Yaşam

Sabunun içinden çıktı, yavaş yavaş öldürüyor. Sıvı sabun kullananlar nelere dikkat etmeli?

Ellerinizi, yüzünüzü piyasadan aldığınız katı sabun ya da sıvı sabunla yıkıyorsanız size çok ciddi bir uyarımız var. O sabunların içinden çıkan bir madde hayatınızı karartabilir.

Teknolojik gelişim aynı zamanda beraberinde bir çok sorunu da getiriyor. Eskiden saçlarımızı doğal yeşil sabunla yıkardık, artık o sabunun yüzüne kimse bakmıyor. Onun yerine yüzlerce markalı şampuanlar aldı.

Kozmetik dünyasındaki bu baş döndürücü gelişme sağlımızı da etkiliyor maalesef. Çünkü içindeki kimyasalların ne olduğunu bilmiyoruz hatta ürün içeriğindeki bilgi etiketlerini okumuyoruz bile.

Bilinçli bir tüketici olarak aslında ne kullandığımızı bilmemiz gerekiyor.

Bu yazı da endüstriyel sabunlarla ve özellikle sıvı sabunlarla ilgili… Çünkü faydasından çok zararı var.

Sıvı sabun zararları ya da katı sabun zararları diye ayırmaya gerek bile yok. Eğer halihazırda kullanmakta olduğunuz sabun marketlerde satılan endüstriyel sabunlardan herhangi biri ise eğer cevap şu; kullandığınız sabunların tümü zararlı.

İster sıvı sabun olsun, ister katı sabun, isterse de anti bakteriyel sabun olsun. Biri diğerinden daha iyi değil diyemeyiz ama biri diğerinden daha kötü diyebiliriz.

Ellerinizi dezenfekte etmek amacıyla evde tüm bireylerin sıklıkla kullanmakta olduğu sabunun zararlarının asıl sebebi şu ; içeriğinde deterjan ham maddesi bulunması.

Banyo lavabosunun yanındaki sıvı sabunluğa bulaşık deterjanı koyar mısınız? Peki ya o sıvı sabunluğun içine sıvı çamaşır deterjanı koyar mısınız?

Cevabınızı tahmin etmek güç değil. Tabi ki hayır.

Okuldan eve gelen evladınız, eve girer girmez ellerini deterjanla yıkıyor aslında! Ve siz o yemekleri tertemiz “deterjanlı” ellerinizle yapmaya devam ediyorsunuz.

Sabunun zararları neler?

Sabun zararları neler? Bu zararların ne olduğunu bilmek mi istiyorsunuz? Öyleyse 1 dakika için kullandığınız sabunun arka etiketinde bulunan “içindekiler” kısmına bakın ve sabunun zararlarını görün. İçindekiler kısmında en çok bulunan ve sabunu köpürten madde olan “Sodium Laureth Sulfate” veya “CI 77891” yani Titanyum Dioksit veya “Tetrasodium EDTA” var ise eğer zaten olay bitmiş demektir!

Bu ve bunun gibi kimyasal maddeleri içeren sözde sabunların cilde zararları dışında sağlığınıza da ciddi zararları olabilmektedir.

Sodium Laureth Sulfate anyonik sürfaktan özelliği taşıyan bir kimyasal olması sebebiyle şampuan, deterjan, diş macunu ve sabunlara nemlendirici, köpürtücü ve yayıcı özellik kazandırır. Sabunun zararları denilince akla gelen ilk kimyasal maddelerden biri olan SLS’tir. Sıvı sabunların zararlarının en başlıca sebebi olan SLS köpürtücü etkisi sebebiyle sıvı sabunlarda sudan sonra en çok kullanılan ikinci ham maddedir.

SLZ maddesinin zararları

  • Göz ile temasta iritan özellikte olup, göz hücreleri tarafından anında emilir.
  • SLS oldukça “sert” bir deterjandır.
  • Cildimizi fazlaca kurutarak tenimizin pul pul dökülmesine yol açabilir.
  • Aynı zamanda cildi kurutarak ciltte iritasyona da yol açabilmektedir.
  • Sadece cildi tahriş etmekle kalmaz, aynı zamanda cilt tarafından da emilir.
  • Endokrinde östrojen hormonunu taklit ederek üreme sistemini ve cinsel gelişimi engelleyebilir.
  • SLS’nin östrojen taklit edici etkileri de kansere sebep olabilir, meme ve yumurtalık kanseri gibi birçok kanserin doğrudan östrojen düzeyleri ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
  • Hücrelerimiz proteinden yapılır. Proteinler tüm hücrelerde en çok bulunan moleküllerdir. SLS, protein molekülünün yağda ve suda çözünür kısımları arasında kimyasal bir köprü oluşturur. Protein yapısını korumak için gereken hidrofobik kuvvetleri bozar ve moleküller çökerek onu işe yaramaz hale getirir.
  • Bu etki genellikle geri dönüşümsüzdür.
  • Bunun sonucunda, ilk olarak mevcut proteinler zarar görür ve vücudun ihtiyaç duyduğu iyileşme miktarında artışa yol açar. İkincisi, yeni proteinler zarar görebilir ve hücreler yapım aşamasındayken bozulabilir.
  • Bu durum deri kanserinin erken evrelerine yol açabilmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

En etkili aspiratör temizleme yöntemleri nelerdir?

Aspiratörler, her mutfağın olmazsa olmaz gerekliliklerinden bir tanesi olarak öne çıkar. Her mutfakta olan ve sık sık her yemek yapılmasında
Yaşam

Kira kontratı hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında her iki tarafın da haklarını korumak amacı ile bir kira kontratı imzalanır. Kira kontratında kiracı