Sağlık

Stres saç döker mi?

Son dönemlerde insanların birçoğu saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya. Bunun genel sebebi ise artan stres olduğu düşünülüyor. Peki ya gerçekten stres saç döküyor mu? Stres, vücudun acil bir duruma karşı vermiş olduğu fizyolojik geri bildirime denilmektedir. Stresli bir kişinin vücudunda birçok farklı şey gerçekleşebilir. Ancak kısa süreli stresler, sadece ruh halini bozarken uzun süreli ve tekrarlı stresler sebebi ile vücudun bazı fonksiyonlarında aksaklık baş gösterebilir. Bu yazımızda sizlere, stresin saç dökülmesine neden olup olmadığını anlattık.

Stres nedir?

Acil bir durunma karşı vücudumuz bir tepki gösteriri. Bu fizyolojik tepkiye stres denilmektedir. Stres, kısa süreli ya da tekrarlayan ve uzun süreli olabilmektedir. Genellikle kısa süreli streslerde ruh halinizde bozukluklar meydana gelebilmektedir. Ancak uzun süreli ve tekrarlayan stres bozukluğunda vücudunuzun bazı fonksiyonlarında aksaklıklar görülebilmektedir. Bu aksaklıklar nedeni ile de hormonal dengesizlikle baş gösterebilir ve birçok farklı hastalığın oluşmasında etkili olabilir. Stresin en olası etkileri anksiyete, uykusuzluk veya depresyondur. Fakat saç dökülmesi ya da bağışıklığın düşmesi gibi durumlar da stres seviyesinin yüksek olduğunun bir göstergesi olabilir.

Stres saç döker mi?

Uzun yıllardır stres nedeni ile saçlarımızın dökülüp dökülmeyeceği araştırılmaktadır. Normal şartlarda günde 150 ila 200 adet saç teli kaybederiz. Ancak bu saç tellerini kısa süre içerisinde telafi ederiz. Ancak stres gibi bazı fizyolojik durumlar yüzünden saçların dökülmesi mümkündür. Saç dökülmesi, genellikle avuç avuç saç telleri toplamanıza denilmektedir. Çok hızlı bir şekilde dökülmeye başlayan saçların yenisi de kolay kolay çıkmaz. Bu durumun bir ileriki safhası ise kellik olarak nitelendirilmektedir. Kellik, artık saç köklerinin işlevini yerine getiremeyip yeni saç tellerini çıkartmaması durumudur.

Stres yüzünden başlayan saç dökülmesi tedavi edilebilir mi?

Stres yüzünden başlayacak olan saç dökülmesi, tetikleyici olaydan yaklaşık 2 ya da 3 ay sonra ortaya çıkar. Bu yüzden de stres seviyenizin yüksek olduğu durumlara saç dökülmesinin başlaması yerine, stres seviyenizin çok yüksek olduğu dönemden daha sonra saç dökülmesi başlar. Bu yüzden de stresli olduğunuz anlarda saç dökülmesinin başlamamsı çok normal bir durum. Stres yüzünden oluşan hormonal dengesizliğin sonuçları, bir süre sonra baş göstermeye başlıyor. Bu hormonal dengesizlikler nedeni ile de ilk başta saç dökülmesi başlıyor. Daha sonra ise bağışıklık sisteminin düşmesi ve bazı hastalıkların oluşması ile devam ediyor.

Strese bağlı saç dökülmesi tedavi edilebilir mi?

Strese bağlı saç dökülmesi, “akut saç dökülmesi” şeklinde nitelendirilmektedir. Akut saç dökülmesinin başlamasının ardından birkaç hafta içerisinde durabilir. Ancak bazı durumlarda uzman doktorlar aracılığı ile tedavi olmanız da gerekebilir. Her saç dökülmesi durumu farklıdır. Bu yüzden de uzman doktorlar, öncelikle saç dökülmesine neden olan durumu teşhis etmeli. Daha sonra ise gerekli tedavi yöntemleri, doğru bir biçimde uygulanırsa saç dökülmesi sorunu ortadan kalkacaktır.

Stresten dökülen saç geri çıkar mı?

Stresten dökülmüş olan saçın geri çıkabilmesi için bir tedavi uygulanması şart. Çünkü strese bağlı başlayan hormonal bozukluklar nedeni ile saç köklerinde bozukluklar meydana geliyor. Bu bozuklukların tedavi edilebilmesi için kişinin bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekiyor. bu tedavinin uygulanmasının ardından ise strese bağlı olarak gelişen saç dökülmesi tedavi edilebilir. Ancak kişi tedaviye yanıt vermezse, yapılacak tek işlem saç ekimi olacaktır.

Stres nedeni ile saç dökülmesi nasıl önlenir?

Strese bağlı gelişen saç dökülmesini engelemek için kişinin hayat alışkanlıklarını değiştirmesi gerekmektedir. Bu alışkanlıklardan ilki ise beslenme. Kişi, düzgün bir şekilde beslendiği müddetçe saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya gelmez ya da bu nedenle başlayacak olan saç dökülmesi çok kolay bir şekilde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte stres seviyesini düşüren aktiviteler yapmanızı öneriyoruz. Bu şekilde stres seviyesini düşüreceğiniz için stres yüzünden saç dökülmesi de yaşamayacaksınız.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise