Sabahları yorgun uyananlar için kaliteli uyku önerileri nelerdir? Mışıl mışıl uyuyun zıpkın gibi kalkın
Kaliteli ve rahat bir uyku, hayatınızın kalitesini artırmak için önemlidir. Eğer yeterli sürede uyumanıza rağmen sabahları yorgun uyanıyorsanız, uyku kalitenizi artırmaya odaklanmanız gerekmektedir. İşte Japon bilim insanlarından gelen kaliteli uyku önerileri:
1. Yeterli Uyku Alın
Günde en az 7-8 saat uyku almak vücudunuzun dinlenmesi ve enerji toplaması için gereklidir. Bu nedenle, düzenli bir uyku rutini oluşturun ve yeterli uyku aldığınızdan emin olun.
Uyuduğunuz odanı nem oranı ve ışık miktarı gibi faktörler de gözler kapandıktan sonra dahi fark edilir. Bu nedenle ışıksız, bunu yapamazsanız da loş sönük bir ışık eşliğinde ve doğru havalandırılmış, orantılı nem miktarına sahip bir odada uyumak hem uykuya dalma hızını arttıracak hem de uyku kalitesini.
2. Uyku Kalitenizi İyileştirin
Uyku kalitenizi artırmak için yatmadan önce uyarıcı içeceklerden (kahve, çay vb.) kaçının, uyku ortamınızı rahatlatıcı hale getirin (sessiz, serin, karanlık) ve yatmadan önce teknoloji cihazlarından uzak durun.
Utkunuza belirli bir düzen getirmek istiyorsanız öncelikle gün içerisinde toplamda ne kadar uyuduğunuzu öğrenebileceğiniz ve uyuduğunuz süreleri kayıt altına aldığımız bir defter tutarak başlayabilirsiniz. Bu şekilde gece uykunuzu, gün arası şekerlemelerinizi ve diğer tüm uykularınızı bilerek bir düzen kurabilirsiniz. Belirli akıllı saatler, takan kişinin uyku süresini ve düzenini denetler, böyle saatler alarak uyku kayıtlarınızı daha kolay tutabilirsiniz.
3. Su Tüketimini Artırın
Vücudunuzun iyi çalışması için yeterli miktarda su tüketin. Sabahları uyandığınızda ilk işiniz bir bardak su içmek olsun.
4. Dengeli Bir Diyet Tüketin
Dengeli bir diyet tüketmek vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri aldığınızdan emin olmanızı sağlar. Gereksiz şekerli, tuzlu, yağlı yiyeceklerden kaçının ve doğal, taze gıdaları tüketin.
Tükettiğiniz gıdalar ile onları ne zaman tükettiğiniz de uyku düzeninizi etkileyen durumlardan birisi. Gece vakitlerinde ağır gıdalar tüketmek vücudu etkileyecek ve uykuyu kaçıracaktır. Belirli bir saatten sonra isterseniz yoğurt tüketerek içerisindeki laktik asit sayesinde uykuya dalış sürenizi kısaltabilir ve sağlıklı bir şekilde açlığınızı giderebilirsiniz.
5. Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz yapmak, vücudunuzun sağlıklı kalması için önemlidir. Egzersiz yaparak, daha iyi bir uyku kalitesi elde edebilirsiniz.
Gün içerisinde kasların çalışmasını sağlamak hem daha sağlıklı bir görünüm katacak hem de kaslar alıştığı için vücudun yorulduğunu hissetmesini sağlayacaktır. Fakat egzersiziniz ile uyku arasında bir boşluk olmaması bu durumun tam tersi etkisini oluşturarak uykunuzu kaçıracaktır.
6. Stres Yönetimine Dikkat Edin
Stres vücudunuzun enerjisini tüketir ve uyku kalitenizi olumsuz etkiler. Stresle başa çıkmak için yoga, meditasyon, nefes egzersizleri veya başka stres azaltıcı yöntemler deneyebilirsiniz.
Stresli bir gün, beyni oldukça yorar ve pasif düşünmeye iterek düzenli olarak bir konuda fikir üretmesine neden olur. Daha sakin ve huzurlu bir gün geçirmekle, dertsiz bir şekilde yastığa başınızı koyduğunuzda rahatlıkla uyuyabilirsiniz. Bu nedenle zihninizi sakin tutmak her zaman önemlidir.
7. Kafein Tüketimini Sınırlandırın
Kahve, çay, gazlı içecekler gibi kafein içeren içecekler, uykunuzu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, kafein tüketimini sınırlayarak daha iyi bir uyku kalitesi elde edebilirsiniz.
8. Uyandığınızda Güneş Işığı Alın
Sabahları güneş ışığına maruz kalmak, vücudunuzun doğal bir şekilde uyanmasına ve enerji toplamasına yardımcı olabilir.
9. Düzenli Olarak Doktorunuzu Ziyaret Edin
Sağlık sorunlarınız varsa, doktorunuzla düzenli olarak görüşün ve uyku problemlerinizi paylaşın. Doktorunuz uyku kalitenizi iyileştirmeye yönelik önerilerde bulunabilir ve uyku bozukluklarını teşhis etmek için gereken tetkikleri isteyebilir.
Uyku düzeni neden bozulur?
Günlük hayatta uyku düzenin etkileyen birden çok etken vardır. Kimileri fizyolojik kimileri çevresel etkenler olan bu faktörlerin ne olduğunu bilmek ise onları aşmaya ve daha kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacak ilk adım olarak sayılabilir. Insomnia olarak da bilinen uykusuzluk hastalığına yakalanan kişiler ise uyku düzeni oturtamadıkları ve uyuyamadıklarından dolayı hem bağışıklıklarında düşüş hem aktifliklerinde kayıp he de zihinsel olarak yanılsamalar gibi sorunlar ile karşılaşabilirler. Dengeli ve düzenli bir uyku çekmeyi engelleyen faktörler ise genel olarak günlük hayata bağlı şeylerdir. Tütün ürünleri ve kafein ağırlıklı gıdaların aşırı tüketimi, yetersiz ve eksik beslenme düzeni, gün içerisinde çok uyumak, belirli bir ekrana çok uzun süre bakmak ve egzersiz konusunda eksik kalmak gibi nedenler uykusuzluğun ortaya çıkmasında önemli faktörlerdir. Günlük yaşam alışkanlıkları değiştirilmediği takdirde bu düzeni kırmak ve daha sağlıklı bir düzen oturtmak ise oldukça zor olacaktır.
Sonuç
Kaliteli ve rahat bir uyku elde etmek için bu önerileri uygulayarak hayatınızı daha iyi hale getirebilirsiniz. Uyku kalitenizi artırarak, enerji dolu ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Unutmayın, uyandığınızda enerjik hissetmek ve gün boyu verimli olmak için uyku süresinden ziyade, uyku kalitesine odaklanmalısınız. Japon bilim insanlarının sunduğu bu 10 altın formül ile uyku kalitenizi artırarak, sabahları zıpkın gibi kalkabilirsiniz.