Yaşam

Sağlıklı ve lezzetli balık nasıl pişirilmeli?

Son dönemlerde balık, sofraların en çok aranan lezzetlerinden biri haline gelmeye başladı. Bunun nedeni ise balığın, sağlık açısından oldukça sağlıklı bir besin olarak karşımıza çıkması. Fakat balığı sağlıklı pişirmek de bir o kadar önemli. Eğer balığı sağlıksız yöntemler ile pişirirseniz, balığın faydalarından yararlanmayacaksınızdır. Bu yüzden de balığı sağlıklı pişirme yöntemler, insanlar tarafından sıklıkla aranan bir konu haline gelmiş bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere, balığın nasıl sağlıklı bir şekilde pişirilebileceğinden bahsedeceğiz.

Balık nasıl sağlıklı pişirilir?

Bildiğiniz gibi balık, oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Özellikle Omega yağ asitleri ve protein açısından zengin olan balık, iyi bir şekilde pişirilirse insanlar için o kadar sağlıklı oluyor. Fakat pratiklik ve tat açısından insanlar, özellikle hamsi gibi küçük balıkları kızartarak pişirmeyi tercih ediyor. Bu tür pişirme yöntemleri, hiç de sağlıklı olmuyor. Bu yüzden de balıktan yeterince verim alamıyorsunuz. Balığın sağlıklı pişirme yöntemleri şu şekildedir:

Izgara

Herhangi bir et ürününü pişirirken ızgara yöntemini kullanabilirsiniz. Izgara balık, sağlık açısından oldukça faydalı olabiliyor. Çünkü bu tür bir pişirme şeklinde ekstradan yağ eklemiyorsunuz. balık kendi yağında pişiyor. Bu yüzden de ızgara balık, oldukça sağlıklı oluyor. Ek olarak balığı ızgarada pişirmek, içerisindeki Omega yağ asitlerinin kaybolmasını da engelliyor. Ancak ızgara balık yaparken dikkatli olmalı ve balığı pişirirken çok fazla ateşte tutmamalısınız. Çünkü balığın yanık bir şekilde tüketilmesi, insan sağlığı açısından hiç de iyi olmayabilir. Izgara balık yaparken, balığın pişirme zamanını olabildiğince kısa tutmanız gerekmektedir.

Fırınlama

Balık, fırında çok güzel bir şekile pişebilen yiyeceklerin arasındadır. Ancak balığı fırınlarken, bir miktar zeytinyağı gibi ısıya oldukça dayanıklı yağlar eklemeniz gerekebilir. Bu şekilde balığı çok daha rahat bir şekilde pişirebilir ve balığın yanması gibi durumları yaşmamış olursunuz. Bunlara ek olarak fırında balık pişirmek, balıktan minimum oranda Omega 3 kaybına neden oluyor. Bu yüzden debalığı fırında pişirmek oldukça sağlıklı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede de balık, fırında piştiği zaman besin değerlerini kaybetmiyor.

Mikrodalga

Mikrodalga fırın her ne kadar zararlı olarak görülse de balık pişirmek çin oldukça ideal. Çünkü mikrodalga fırın, balığı çok hızlı bir şekilde pişirebildiği gibi aynı zamanda düşük sıcaklıklar ile pişiriyor. Düşük sıcaklıklarda piştiği için balık içerisinde yer alan Omega yağ asitleri kalıyor ve balığın besin değerlerinde herhangi bir düşüş görülmüyor. Bu yüzden de mikrodalga fırında balık pişirmek, oldukça ideal bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Vakumlu pişirme

Vakumlu pişirme yöntemi de en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sıcaklık kontrolünü çok kolay bir şekilde sağlayabildiğiniz bu yöntemde, balık besin değerlerini çok iyi bir şekilde koruyabilmektedir. Bu yönemde balığı, bir kap içerisindeki kontrollü sıcak su banyosunda pişiriyorsunuz. Bu sayede düşük sıcaklıklarda pişen balık, nemi içerisinde hepsediyor ve besin değerlerini çok kolay bir şekilde koruyor.

Balığın besin değerleri nedir?

GÜnümüzde birçok farklı balık çeşidi bulunuyor. Bu yüzden de her ablığın aynı besin değerleri bulunmuyor. Bazı balıklar protein açısından zengin olurken, bazı balıklar ise sağlıklı yağ açısından zengin oluyor. Balıkların besin değerleri şu şekildedir:

Tür ismiKaloriYağKarbonhidratProtein
ahtapot7310,1715,3
alabalık1012,100,0619,2
bakalyaro1064016
balık yumurtası1356314
barbun1206016
böcek12250,518
çipura1206016
deniz alası1012,10,0619,2
dil790,80,0616,7
gobene21012024
gümüş750016
hamsi1155017
hani (pişmiş)1181,3024,9
havyar26215326,9
ıstakoz911,90,1716,9
istavrit811017,5
istiridye681,20,139
izmarit1536023
kalkan1356,7020,4
karagöz1103018
karides972,20,1418,7
kefal1730,30,567
kılıç90,70,10,638
kırlangıç14,40,31,260
köpekbalığı (pişmiş)22813,86,418,6
levrek860,80,0718,4
lüfer1379013
mercan1206016
mersin1605,7025,4
mezgit820017,9
midye761,70,1512
morina780,30,0517,6
mürekkep balığı790,70,816,2
orkinos29020,90,0623,8
palamut1517,10,0619,2
pavurya1012,50,117,4
pisi781,2016
ringa15712011
salyangoz750,8015
sardalya1608,6019,2
sazan1457,1018,9
sinarit1206616
somon20813,60,0419,9
tarak701,30,0510,5
tekir (pişmiş)1514,84024,8
ton29020,90,0623,8
turna891,6018
uskumru19112,20,0819
yayın891,2018,2
yengeç (pişmiş)1011,8020,2
yılan29926013

Söz konusu balıkların besin değerleri, 100 gram balık üzerinden hesaplanmıştır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan