Püf Noktası

Soğan doğramadan önce bu yazıyı mutlaka okuyun. Ağlamadan soğan doğramanın sırrı

Soğan, insan sağlığı için oldukça faydalı bir sebzedir. Zengin vitamin içerisi sayesinde sağlığımız için tonla fayda sağlayan soğanı doğrarken sorun yaşayabiliyoruz. Soğanın içerisinde yer alan bir enzim, soğanı doğrarken açığa çıkıyor. Bu enzimin açığa çıkması da gözlerimizi etkiliyor ve gözlerimiz soğan doğrarken yaşarmaya başlıyor. Ancak bu yazımızda anlatacağımız bazı yöntemler sayesinde, artık soğan doğrarken gözleriniz yaşarmayacak.

Ağlamadan soğan doğramanın sırrı

Soğan doğrarken hepimiz ağlıyoruz. Bunun sebebi ise soğan doğrarken açığa çıkan bazı enzimler. Bu enzimler, havaya karıştığında gözlerimiz yanmaya başlıyor ve ağlamaya başlıyoruz. Fakat bazı yöntemler ile birlikte soğan keserken gözlerimizin kamaşmasını engelleyebiliriz. Gelin hep birlikte soğan doğrarken ağlamamak için yapmamız gerekenleri inceleyelim.

Soğanı dondurun

Soğanı dondurduktan sonra kesmek, soğan keserken açığa çıkan enzimlerin yayılmasını engeller. Bu yüzden de soğan doğramadan önce, yarım saat buzlukta bekletmek yeterlidir. yeteri kadar donmuş olan soğanı, güle oynaya kesebilirsiniz.

Suyun içinde doğrayın

Soğan doğrarken açığa çıkan enzimler nedeni ile ağlıyoruz. Ancak bu enzimlerin açığa çıkmasını engelleyecek en mantıklı yöntem, soğanı suyun içerisinde doğramak. Özlelikle büyüklerimiz, bu yöntemi sürekli olarak kullanmaktadır. Soğanı su içerisinde doğrarsanız, açığa çıkan enzimler su nedeni ile gözlerinize ulaşmayacak. Böylelikle siz de gülerek soğan doğrayabileceksiniz.

Ağzınıza ekmek atın

Anneannelerimiz ve babaannelerimiz, soğan doğrarken ağızlarına bir parça ekmek atarlar. Bu yöntem belli durumlarda işe yarayabiliyor. Ağızda bir şeyler çiğnemek, soğanın yaymış olduğu enzimlerden gözlerimizi koruyor. Bu sayede de soğan doğrarken ağlamıyoruz. Fakat belirtmek gerekir ki bu yöntem maalesef her zaman işe yaramamaktadır.

Neden soğan doğarken gözlerimiz yaşarır?

Bu sorunun cevabı, soğanın kendini savunma mekanizmasında gizli. Soğan, herhangi bir saldırıya karşı kendisini korumak için havaya bir enzim salgılar. Bu enzim insanların sadece gözlerinin yaşarmasına neden olurken, böcek gibi kemirgenlere zarar vermektedir. Soğanı doğradığınızda, soğan tarafından bir enzim salınır. Bu enzim ise soğanda yer alan sülfidlerin parçalanmasına neden olur. Parçalanan bu sülfidler de sülfit aside dönüşür.

Sülfit asit, bir tür gaz çeşididir. Bu gaz, gözlerimize ulaştığında, gözlerimizin yaşarmasına neden oluyor. Çünkü sülfit asitin içerisinde yer alan bazı maddeler, hassas olan gözlerimizin yanmasına neden oluyor. Ancak bunu dert etmeniz gerek yok. Çünkü sülfit asidin gözlerimize herhangi bir zararı yoktur. Aksine gözlerimizin yaşarması, göz içerisinde yer alan bakteri ve mikropların da dışarı atılmasını sağlar.

Soğanın faydaları nedir?

  • Soğan, yüksek oranda C vitamini içermektedir. Bu özelliği sayesinde de soğan tüketmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacaktır.
  • Soğan, doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilir. Bu yüzden de vücutta oluşmuş olan iltihapların ve enfeksiyonların dışarıya atılabilmesini sağlamak için çiğ soğan tüketebilirsiniz.
  • Soğan, sindirim sistemindeki sorunlar için de birebirdir. Özellikle kabızlık gibi bazı sorunları ortadan kaldırabilen soğan, aynı zamanda şişkinliğin de dinmesini sağlar.
  • Soğan, solunum yollarında birikmiş olan balgamın temizlenmesini sağlar.
  • Soğan, kalp rahatsızlıklarına sebebiyet veren serbest radikaller ile savaşır. Aynı zamanda kötü kolesterolün düşmesinde oldukça etkili olacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Vazelinle çizik giderme işlemi nasıl yapılır?

Mobilyalarda meydana gelen çizik problemi pek çok kişinin en muzdarip olduğu konular arasında yer alırken, mobilyalarda bulunan çizikleri yok etmek
Püf Noktası

Tükenmez kalemi silmenin yöntemi var mıdır?

Tükenmez kalem, pek çok resmi evrakta kullanılan, çıkarılmayacağı düşüncesi ile yazarken iki kez düşünülen bir kalem türüdür. Tükenmez kalem ile