Prenses çamı bakımı yapılırken toprak cinsine dikkat edilmesi gerekiyor. Prenses çamı beslendiği yere göre farklı topraklar gerektiren bir bitkidir. süs bitkisi olarak balkonlarda ya da salonlarda kullanılacağı zaman süs bitkisi toprağı ile kuvars kumu karışımı bir toprak kullanılması gerekiyor. Açık havada bakımı yapılacağı zaman ise bu karışımda kullanılan malzemeler aynı kalıyor ve oranları değişiyor. Açık havada yüzde 75 toprak ve yüzde 25 kum şeklinde bir karışım hazırlanmalıdır. Kayalıklarda bakımı yapılacak olan prenses çamında ise toprak kum karışımı gerekmiyor. Ancak hem bahçelerde hem de kayalıklarda bakımı yapılacak olan prenses çamı için dip kısımlara iri çakıl ve kum, üzerine mıcır ve en üste de süs bitkisi toprağı konulabilir. Bu şekilde her alanda bakımı sağlanmış olur.
Bol su kullanmak önemli
Prenses çamı bitkisi sulamasında dikkat edilmesi gereken nokta ne zaman ve ne kadar sulanacağı oluyor. Prenses çamı bitkisi bol suya ihtiyaç duyan bir bitki ancak bu her gün sulamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Dikkatli bir bakım yapmak için toprağını sürekli olarak kontrol altında tutmalısınız. Prenses çamı bitkisinin toprağı kurudukça sulayın ve bu aşamada adeta toprağı yıkayın. Bolca su gereksinimi olduğundan bu suyu alacak ve çürümeyecektir. Aslında sulamamak toprağın ve bitkinin dip kısımlarının çürümesine yol açar. Git gide tuzluluğu artacak olan toprak çürümeye yol açacaktır. Bu nedenle sürekli olarak sulamanız gerekmektedir. Sulama suyunun kireçli olması daha iyidir. Asitli bir toprak isteyen prenses çamı bitkisinde şebeke suyu kullanmayın.
Direkt olarak güneş görmeli
Prenses çamı ışık yetersizliğine karşı hassas bir bitkidir. Bu aşamada bitkinin sürekli olarak güneş alması gerekir ancak yine de çok sıcak bir güneş ışığı alması ve direkt olarak ısınması halinde göz alıcı bir yeşil yerine daha soluk sarı yaprakları olacaktır. En iyi bakım alanı pencere kenarında havadar bir alan olmalıdır. Loş ışıklı alanlarda bakımının yapılmaması halinde kısa sürede solmaya başlar. Güçlü ışıklar alan pencere kenarlarını tercih edin. Evinizin güney bölümlerinde bakmak daha iyi olacaktır.
Bitkiyi hayvan gübresi ile gübrelemeyin
Prenses çamı bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir başka hassas nokta ise bitkinin hayvan gübresini sevmemesidir. Prenses çamı bitkisini yetiştirirken bu nedenle hayvan gübresi kullanmamalısınız. Besinleri daha çok suya karıştırılan çok amaçlı besinler olarak tercih edin ve besinli su dökerken normal sulama gibi bol su kullanmayın.
Prenses çamı çoğaltılması nasıl yapılır?
Prenses çamı bitkisinin bakımı yapılırken merak edilen bir başka durum ise nasıl çoğaltılabileceğidir. Prenses çamı dallardan çoğaltılan bir bitkidir. İlk olarak yapanız gereken ise prenses çamı dallarını kırıp iki gün boyunca açıkta bekletmek. Daha sonra ise bu dalları 4 cm ara ile toprağın altına 2 cm olacak şekilde gömün. Yılın her zamanında bu çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.