Çiçek ve Bitkiler

Şeker begonyası nedir, şeker begonyası nasıl bakılmalıdır?

Evlerinde bitki bakımı yapmak isteyenlerin tercih ettiği bazı güzel konulu çiçekler ve estetik görünümlü bitkiler var. Bu bitki ve çiçekleri evlerinizde besleyerek hem doğa le iç içe bir hayat yaşama fırsatı yakalayabilir hem de  bu sağlıklı bitkilerin faydalarından yararlanabilirsiniz. Botanik meraklılarının ve evlerinde güzel bir doğa ortamı oluşturmak isteyenlerin tercih ettiği çiçek bakımları kapsamında şeker begonyası bitkisinin bakımının nasıl yapılacağı merak ediliyor. Şeker begonyası ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık.

Şeker begonyası nedir?

Şeker begonyası isminden de anlaşılacağı üzere bir begonya türüdür. Yaz boyu çiçekli kalan bir bitki olan şeker begonyası, Mayıs ayında çiçek açmaya başlayan ve sonbahara kadar çiçek açmaya sürekli devam eden güzel görünümlü bir bitkidir. Kullanım olarak çok fazla tercih edilen bir bitki olmayan şeker begonyası, genellikle pembe çiçekli ve koyu yeşil yapraklı bir bitki olarak bilinir. Şeker begonyası iki farklı çiçek türünün melezi olarak bilinir

Melez olarak ortaya çıkarılması nedeni ile çiçek ve yapraklarında farklılıklar görülebilir. anavatanı Brezilya olan şeker begonyası, soğuğa karşı çok dayanıklı olmayan bir bitkidir. Ancak doğru koşullar sağlandığı zaman kış aylarında bile çiçek açabilmektedir. Şeker begonyası beslendiği yer ve aldığı güneşe göre 15 santimetre ile 30 santimetre arasında büyüyebilen bir çiçektir. Brezilya gibi Güney Amerika ikliminden ülkelerde şeker begonyası çok yıllık ir bitki olarak birkaç yıl boyunca çiçek açabilir.

Şeker begonyası bakımı nasıl yapılır?

Şeker begonyası çiçeğini evlerinde dikmek ve bakımını gerçekleştirmek isteyenler, şeker begonyası tohumu ile dikim gerçekleştirebilir ve bahçelerine, odalarına güzel be görünüm katabilirler. Bu güzel görünümü elde etmek ve şeker begonyasının güzel renklerinde doğayı yeniden bulmak için şeker begonyası bakımı hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Konumu

Şeker begonyası bitkisinin bakımı yapılırken bilinmesi gereken detaylardan biri çiçeğin konumunun gelişimini etkileyeceğidir. Şeker begonyası bakımının yapılacağı alan güneşli bir yer olmalıdır ve kısmen gölgelenmelidir. Şeker begonyası gibi çiçekli bitkiler tam gölgeli alanlarda yeteri kadar gelişemezler. Aynı durum direkt güneş ışığı almasında da etkilidir. Yakıcı güneş yapraklara zarar verecektir. Rüzgarlı alanlar şeker begonyasının gelişimini etkilemez ancak ortam soğumaya başladığı an şeker begonyası da solmaya başlar. Soğuk yerlerden uzak tutulmalıdır.

Toprağı

Şeker begonyası bitkisi çok yüksek vitamin ya da mineral içeren zengin bir toprak beklemez. Normal bir bahçe bitkisi torağı şeker begonyası için yeterlidir. Ancak toprağın humuslu ve geçirgen bir toprak olması önemlidir. Toprağın geçirgen olmaması suyun saksıda birikmesine neden olacaktır ve zamanla yaprakların çürümesine yol açacaktır. Şeker begonyası saksıda bakılacak ise toprağın dibine drenaj tabası eklenmelidir. Toprağın alt kısmına çakıllar ya da drenaj kili eklemek yardımcı olacaktır.

Sulama

Şeker begonyası, kalın ve etli yapraklara sahip bir bitkidir. Bu sayede de belirli bir süre sulanmasa da yapraklarında sakladığı su ile hayatta kalabilir. Bu nedenle şeker begonyası günlük sulamanın mümkün olmadığı alanlarda bakılabilecek bir bitkidir. Ancak fazla sulama bitkinin çürümesine neden olacağı için sulama her zaman orta derecede olmalıdır. Tekrar sulama yapmadan önce toprağın tamamen sulanması beklenmelidir. Bunun yanı sıra, su miktarı her zaman eşit tutulmalıdır ki bir sulama düzeni oluşturulabilsin. Şeker begonyası sularken suyu direkt olarak çiçek ve yapraklara değil, kök bölgesindeki toprağın üzerine dökmeye özen gösterin.

Çoğaltma

Şeker begonyasının çoğaltılması yalnızca kesim ile mümkündür. Şeker begonyası melez bir bitki olduğu için şeker begonyasından tohum elde edilemiyor. buna ek olarak melezliğine bağlı şekilde nadiren şeker begonyası ekilebilen tohumlar oluşturur. Ancak kesim ile çoğaltma işlemi her zaman daha başarılı bir işlem olarak bilinir. Bitkiden alınacak olan sürgünleri su ya da torakta kolaylıkla köklendirme imkanınız vardır. Şeker begonyası çoğaltılırken tüm sürgün ve yaprakları çoğaltıma uygun olarak kullanılabilir. Alınan sürgü ya da yapraklar köklendirmek için nemli alt tabakaya ya da su içerisine bırakılmalıdır. Köklenme yaklaşık olarak  hafta sürecektir ve ılık bir ortamda yapılması gerekmektedir.

Bunları da beğenebilirsin

Çiçek ve Bitkiler

Tespih çiçeği nasıl çoğaltılır?

Çiçekler, bitkilerin içerisinde en sevilen grupta yer alırlar. Pek çok kişi evde çiçek yetiştirmekten çok hoşlanır ve bu sayede mental
Çiçek ve Bitkiler Sağlık

Paşa kılıcının faydaları nelerdir, paşa kılıcı evde bakılır mı?

Eskiden evlerinde bitki olanların daha çok hatırlayacağı bir bitki olan paşa kılıcı, botanik kültürünün son yıllarda popülerlik kazanması ve sağlıklı