Yemek Tarifi

Bu böreğin sırrı bir bardak maden suyunda saklı. Puf puf kabaran ‘sodalı börek’ nasıl yapılır?

Türk mutfağında börek, önemli bir paya sahip. Her yörenin kendine özgü börek çeşitleri ve börek yapma teknikleri bulunuyor. Bu börekte ise maden suyu kullanılıyor. Maden suyu ile bu börek oldukça lezzetli oluyor. Maden suyu ile yapabileceğimiz bu börek için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 5 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı soda
  • 2 su bardağı beyaz peynir
  • 3 su bardağı kaşar peyniri
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
Sodalı börek sosu
Sodalı börek sosu

Maden suyu ile yapabileceğimiz peynirli börek nasıl yapılır?

Bu lezzetli böreği yapabilmek için öncelikle böreğimizin lezzetine lezzet katacak sosunu hazırlamamız gerekiyor. Bunun için ilk önce, yoğurt, eritilmiş tereyağı, süt, sıvı yağ ve sodayı bir karıştırma kabına alalım. Daha sonra karıştırma kabına aldığımız bütün malzemeleri de güzel bir şekilde çırpmaya başlayalım. Bunun için bir adet tel çırpıcı kullanabiliriz. Bu sayede çok daha kolay bir şekilde, karıştırma kabına aldığınız malzemeleri karıştırabiliriz.

Sodalı börek iç harcı
Sodalı börek iç harcı

Karıştırma kabına aldığımız malzemeleri güzel bir şekilde karıştırdıktan sonra ise sosumuzun üzerine beyaz peynir, kaşar peyniri rendesi, kıyılmış maydanoz ve kabartma tozu ekleyelim ve malzemelerimizi güzel bir şekilde karıştırmaya başlayalım. Sosumuzu ve harcımızı hazırladıktan sonra ise tezgah üzerine bir adet yufka serelim. Yufkamızın üzerinde sosumuzu gezdirelim ve ikinci kat yufkamız için de aynı işlemi yapalım. Bu işlemi beşinci kat yufkayı atana kadar yapalım ve en son kattaki yufkaya harcımızı yayalım.

Harcımızı yaydıktan sonra ise yufkamızı rulo şeklinde saralım. Yufkamızı rulo şeklinde sardıktan sonra ise elimizde olan ruloyu 3 eşit parçaya bölmemiz gerekiyor. Bu eşit parçalara böldüğümüz ruloları ise streç film ile saralım ve buzdolabında 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım.

Sodalı börek dilimleme
Sodalı börek dilimleme

Böreğimizi dinlendirdikten sonra ise streç film içerisinden çıkaralım. Daha sonra bu ruloları dilimleyerek fırın tepsisi içerisine yerleştirelim. İsterseniz fırın tepsinizin üzerine ilk önce pişirme kağıdı koyabilirsiniz. Bu sayede de börekleriniz tepsiye yapışmayacaktır. Böreklerimiz tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine bir sos daha sürmemiz gerekiyor. Bunun için bir kase içerisine biraz yoğur ve bir adet yumurta sarısını alalım. Daha sonra bu iki malzemeyi güzel bir şekilde çırpmaya başlayalım. Malzemelerimizi çırptıktan sonra ise bir yağlama fırçası kullanarak, böreklerimizin üst kısmını bu sos ile soslamaya başlayalım.

İzleyin: İŞTE YILIN BÖREĞİ ✅ Puf Puf Kabaran Sodalı Dilim Börek

Maden suyu ile hazırlanan bu börek nasıl pişiriliyor?

Maden suyu ile hazırladığımız peynirli börek için önceden 200 derece ısıtılmış bir fırına ihtiyacımız var. Bu fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişmesi yeterli olacaktır. Böreğimizin piştiğini ise böreklerin altı ve üstünün yeteri kadar kızarmasıyla anlayacaksınız. Börekleriniz piştikten sonra ise ilk sıcağı çıksın ve servis etmeye başlayın.

Sosundaki ‘soda’ ayrı bir lezzet katıyor. İşte 2023 yılının en güzel böreği!

Türk kültüründe böreğin yeri oldukça geniş. Her yörenin kendine uygun börek çeşidi bulunuyor. Bununla birlikte yöreden yöreye değişen bu börek çeşitleri, yapım ve iç harç olarak birbirlerinden ayrılmakta. Bu yazımızda sizlerle, sosundaki sodalı dilim börek tarifi vereceğiz. Sodalı dilim börek yapabilmek için şu malzemelere ihtiyaç duyacaksınız:

  • 5 adet yufka
  • 2 yumurta (birisinin sarısı üstüne)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet maden suyu

İç harcı için

  • 1 küçük demet maydanoz
  • 250 gram yağlı peynir

Sodalı dilim börek nasıl yapılır?

Sodalı dilim börek yapabilmek için öncelikle 2 adet yumurta akını uygun bir kap içerisine alıyoruz. Daha sonra ise bu kap içerisine su bardağı süt ve 1 su bardağı sıvı yağ alıp güzel bir şekilde çırpmaya başlıyoruz. Daha sonra ise fırın tepsimizi yağlayalım ve yufkalarımızdan bir tanesini, fırın tepsisinin kenarlarından taşacak şekilde serelim. Serdiğimiz yufka üzerine hazırladığımız sostan 4 kaşık kadar dökelim ve bir yağlama fırçası yardımı ile bütün yufkayı güzel bir şekilde soslayalım. Diğer 2 yufkayı da aralarına sos sürerek yerleştirelim. Üçüncü yufkanın üzerine ise sos dökmeden maydanoz ve 250 gram yağlı peyniri karıştırarak hazırlamış olduğumuz iç harcı dökelim. Kalan 2 adet yufkamızı da aralarına sos sürerek böreğimizin katlarını tamamlayalım.

İzleyin: Sodalı Tepsi Böreği – Börek Tarifleri – Nefis Yemek Tarifleri

Tepsiden sarmış olan yufka kenarlarını güzel bir şekilde kapatalım. Ardından da kalan sosumuzu böreğimizin üzerine dökelim. Daha sonra böreğimizi istediğimiz şekilde dilimleyelim ve üzerine 1 şişe maden suyu dökelim. Güzel bir şekilde maden suyunu gezdirdikten sonra ise böreğimizi 1 saat akda dinlendirmemiz gerekiyor. Böreğimizi güzel bir şekilde dinlendirdikten sonra ise her bir dilim böreğin üzerine yumurta sarısı sürelim ve ardından da susam serpelim. En sonunda ise önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, böreklerimizi 20 ile 25 dakika arasında pişirelim. Böreğimiz piştikten sonra ilk sıcaklığını çıkartıp, istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

0 Yorum

  1. Avatar

    selda

    Şubat 12, 2024

    Bugün kahvaltıya misafirlerim vardi onlara hazırladım efsane oldu bayıldılar ve kalanını dip freze koydum o kadar nefis bir börek ki hem hafif hem çok bereketli teşekkür ederim bu tarif için.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Patlıcan kapama nasıl yapılır? Fırında enfes patlıcan kapama tarifi

Daha çok Güneydoğu Anadolu ve Gaziantep yöresinde yapılan patlıcan yemekleri ülkemizin dört bir yanında keyifle tüketiliyor. Bu patlıcan yemeklerini yapmak
Yemek Tarifi

Kahvaltıya farklılık katacak. Pankek nasıl yapılır?

Kahvaltıda en sevilen lezzetlerden bir tanesi olan pankek, esasında Türk mutfağında olmayan ancak Eski Yunan mutfağında keşfedilse de günümüzde tüm