Sokak Kedisi Tırmalarsa Hangi Hastalıklar Bulaşabilir ve Nasıl Önlem Alınır?
Sokak kedisi tırmalarsa ne yapmalıyız sorusu, özellikle kedilere yakın olan birçok insanın aklına gelen önemli bir konudur. Kediler, genel olarak sevecen ve zararsız hayvanlar olarak bilinirler. Ancak bazen istemeden de olsa bir kedinin tırmalamasına maruz kalabiliriz. Bu gibi durumlarda doğru adımları atmak, hem sağlığımızı korumak hem de olası riskleri en aza indirmek açısından büyük önem taşır. Peki, sokak kedisi tırmaladığında nasıl hareket etmeliyiz?
Kedi Tırmalaması
Kedi tırmalaması ya da kedi ısırması yaşanan durumlarda ilk merak edilmesi gereken şey hayvanın kuduz olup olmadığıdır. Bu konuya son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer sizi bir sokak kedisi tırmaladı ise onun kuduz olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Hangi hastalıkları taşıdığını bilmeniz pek mümkün değildir. Ancak kuduz gibi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için böyle durumlarda mutlaka uzman bir veterinere ya da uzman bir hekime danışmanızı söz konusudur.
Eğer sizi kendi kediniz ısırdıysa ya da tırmaladı ise ve aşılarının tam olduğundan emin ses ilk önce yapmanız gereken müdahale evde baktığınız dostlarının aşılarının ve bakımlarını tam olmasıdır. Muhtemelen Herhangi bir problem oluşturmayacaktır. Yalnızca tırnak izi ya da ısırığın oluşturduğu yaranın iyileşmesini bekleyebilirsiniz.
Sokak Kedisi Isırması
Sizleri herhangi farklı bir kedi tırmaladı ise ya da ısırdıysa yapmanız gereken şey ısırılan ya da tırmanan bölgeyi soğuk su ile yıkamanızdır. Tırmalanan bölgeye iyice yıkandıktan sonra antiseptik kremler sürülerek yara bandı yapıştırabilirsiniz. Bu bölgeyi kapatarak enfeksiyon kapmasına engelleyebilirsiniz.
İlk yardım müdahalesi yapıldıktan sonra mutlaka uzman bir hekim ile görüşme sağlamanız gerekiyor. Gitmiş olduğunuz sağlık merkezinde ya da veterinerler de uzmana mutlaka kedi tırmalaması durumu ile karşılaştığınızda bütün detayları ile anlatmanız gerekiyor. Kedi Sokak Kedisi mi yoksa evcil kedi mi olduğunu söylemeniz de fayda var.
Sokak Kedisi Tırmalaması Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sokak kedilerinin aşı durumları genellikle bilinmediği için tırmalama sonrası enfeksiyon kapma riski daha yüksektir. Bu nedenle, sokak kedisi tarafından tırmalandığınızda aşağıdaki adımları takip etmeniz önemlidir:
- Kuduz Riski: Sokak kedilerinin kuduz taşıma ihtimali bulunduğundan, tırmalama sonrası kuduz aşısı gerekip gerekmediğini öğrenmek için en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Kuduz, hayvanlar aracılığıyla bulaşabilen ciddi bir hastalıktır ve erken müdahale hayati önem taşır.
- Tetanos Aşısı: Tırmalama sonrasında, tetanos aşısı durumunuzu gözden geçirmeniz gerekir. Eğer son 10 yıl içinde tetanos aşısı olmadıysanız, bir sağlık uzmanına danışarak aşınızı yenilemelisiniz.
- Kedi Tırmığı Hastalığı: Kedilerin tırnaklarında ve ağızlarında bulunan bakteriler, “kedi tırmığı hastalığı” olarak bilinen bir enfeksiyona yol açabilir. Bu hastalık, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ciddi seyredebilir. Tırmalanan bölgede kızarıklık, şişlik veya iltihaplanma belirtileri gözlemlerseniz, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Sokak Kedisi Tırmalaması İz Bırakır Mı?
Eğer kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumları yaşarsanız ilk olarak kedinin sağlık problemlerinin olup olmadığını, aşılarının gerekli düzeyde yapılıp yapılmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Kendi kendinizi yaparsa bunları öğrenmesi çok daha kolaydır. Ancak bu tırmalamaya bir sokak kedisi yaparsa uzman bir hekime gözükmeniz de fayda var. Kedi tırmalaması iz bırakır mı sorusuna net bir bilgi vermek mümkün değildir.
Bazı kediler tırnaklarını yüzeysel olarak cildinize temas ettirirken bazıları cildinize göre daha derinden çizikler atabilir. Kedinin verdiği darbe sizin cildinize göre farklılıklar meydana getirebilir. Bunun için net bir bilgi vermek doğru değildir. Ancak kedinin çizmiş olduğu yere ısırmış olduğu yerleri tedavi ettirebilirsiniz. Uygun antiseptik kremler kullanarak bu çizikleri bir an önce gidermeniz mümkündür.
Kedi Tırmalaması Kaşıntı Yapar Mı?
