Beslenme

Sarımsak yağının mucizevi faydaları. Evde ‘sarımsak yağı’ nasıl hazırlanır?

Dünya çapında çok köklü tarihe sahip nadir ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerin başında da sarımsak gelmektedir. Tarihi günümüzden binlerce yıl öncesine dayanan bu mucizevi ürün binlerce yıldır alternatif tıp başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılmış bir üründür. Günümüzde de çok fazla kullanılan sarımsak yemeklerde, baharatlarda, tıpta, saç bakımında, kozmetik ürünlerde, kişisel bakım ürünlerinde ve daha pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Sarımsak günümüzden binlerce yıl öncesinden insanlar tarafından aktif bir şekilde kullanılan ürünlerin başında yer almaktadır. Örneğin günümüzden binlerce yıl önce yaşamış Antik Mısır medeniyetinde sarımsak çok fazla kullanılmıştır. Özellikle ilaç kullanımında çok aktif bir şekilde sarımsaktan istifade edilmiştir.

Sarımsak en çok nerelerde yetişmektedir?

Zambakgiller familyasına mensup olan sarımsak köklü tarihi ile diğer pek çok üründen önce keşfedilmiş ve kullanılmıştır. Özellikle ilaç yapımında aktif bir şekilde kullanılan sarımsak en çok Asya kıtasında yetişmektedir. Anavatanı da Asya toprakları olan sarımsak günümüzde dünyanın pek çok farklı noktasına taşınmış ve o bölgelerde yetiştirilmektedir. Kültürel etkileşimler, ticaret ve buna benzer yollarla Asya dışına da çıkarılan sarımsak günümüz dünyasının olmazsa olmazları arasında kendisine yer bulmuştur. Anadolu toprakları da sarımsak için çok uygun olduğundan ülkemiz sınırları içerisine de çok fazla yetişme imkanı bulmaktadır.

Sarımsak Türkiye’de yetişir mi?

Anavatanı Asya’nın geniş bozkırları olan sarımsak Anadolu topraklarında da rahatlıkla yetişebilen bir üründür. İklim koşullarının uygun olması sarımsağın ülkemiz sınırları içerisinde de çok fazla yetişmesine olanak tanımaktadır. Ülkemiz sınırları içerisinde en çok sarımsak Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsağın ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde yetişmesinin en büyük nedeni çok fazla yağışlı alanlarda hızlıca büyümesidir. Ülkemizde en çok yağış Karadeniz bölgesinde meydana geldiği için sarımsakta doğal olarak en çok o bölgede yetişmektedir. Sarımsak üretiminde ülkemizde 26.673 bin tonluk oranla Kastamonu ilimiz ilk sırada yer almaktadır. Kastamonu ilimizi diğer Karadeniz illeri takip etmektedir. Sarımsak Anadolu topraklarının her yerinde yetişmektedir. Ancak en büyük üretim Karadeniz bölgesine aittir.

Sarımsağın kaç türü bulunmaktadır?

Ülkemiz toprakları sarımsak açısından olukça elverişli topraklardır. Dünya genelinde 700’e yakın sarımsak çeşidi bulunmaktadır. Bu 700 türün 170’e yakını ülkemiz sınırları içerisinde yetişmektedir. Bu konuda Anadolu toprakları diğer çevre bölgelere nazaran daha ayrıcalıklı bir konumda yer almaktadır.

Sarımsak tıp alanında tarihten bu yana en çok kullanılan ürünlerin başında gelmektedir. Özellikle antibiyotik özelliği ile sarımsak tıp alanında çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Üstelik sarımsak sadece son zamanlarda önemi keşfedilip kullanılmaya başlanan bir ürün de değildir. Sarımsak günümüzden binlerce yıl öncesine dayanan çok köklü bir üründür. Tarihe baktığımızda hemen hemen her toplumda sarımsağın kullanıldığı görmekteyiz. Özellikle yapılan arkeolojik kazılar bu gerçeği desteklemektedir. Her toplumda bulunan sarımsak kültürü genellikle tıpta yani sağlık amacıyla kullanılmıştır. Doğal bir antibiyotik görevi gören sarımsak pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmıştır. Sarımsak, dünya tıp tarihini derinden etkileyen İbni Sina gibi büyük hekimlerin reçetelerinde bile yer almaktadır.

Türk kültüründe de çok önemli bir yeri bulunan sarımsak ülkemizin her yerinde rahatlıkla yetişen bir üründür. Ülkemizin her yerinde bolca yetişen bu ürün pek çok yemekte de aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle yemek kültürümüzde hemen hemen tüm yemeklerde bolca sarımsak kullanmaktayız. Pek çok özelliği ile sağlığa faydalı olan bu mucizevî ürün aynı amanda yemeklerde de çok fazla kullanılmaktadır. Pastırma, sucuk ve salam gibi ürünlerin olmazsa olmazı sarımsaktır. Kendisine özgü aromasıyla yemeklere lezzet katmaktadır. Sarımsak çok geniş kullanım alanına sahip bir ürün olduğundan her alanda kullanılması mümkün hale gelmektedir. Yemeklerin dışında cilt sağlığına da çok iyi gelmektedir.

Sarımsak
Sarımsak

Sarımsağın cilt sağlığına ve saç sağlığına faydaları nelerdir?

