Püf Noktası

Ağlamaya son! Soğan doğrarken ‘göz yaşarmasını’ önleyen kesin çözüm yöntemleri

Yemeklerin ve salataların vazgeçilmez malzemesi olan soğan, doğranırken gözlerden akan yaşlara sebep olabiliyor. Fakat endişelenmeyin, usta aşçıların kullandığı bazı yöntemlerle soğan doğrarken göz yaşarmasını önleyebilirsiniz. İşte evde kolayca uygulayabileceğiniz, soğan doğrarken göz yaşarmasını önleyen yöntemler:

Soğan Doğrarken Göz Yaşarmasının Nedeni

Soğanda bulunan sülfürlü amino asitlerden biri olan propenil sistein sulfoksit, soğan kesildiğinde çözünmeye başlar. Bu sülfürlü amino asidin bileşenlerine ayrılması, gözü tahriş eden proponal-s oksit adlı kısmını ortaya çıkarır ve ayrışan madde havada yayılıp göze temas eder.

Soğan doğrama
Soğan doğrama / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Soğan Doğrarken Göz Yaşarmasını Önleyen Yöntemler

1. Keskin Bıçak Kullanın

Soğan doğrarken keskin bir bıçak tercih edin. Keskin bıçak, doğrama esnasında daha az enzim salınmasını sağlayarak göz yaşarmasını önler.

2. Soğanları Buzlukta Bekletin

Soğanı kesmeden önce buzluğa koyun ve tam olarak 10-15 dakika bekletin. Bu yöntem sayesinde soğanın içindeki enzimlerin etkisi azalır ve göz yaşarması engellenir.

3. Ekmek Çiğneyin

Soğan doğrarken yavaş yavaş ekmek çiğnemek, gözlerin yanmasını önler. Ekmeği yavaşça çiğnerken ağzınızın sulanması da faydalıdır.

4. Limon Dilimi Kullanın

Soğanları doğrarken dişlerinizin arasına limon dilimi koyun. Limonun içerdiği asidik bileşenler, soğandan çıkan gazların gözlere ulaşmasını engeller.

5. Havadan Yararlanın

Soğandan çıkan gazı gözlerinizden ayırmak için soğanı balkonda, pencere önünde, vantilatör veya davlumbazın yanında doğrayın. Bu şekilde doğranan soğanın yaydığı gazın etkisi azalır.

6. Sakız Çiğneyin

Soğan doğrarken sakız çiğnemek, ağızdan nefes aldırır ve gözlerinize ulaşan gazın etkisini azaltır. Ayrıca sakız çiğnemek tükürük üretimini de sağlar. Tükürük, soğandan çıkan buharı emerek gözlere gitmesinin önüne geçer.

7. Soğanları Yıkayın ve Suda Bekletin

Soğanları yıkadıktan sonra su dolu bir kapta bekletin. Bu işlem, soğandan çıkan sülfürlü amino asitlerin suyla karışmasına ve gözlerinize daha az zarar vermesine yardımcı olur.

8. Sirke Kullanın

Soğanı doğramadan önce kesme tahtasına sirke sürüp bekletin. Sirke, soğandan çıkan gazın gözlere ulaşmasını engelleyerek göz yaşarmasını önler.

Sonuç

Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmaması için yukarıda belirtilen yöntemlerden birini veya birkaçını deneyebilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde, soğan doğrarken yaşadığınız rahatsızlığı minimuma indirebilir ve mutfakta daha keyifli vakit geçirebilirsiniz. Unutmayın, bu yöntemlerin etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, sizin için en uygun olanı deneyerek bulabilirsiniz.

Şimdi siz de evinizde bulunan malzemelerle soğan doğrarken göz yaşarmasını önlemek için bu yöntemleri deneyebilir ve yemeklerinizi hazırlarken daha rahat bir süreç geçirebilirsiniz. Usta aşçıların kullandığı bu yöntemler sayesinde, soğanın lezzetinden vazgeçmeden mutfakta daha keyifli anılar biriktirebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Vazelinle çizik giderme işlemi nasıl yapılır?

Mobilyalarda meydana gelen çizik problemi pek çok kişinin en muzdarip olduğu konular arasında yer alırken, mobilyalarda bulunan çizikleri yok etmek
Püf Noktası

Tükenmez kalemi silmenin yöntemi var mıdır?

Tükenmez kalem, pek çok resmi evrakta kullanılan, çıkarılmayacağı düşüncesi ile yazarken iki kez düşünülen bir kalem türüdür. Tükenmez kalem ile