Genellikle kaşıntı yapma gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bilinmeyen bir hastalık bulunuyorsa ve bu hastalık tırmalama ile size de bulaşabilme ihtimali oldukça yüksektir. Kendi kediniz sizi tırmaladı ise ilk yapmanız gereken şey tırmalanmış olan bölgeyi soğuk su ve sabun ile bol bol yıkamaktır.
Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra çizik olan yere da batikon ile antiseptik solüsyonlar kullanılarak temizlemeniz gerekiyor. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve uzman bir doktor ile görüşme sağlamanız gerekiyor. Gerekli görülürse kuduz aşısı yaptırmanızda fayda var. Kuduz aşısı gerekli görülmesi veya büyük değilse mutlaka tetanoz aşısını yaptırmanız gerekiyor.
Kedi Tırmalaması Uyuz Yapar Mı?
Kuduz salya yolu ile bulaşan bir hastalık olarak biliniyor. Bu nedenden ötürü ısırılma sonucu görülmesi mümkündür. Bulaşma olasılığı da oldukça fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra sizi tırmaladı ise kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı çok daha yüksek olmalıdır. Bunun yanı sıra kediler tırnakları ile pek çok virüsü sizlere bulaştırabilir ihtimalini taşıyor. Bunlardan en tehlikesi ise kuduz olandır. Kuduzun dışında pek çok hastalığı bulaştırma ihtimalleri bulunuyor. Bu sebepten dolayı doktora gidip muayene olmanız gerekli iğneleri yaptırmanız gerekiyor.
Kedi Tırmalaması Nasıl Geçer?
Bir kedisi tırmaladı ise yapmanız gereken tek şey kedinin tırmalamış olduğu yeri, olduğu bölgeye soğuk su ve sabun ile bol bol yıkamak olacaktır. Daha sonra soğuk suyla yıkadıktan sonra antiseptik solüsyon ya da krem ile bu bölgelere tedavi uygulayabilirsiniz. Ardından yara bandı yapıştırarak enfeksiyon kapmasına engel olabilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra tırmalama izleri ve diş izleri de geçecektir. Ancak çizikler geçmediyse ve o bölgede belli bir oranda kabarma meydana geldiyse doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
Kedilerin Isırması Ve Tırmalaması
Kediler çoğunlukla sevecen ve Uysal olan hayvanlardır bir sorun oluşmadığı takdirde kimseye zarar verme olasılıkları bulunmuyor. Bu durum kedinin ırkına ya da cinsine bağlı olmaksızın geçerli olan bir durumdur. Ancak kediye zarar verecek bir davranışta bulunduğunuz zaman yavrularına dokunmak İstediğiniz zaman kedi tırmalama hareketi yapabiliyor.
Kedilerin en bilindik koruma mekanizmaları tırnaklıdır pek çok kedi kendisine olumsuz dış koşullara ve etkenlere karşı bu şekilde korumayı tercih ediyor. Aksi halde kedinin başka bir savunma mekanizması da patileri ile karşı tarafa doğru atakta bulunmasıdır.
Bu durum yalnızca kedi için değil aynı zamanda yavrusu için de geçerlidir kedi tırmalamaları durumu yalnızca Anne kediler ya da baba kediler için geçerli olan bir durum değildir. Kedilerin kendi aralarında dahil olduğunda veya da bir arada olduklarında yemek yerken rahatsız edildiklerinde dolayı tırmaladıkları biliniyor. Bu sebepten dolayı bu davranışlardan uzak durulması gerekiyor.
Kedi Tırmalaması Sonrası İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Kedi tırmalaması ya da ısırması sonucunda pek çok sorun meydana gelebiliyor. Merak edilen ilk şey ise hayvanın kuduz olup olmamasıdır. Tırmalama sokak Kedisi tarafından yapılmış ise kedinin ne tür bir hastalık yaşadığını bilemezsiniz ya da kuduz olup olmadığı hakkında bir bilgi sahibi olamazsınız. Ancak uzman bir doktor ile görüşme sağladığımız zaman sizlere gerekli olan iğneleri yapacaktır.
Ancak sizin kendi baktığınız kedi sizi tırmalamış ise ev ortamında ilk müdahalenin yapılması çok daha doğru olacaktır. Evde bakılan kedilerin aşıları ve bakımları tam olduğu için herhangi bir problem meydana gelmiyor yalnızca yaranın iyileşmesi için beklemeniz gerekiyor. Kedi tırmalaması durumu sonrası yapılması gereken ilk şey ise soğuk su ve Sabunlu su ile müdahale etmenizdir.
Daha sonra ise oraya antiseptik kremler ve solüsyonlar sürerek yara bandı yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde enfeksiyon ya da mikrop kapma olasılığı ortadan kalkar ve yara çok daha hızlı bir şekilde iyileşir.