Sarımsak binlerce yıldır kullanılan ve halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen bir üründür. Hemen hemen her alanda rahatlıkla kullanılabilen sarımsın birden fazla özelliği ve faydası bulunmaktadır. Tıptan kozmetiğe kadar her alanda kullanılan sarımsak cilt sağlığı için de çok büyük faydalar sağlamaktadır. Peki, sarımsağın cilde ne gibi faydaları bulunmaktadır? İşte detaylar…

  • Cildin nefes almasını ve rahatlamasını sağlar.
  • Kan dolaşımının hızlanmasını sağlamaktadır.
  • Egzama ve mantar gibi pek çok cilt hastalığına karşı çok iyi gelmektedir.
  • Enfeksiyonu önlemektedir.
  • Cilt kanserine karşı insan sağlığını korumaktadır.
  • Cildin yumuşamasını ve daima nemli kalmasını sağlamaktadır.
  • Ciltte peeling etkisi yaratır.
  • Cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlamaktadır.
  • Ciltte biriken toksin maddeleri (zararlı maddeler) ve ölü hücreleri temizlemektedir.
  • Gözeneklerin sıkılaşmasını sağlamaktadır.
  • Akne ve sivilce oluşumunu önlemektedir.
  • Antibakteriyel özelliği ile cildi pek çok hastalığa karşı korumaktadır.
  • Saçların dökülmesini önlemektedir.
  • Saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlamaktadır.
  • Saç derisini pek çok hastalığa karşı korumaktadır.

Sarımsak cilt sağlığı ve saç sağlığı için çok büyük faydalar sağlamaktadır. Cildin daha genç ve güzel gözükmesini sağlamaktadır. Ayrıca ciltte meydana gelen pek çok hastalığın da tedavi edilmesinde aktif bir şekilde rol oynamaktadır. Cilt kanseri başta olmak üzere pek çok cilt hastalığının oluşmasını önlemektedir. Aynı zamanda saç sağlığı açısından da çok büyük önem arz etmektedir. Pek çok şampuanda aktif bir şekilde kullanılan sarımsak saç dökülmesine karşı çok etkidir. Tüm bunların yanında sarımsağın yağı da pek çok özelliğe ve faydaya sahiptir.

Sarımsak yağının faydaları nelerdir?

  • Akne ve sivilce oluşumunu engellemektedir.
  • Bağırsaklarda solucan oluşmasının önüne geçmekte ve bağırsakların sağlığı korumaktadır.
  • Parazit oluşumunu önlemektedir.
  • Saç derisini beslemektedir.
  • Saç köklerinin kuvvetlenmesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.
  • Saç dökülmesinin durmasını sağlamaktadır.
  • Saçların, sakalların ve kaşların daha gür olmasını sağlamaktadır.
  • Kaslarda meydana gelen ağrıları dindirmektedir.
  • Kolesterole karşı çok etkilidir.
  • Kabızlığa ve hazımsızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Kansere karşı çok etkilidir. Kanser hücrelerinin oluşmasını önlemektedir.
  • Vücutta bulunan toksin maddelerin (zararlı maddeler) dışarı atılmasını sağlamaktadır.
  • Kemik ve diş sağlığı açısından da çok büyük önem arz etmektedir. Kemiklerin ve dişlerin daha kuvvetli ve dayanıklı olmasını sağlayarak ileriki yaşlarda yaşanması muhtemel kemik erimelerine ve diş çürüklerine set çekmiş olur.
  • Kalp krizi ihtimalini en aza indirmektedir.
  • Felç riskini azaltmaktadır.
  • Balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Grip ve nezleye karşı vücudu korumaktadır.

Sarımsak yağı en az sarımsağın kendisi kadar birden fazla özelliğe ve faydaya sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalarda da bu durum gözler önüne serilmiştir. Pek çok özelliği bulunan sarımsak yağı insan sağlığı için olmazsa olmaz durumdadır. Üstelik yapılışı da oldukça kolay ve pratiktir. Peki, bunca özelliğe ve faydaya sahip olan sarımsak yağı nasıl elde edilir? Sarımsak yağı için neler gereklidir? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Seyredin: Evde sarımsak yağı yapımı

Sarımsak yağı nasıl yapılır?

Gerekli malzemeler;

  • 20 ile 25 adet diş sarımsak
  • 4 çay bardağı kadar saf zeytinyağı
  • Kavanoz

Yapılış;

Öncelikle sarımsakları soyarak işleme başlıyoruz. Ardından bıçağınızı sarımsakların üzerine yan koyarak sarımsakları ezin. Sarımsakları iyice ezdikte sonra cam kavanoza ilave edin. Ardından da 4 çay bardağı kadar saf zeytinyağını da ilave ederek kavanozu iyice kapatıp güneş göre bir yere bırakın. Güne ortalama 2 kere tahta kaşıkla kavanozun içindeki malzemeleri karıştırın. Ortalama 15 ile 20 gün sonra sarımsak yağı tüketileye hazır hale gelmiş oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu sarımsağın kokusu etrafı rahatsız etmesin diye cam şişenin kullanılıyor olmasıdır. Eğer cam yerine farklı bir kavanoz kullanırsanız sarımsağın kokusu bulunduğu yeri rahatsız edebilir.   Yapılışı ve malzemeler çok kolay olan bu sarımsak yağını sizlerde evinizde yapabilirsiniz. Üstelik tamamen doğal ve sağlıklıdır.

Afiyet olsun

0 Comments

  1. Avatar

    türkan

    Temmuz 2, 2023

    Ben bu kadar uğraşmam galiba ya paraya kıyar alırım aktardan

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Her gün neden en az bir yumurta yemeliyiz?

Sağlıklı beslenen pek çok insanın en çok tükettiği besinler arasında yer alan ve protein açısından oldukça zengin olan yumurtanın insan
Beslenme

Mikrodalga fırın besinlerin değerini düşürür mü?

Yoğun geçen günlerin ardından yemek yapmak zor olabiliyor. Bu nedenle bazen dışarıdan getirdiğimiz yemekleri mikrodalga fırınlar kullanarak ısıtarak tüketiyoruz. Aynı