Simit mi Ekmek mi? Kalori ve Besin Değerleri Karşılaştırması
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan simit, özellikle hafta sonu uzun aile kahvaltılarının olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alıyor. Sıcak fırından yeni çıkmış, mis gibi kokan simitler, peynir, zeytin, domates ve reçel ile birleştiğinde adeta bir lezzet şöleni oluşturuyor. Ancak yaz ayları yaklaşırken “simit mi yoksa ekmek mi daha kalorili?” sorusu, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolüne dikkat edenler arasında giderek popülerleşiyor. İşte, simit ve ekmeğin kalori karşılaştırmasına dair tüm detaylar…
Simit mi kalorili yoksa ekmek mi ?
Kahvaltıların vazgeçilmez iki öğesi olan ve karbonhidratların en tehlikeli unsurlarından olan bu ikilinin insan sağlığına ne denli bir etki içerisinde olduğu merak edilen konular arasında yerini almaya başladı. Malumunuz yaz aylarının gelmesiyle birlikte deniz, kum, güneş sezonun açılmasının ardından kalın kıyafetlerin yerini ince kıyafetlerin almasıyla birlikte kilo problemleri gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu durum itibarıyla kalabalık aile kahvaltılarında tercihlerin ekmekten mi yoksa simitten mi olması gerektiğine dair küçük bir yazı derledik. Lezzet bakımından birbirinden apayrı olan bu nadide güzel karbonhidratın, sağlığa etkileri de birbirinden farklıdır. Yaklaşık olarak 40 gramdan yapılan bir simitte ortalama olarak 250 – 300 kalori bulunmaktadır. 1 adet simidin içerisinde bulunan kalori miktarının fazla olmasının nedeni ise simidin yüzeyinde bulunan ve simidi müthiş bir lezzet katan çıtır susamlarından kaynaklanmaktadır. 1 tane simidin yenilmesi eşittir dört dilim ekmeğin tüketilmesi anlamına gelmektedir. Buna karşılık, standart bir dilim beyaz ekmek (yaklaşık 25 gram) ise ortalama 65-70 kalori içerir. Yani, yaklaşık 100 gram beyaz ekmek tükettiğinizde 260-280 kalori almış olursunuz. Bu durum itibarıyla bakıldığında simidin kalorisi ekmekten çok daha fazladır. Fakat bu noktada düşünülmesi gereken durumların başında kontrollü yemenin insan sağlığını etkilemediği bilinmesi gerekir. Kalabalık aile kahvaltınızda simit tüketirken yanında protein açısından zengin peynir tüketip, bolca yeşillik ve sebze ile desteklediğinizde herhangi bir şekilde kilo artışının olmayacağını gözlemleyeceksiniz. 1 simitte 300 kalori var diyerek bu gıdadan uzak durmak çok doğru yaptırım olmayacaktır. Vaktinde ve kontrollü bir şekilde tükettiğiniz simidin kilo almadan ziyade size mutluluk vereceğini unutmayın. Vakit o anı yaşadığınızda kıymetlidir. Kontrolü hiçbir zaman bırakmadan ve kendi metabolizmanızın bilincinde davranışlar sergileyerek dilediğiniz tüm gıdaların tüketimini yapabileceğinizi aklınızdan çıkarmamanız gerekir.
Simidin besin değerleri nelerdir?
- 100 gr. bir simit, 68. 82 gr. karbonhidrat içerir.
- 100 gr. bir simit, 0. 890 gr. protein içerir.
- 100 gr. bir simit, 17. 07 gr. yağ içerir.
Ekmeğin besin değerleri nelerdir?
- 11.14 gram Karbonhidrat
- 1.51 gram Protein
- 0.38 gram Yağ
- 1.62 gram Lif
- 0 Kolesterol
- 150 mg Sodyum
- 64 mg Potasyum
- 58.75 mh Kalsiyum
- 0 A vitamini
- 0 C vitamini
- 1.24 gram Demir
Evde simit nasıl yapılır?
Malzemeler;
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 küp yaş maya veya 1 küçük paket kuru maya
- Aldığı kadar un
Pekmezli sos için;
- 1 çay bardağı üzüm pekmezi
- Yarım çay bardağı su
- Bol susam
Yapılışı;
Video: Gevrek Sokak Simidi Tarifi – Evde Simit Nasıl Yapılır ? – Nefis Yemek Tarifleri
İlk olarak uygun bir yoğurma kabının içerisine 1 su bardağı ılık sütü, 1 su bardağı ılık suyu, 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağı, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 yemek kaşığı şekeri ve 1 paket yaş mayayı alalım. Malzemeleri yoğurma kabına aldıktan sonra güzelce karıştıralım. Akabinde 6 su bardağı unu yavaş yavaş ilave etmeye ve hamuru yoğurmaya başlayalım. Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamurun üzerini temiz bir bezle örtün ve 30 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresi tamamlanırken sizde uygun bir kabın içerisinde yarım çay bardağı üzüm pekmezi ve yarım çay bardağı suyu güzelce karıştın. Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara ayırın ve her bir bezeyi iki eşit parçaya bölelim. Rulo şeklinde şeritler yaparak simit formuna getirelim. Ardından simitlerimizi ilk olarak pekmezli suya ardından susamın içerisine bandıralım. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyalım ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 20 – 25 dakika kadar pişirelim. Kontrollü pişirmeyi ihmal etmeyin.