Isırılan Bölgeyi Soğuk Su İle Yıkamak
Sabunlar ya da soğuk su ile temizlenen yara mutlaka düzgün bir şekilde temizlenmelidir. Tırmalanan bölge iyice yıkandıktan sonra üzeri hafif hafif kurutulmalıdır. Kesikler için kullanılan kremlerden sürülmesi onun üzerine de yara bandı kullanılması oldukça önemlidir. Eğer tırmalanan bölgedeki kesik çok daha derin ya da uzunsa yara bandı yerine sargı bezi kullanmanız mümkündür. İlk yardım müdahalesi bu doğrultuda gerçekleştirilmeli fakat daha sonrasında çizik üzerinde şişme ya da kızarıklık kabarmalar meydana geldiyse bir uzmana başvurmanız da büyük oranda fayda bulunur.
Çok sevdiğimiz dostlarımız olan kediler ile vakit geçirmeyi şüphesiz hepimiz mutluluk dolu anlar olarak tanımlarız. Anca bu mutluluk dolu anlarda, bazen ne yapacağı belli olmayan patili dostlarımızın dokunuşları sonucu canımız yanabilir. Bazen kendilerini korumak için, bazen ise oyun olduğunu düşünerek patilerini savu0rmaları sonucu ise bizleri tırmalarlar. Kedi tırmalaması da yeterince derine geldiyse iz bırakan bir durumdur. Peki kedi tırmalaması izi geçer mi?
Kedi tırmalaması izi geçer mi?
Kedinizle oynarken ya da bir kedi severken bir anda ‘kedi zede’ olma ihtimaliniz var. Keyifli olmadıkları anlarda en yakınlarına bile patilerini gösteren ve kendilerini korumaya alan patili dostlarımız bizleri tırmalamaya karar verdileri zaman ise bu tırmalama izleri bazen çok derine isabet eder. Derine giren patiler de burada tırmalama izleri bırakır. Fakat korkmanızı gerektirecek herhangi bir şey yok çünkü bu tırmalama izleri çoğu zaman kendi kendine geçen izlerdir. Doğru müdahale le kedi tırmalaması izleri kısa sürede geçen, kalıcılığı olmayan izler olarak bilinirler. Eğer kedi tırmalaması sonrası izi çok fazla kaşımaz ve de kabuk bağlayan yara ile uğraşmazsanız, izler yakın zamanda geçecektir.
Kedi tırmalaması izini geçirmek için ne yapılmalı?
Eğer bir kedi sizi tırmalarsa, ilk olarak yapmanız gereken tırmalama izinin olduğu bölgeyi iyice dezenfekte etmek olmalıdır. Bazı yavru kedilerde tırnak kısmından enfeksiyon bulaşma ihtimali vardır. Bu nedenle ilk olarak dezenfeksiyon işlemi tamamlanmalı. Ardından yarayı biz gazlı bez ile sarabilir ya da yaranın büyüklüğüne göre yara bandı kullanmalısınız. Tamamen iyileşmeden bu bez ya da yara bandını çıkarır ve yarayla oynarsanız da, bu bölgede iz kalacaktır. Kedi tırmalaması izi oluştuğunda ise, geçirmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var. Bunlardan ilki bölgeyi soğuk su ile yıkamaktır. Kedi tırmalaması izi oluşmaması için kedi tırmaladıktan hemen sonra dezenfeksiyon aşamasında tırmalama izi olan bölgeyi soğuk suda bekletin. Ardından antiseptik bir krem sürebilirsiniz. Kedi tırmalamaları izlerin geçirmek için aynı zamanda doğal yağlar da kullanabilirsiniz. Sarı kantaron yağı bu gibi izlerin geçirilmesine yardımcı olacaktır.
Kedi tırmığı hastalık yapar mı?
eğer sevdiğiniz kedi bir sokak kedisi ise, aşıları tamamlanmadığı için hastalık taşıma riski bulunacaktır. Daha çok yavru kedilerde bulunan ve tırnak yolu ile bulaşma ihtimali taşıyan enfeksiyonlar buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda bakteriyel bazı hastalıklar da bu şekilde hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Bu nedenle bir sokak kedisi tarafından tırmalanmanız halinde uzman hekime en kısa sürede görünmek sağlıklı olacaktır. En bilinen kedi tırmığı sonucu oluşan hastalık olan bölgesel lenfodenit bu şekilde bulaşır. Bölgede yer alan lenf modüllerinin şişmesine yol açar.
Kedi tırmalaması kuduz yapar mı?
Bilinmesi gereken şu ki, her kedi ya da köpek kuduz yapmaz. Ayrıca her kedi ya da köpek kuduz da taşımaz. Ancak sokak hayvanlarında aşılarının tamamlanmaması nedeni ile kuduz görülme riski daha yüksektir. Eğer aşıları tam olan bir evcil hayvan seviyorsanız, bu durumda tırmalama izi kuduza yol açmayacaktır. ancak eğer sizi tırmalayan kedinin vücudunda kuduz varsa, bu tırmalama yolu ile size geçebilir ve bu durumda kişide kuduz görülme ihtimali yüksek olarak nitelendirilir. Bu nedenle kedi ve köpekler ile çok içli dışlı olan bireylerin her ihtimale karşı kuduz aşısı olması gerektiği söylenir.