Yemek Tarifi

Sağlıklı yumurta pişirimi nasıl olmalıdır?

Sabah kahvaltılarının ve pek çok yemeğin en sevilen ve en çok kullanılan malzemesi olan yumurtayı sağlıklı olarak tüketmek için nasıl pişirmelisiniz? Yumurtayı doğru pişirme yöntemleri son derece önemli bir konudur. Prof. Dr. Canan Karatay yumurtanın nasıl pişirilmesi gerektiğine dair önemli bilgileri sizler için anlattı. İşte yumurtayı doğru pişirme yöntemleri.

Yumurta kaç dakika haşlanmalıdır?

Yumurta sağlıklı bir şekilde tüketilmek isteniyor ise, sabah kahvaltılarında doğru bir şekilde haşlanarak tüketilmelidir. Sabah kahvaltılarında tüketilen yumurta vücut sağlığı için son derece faydalı bir besindir ve demir eksikliğini gidermesinin yanında doyurucu özelliği sayesinde iştahı azaltarak kilo vermeye yardımcı olur. Beyin sağlığına oldukça faydalı olan yumurta, yüksek kalitede protein içerir. Kemik sağlığı için de oldukça önemli bir besin kaynağı olan yumurta, A, E, B16 vitamini de içerir. Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi pek çok madde açısından son derece zengin olan yumurta, bu maddeleri vücuda almak için doğru bir kaynaktır.

Yumurtanın sağlıklı olabilmesi ve yukarıdaki faydalarının vücuda tam olarak girebilmesi için fazla pişirilmemesi gerekir. Yumurtanın fazla pişirilmesi, besin değerlerini kaybetmesine neden olabilir. Prof. Dr. Canan Karatay, fazla pişirilmiş yumurtanın faydasının yok olduğunu ve sağlık için önemli olan tüm faydalarını yitirdiğini belirtti.

Yanlış pişirilen yumurta sağlığa zararlı olabilir

  • Yumurtanın sarısının etrafı fazla piştiği için grileşmiş ya da yeşillenmiş ise o yumurta sağlık için son derece zararlı bir hale gelmiş demektir. Bu renklere sahip olan yumurtanın içerisinde bulunan Omega-3 yağı, trans yağa dönüşmüş olur. Bu nedenle bu renklerde iken tüketilen bir yumurta yarar değil zarar verir.
  • Yumurtanın sağlık açısından faydalı bir besin olması için özellikle kayısı kıvamında pişirilmeli ve tüketilmelidir. En azından yumurta tereyağında düşük ısıda fazla katılaştırılmamaya özen gösterilecek hafif bir şekilde pişirilmelidir. Yumurta çok uzun bir zaman haşlandığında sarısının çevresinde gri ve yeşil bir renk oluşup zararlı bir hal alır.
  • Çok uzun süre pişirilme ya da haşlanma işlemine tabi tutulan yumurtanın sarısı, trans yağ yuvası haline gelir. Bu nedenle yumurtadan çok onun içerisinde meydana gelen trans yağ sağlık için zararlı hale gelir.

Yumurta nasıl pişirilir?

  • Yumurtayı sağlıklı bir şekilde pişirmek için pişirmeden önce kabuğunu iyice yıkanıp kurulanması gerekir. Yumurtaların kabuklarını dolaba koyarken yıkamak yanlış bir seçenektir. Yumurtanın kabuğunda yer alan koruyucu tabaka yıkandığında yok olur ve kabuk üzerinde bulunan gözenekler açılır. Bu ise bakterilerin yumurtanın içine dahil olmasına neden olur.
  • Sağlıklı bir şekilde tüketilmesi gereken yumurtalar kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda çok fazla katılaştırılma olmadan hafif bir şekilde pişirilmelidir.
  • Rafadan bir yumurta yapılmak isteniyor ise yumurtayı ocakta suyun içinde 3 dakika kaynatmak gerekir. Yumurta pişirirken süreyi bu şekilde ayarlamak mümkün olmuyor ise, su kaynamaya başladıktan sonra yavaş yavaş 100’e kadar sayılmalıdır. Bu sayede de yumurta rafadan bir form alacaktır.
  • Kayısı kıvamında bir yumurta yapılmak isteniyor ise de yumurta kaynayan suya koyulmalı ve 5 – 6 dakika kaynatılmalıdır. Ardından da yumurta soğuk suya tutulmalıdır. Bu sayede de yumurta kayısı forma kavuşacaktır.

Yumurtanın besin değerleri nelerdir?

Yumurtanın besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Adet (50 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori154 kcal77 kcal% 7.7
Karbonhidrat0.7 g0.3 g% 0.2
Lif0.0 g0.0 g% 0.0
Protein12.9 g6.5 g% 25.8
Yağ11.2 g5.6 g% 17.2
Kolesterol396.0 mg198.0 mg% 132.0
A Vitamini278.0 IU139.0 IU% 5.6
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum147.0 mg73.5 mg% 4.2
Kalsiyum56.0 mg28.0 mg% 5.6
Demir2.1 mg1.1 mg% 11.7

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Altın gününe özel çıtır çıtır sigara böreği nasıl yapılır?

Altın günleri oldukça keyifli ortamın olduğu, ev hanımları için hem sosyalleşme hem de birikim yapmasına olanak sağlayan bu günlerin hatırı
Yemek Tarifi

3 malzemeyle 5 dakikada dünyanın en lezzetli ve en pratik tatlısını yapmaya hazır mısınız?

Sadece 3 malzemeyle dünya tatlısı yapmaya hazır olun. 5 dakika içerisinde İspanyol’ların meşhur churros tatlısını yapabilir ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz.