Yemek Tarifi

Soluksuz bir uyku için mucizevi lezzet. Ay sütü nasıl hazırlanır?

Süt başlı başına kemik güçlendirici yapısıyla 7’den 70’e herkesin vazgeçilmezi ve sağlıklı yaşamın en önemli bileşenlerinden biriyken son zamanlarda farklı türlerde sütlerin yaygınlaşmaya başlamış olması sütü normalde olduğundan bile popüler hale getirmiş oldu. Sütün en bilinen faydası ise iyi bir uyku çekmeye yardımcı olması. Yapısındaki laktoz sayesinde derin uykunun sırrı olan sütün uykuyu çok daha kaliteli kılacak bir başka formülü ise ay sütü.

Ay sütü nedir?

Ay sütü bildiğimiz süt türleri gibi doğal bir süt çeşidi olmamakla birlikte aynı zamanda tüm malzemeleri doğal olan bir karışım. Ay sütü ismi verilen bu sütün ana bileşenleri doğal taze süt ve zencefil. Hazırlanışı çok basit olan ay sütü, Rem uykusu dediğimiz derin uyku durumuna geçemeyen bireylerin uyku kalitesini arttırarak sonraki gün daha dinç uyanmayı ve dolayısı ile daha kaliteli bir yaşamı bizlere sunuyor.

Ay sütü
Ay sütü

Rem uykusu nedir?

Uykunun alt kategorileri vardır ve uykuya ilk daldığımız andan uyandığımız ana kadar geçen süreçte beynimiz bu uyku katmanları arasında geçiş halindedir. Beynin tam uyku moduna geçtiği andaki uyku katmanına ise Rem uykusu adı verilir. Rem uykusu esnasında beyin belleği temizlenir ve güçlendirilir. Gece boyunca aldığımız uykunun yaklaşık olarak %20-30 kadarını oluşturan Rem uykusuna dalmamızı engelleyen durumlar halinde uyandığımız zaman tam bir uyku çekememiş ve sanki uyurken yorulmuş gibi hissederiz. Bunun sebebi beyin belleğinin yeteri kadar güç toparlayamaması ve buna bağlı olarak dinlenememesidir. Yani uykudan önceki yorgunluğumuzu üzerimizden atamadan uyanmış oluruz. Rem uykusuna dalmayı önleyen bazı dış faktörler arasında ise:

  • Aşırı şeker tüketimi
  • Aşırı kafein tüketimi
  • Uyku esnasında yatılan yerin kalitesi
  • Dış ses ve ışık faktörleri
  • Soğan, sarımsak ve baharatların çok tüketilmesi gibi faktörler bulunmakta.

Ay süt neye iyi gelir?

İşte ay sütü de tam olarak bu etkilerin bastırılmasına yardımcı olarak beynin ihtiyaç duyduğu Rem uykusunu çekmesine yardımcı oluyor ve bu sayede sonraki güne daha dinç uyanmanızı sağlıyor. Yapısındaki dengeleyici besinler sayesinde gün içerisinde aldığınız şeker ve kafein gibi uyanıklık halini tetikleyen besinleri baskılayarak laktoz etkisinin arttırılmasına yardım ediyor ve uyku haline geçişi hızlandırıyor.

Ay sütü nasıl hazırlanır?

Ay sütü hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeler organiktir ve aktar ya da marketlerde bulabileceğiniz basit gıdalardırlar.

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • yarım çay kaşığı öğütülmüş tarçın
  • yarım çay kaşığı ashwagandha tozu
  • çeyrek çay kaşığı öğütülmüş zencefil
  • 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 1 tutam öğütülmüş hindistan cevizi
  • 1 çay kaşığı akçaağaç şurubu ya da bal

Hazırlanışı

1 su bardağı sütü yüksek ateşte kaynatın. Sütün tam kaynamasını beklemeden sıcaklaştığı andan sonra hindistan cevizi yağı ve şurup hariç malzemelerinizi ekleyerek 5 dakika kadar karıştırarak kaynatın. Ardından hindistan cevizi yağını ekleyip karıştırın ve altını kapatıp bardağa dökün. Sonrasında isteğe bağlı olarak şurup ya da bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sütü tatlandırmak için içerisine zerdeçal, ceviz, badem, meyve özü, kuşburnu veya yulaf gibi istediğiniz tatta gıda ekleyerek tüketebilirsiniz.

Ay sütü
Ay sütü

Ay sütünün bilinen faydaları

En bilinen faydası Rem uykusuna geçişi sağlaması olmakla birlikte ay sütünün tek faydası bu değil. İnsan vücudu açısından bilinen bir çok faydası bulunan ay sütü tüketimi halinde şu faydaları sağlıyor:

  • Antioksidan etki gösterir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Stres ve kaygıyla ilgili semptomların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Uyku kalitesini arttırır ve uykuya geçiş süresini kısaltır.
  • Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını salar ve hafızaya destek verir.
  • Tokluk hissi sağlar.
  • Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.

Ay sütünün tüm faydalarından daha rahat yararlanmak adına günde 1 bardak tüketimi öneriliyor. Uygun tüketim şekli olarak ise uyumadan 2 sat kadar önce tok karnına 1 bardak dozu ile tüketmek yeterli olacaktır.

Ay sütünün yan etkileri

  • Ay sütü yetişkin bireyler için güvenli kabul edilmekte. Ancak içerisindeki herhangi bir malzemeye alerjiniz varsa bu malzemeyi alternatif sunulanlarla değiştirebilirsiniz.
  • Ashwagandha; Tiroid, kan şekeri ve kan basıncı ilaçları ile etkileşime geçebilir. Eğer bu tür bir ilaç kullanıyorsanız tüketmeden önce doktorunuza sormanızda fayda var.
  • Hamileler, emziren kadınlar, romatoid artrit ya da lupus gibi oto immün bozukluğu olan kişilerin tüketmemesi tavsiye ediliyor.
  • Kronik rahatsızlığı olanlar, hassas bünyeye sahip bireyler ve alerjisi olanlar için ise kullanımdan önce doktor onayı alınması atvsiye ediliyor.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak