Soba borusu nasıl temizlenir?
Son zamanlarda ev dekorasyonlarında eskiye dönüş başladı. Retro tarzın trend olduğu şu günlerde, sobalar da tıpkı eski yıllardaki gibi evlerde yerini alıyor ancak bu sefer ihtiyaçtan değil, istekten dolayı. Soba geçmiş yıllarda pek çok insanın ısınmak için kullandığı bir araçtı. Sobanın sahip olduğu sıcaklık, üzerinde ekmek kızartılmasında kestane pişirilmesine mandalina kabuklarının kokusunu salması için ısıtılmasından çay demlemeye kadar bir çok farklı amaç için kullanılıyordu. Eğer evinize yeniden soba getirmeyi planlıyorsanız ya da hali hazırda zaten sobalı bir evde yaşıyorsanız, sobanın nasıl temizlendiğini de bilmeniz gerekir. İşte soba temizliğine dair bilinmesi gereken önemli noktalar.
Soba nasıl temizlenir?
Soba yakıldığı zaman sobanın içinde yer alan odun ve kömürler yandıkça küle dönerler ve sobanın alt kısmında küller birikir. Sobanın içerisinde kül biriktiği zaman içeride biriken kül, attığınız odun ve kömür miktarına göre değişir. Sobanız yanarken zaman zaman sobanın küllerini ara sora bir çöp kovasına boşaltmanız gerekir.
- Sobanız yanmıyor ve soğuk ise sobayı sabunlu suyla ıslatılmış mikro fiber bez ile silmelisiniz.
- Sobanızda cam kısımlar var ise sobanın bu kısımlarını amonyaklı bezle silmelisiniz.
- Sobanızdaki soba borularını çıkartıp ayda 1 kez iç kısımlarını temizlemelisiniz.
- Soba borularını temizlerken uzun fırça ile boruların iç kısmını fırçalamalısınız.
Karbonatla baca temizleme
Baca temizleme yöntemlerinden bir tanesi, karbonattır. Bunun için yanan sobaya bir kaşık karbonat atın ve sobanın tüm kapaklarını kapatın. Hava almayan sobanın patlama ihtimali olduğu için bu işlemi yaparken son derece dikkatli olmalısınız.
Naftalinle baca temizleme
Baca temizleme yöntemlerinden bir tanesi de naftalin ile baca temizleme yöntemidir. Bacayı temizlemek için baca tıkalıysa da naftalin yakarak hem temizleyebilir hem de tıkanma sorununu giderebilirsiniz. Bunun için 100 gram naftalini yakın ve bacadaki kurumların dökülüp temizlenmesini sağlayın. Bu işlem biraz tehlikeli olduğundan dikkatli olmanızda fayda var.
Sabunla baca temizleme
Sobada yer alan boruların ve bacanın temizlenmesi için ayda bir kez kömürlerin iyice tutuştuğu zaman bir kalıp sabunu sobaya atın. Bu sayede borular ve baca güzelce temizlenecektir.
Sobanın bacası nasıl olmalıdır?
Sobanın bağlanacağı baca, sobadan bağımsız olmalıdır. Sobanın bacası, başka daireler ile ortam kullanımda olmamalıdır. Buna bağlı olarak bacaya herhangi bir soba, şofben gibi ek bir araç bağlanmamalıdır. Baca, binanın çatısının en yüksek kısmından en az 50 cm yukarıda ve 3 metre uzağında olmalıdır ve en yakın binaya en az 6 metre bir mesafede yer almalıdır. Bacanın üstü iyi sıvanmış olmalı ve üzerinde herhangi bir yarık ya da çatlak olmamalıdır. Bacanın dış yüzeyi gibi iç yüzeyi de olabildiğince pürüzsüz olmalıdır. Üzerine de hava şartlarından kaynaklı olarak su girmemesi için başlık konulmalıdır. Soba bacası, yılda en az bir kez temizletilmelidir.