Tarifi kolay, lezzeti olay. Herkesin parmaklarını yiyeceği içli köfte nasıl yapılır?
İçli köfte, Arap diyarlarından Türk mutfağına göç etmiş çok lezzetli bir köftedir. Güneydoğu illerinde çokça yapılan bu lezzet, pek çok yöreye göre farklılık gösterir. İster kızartarak ister yalnızca haşlayarak tüketilebilen içli köfteyi herkes çok sever ve tüketir. Bu leziz yemeği evde en kolay ve zahmetsiz şekilde yapmak isterseniz, buyurun tarife.
En Kolay İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
İçli köftenin hamuru için
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Pulbiber
- Karabiber
- Tuz
İçli köfte iç harcı için
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet kuru soğan
- 250 gram kıyma
- Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
- 1 tutam maydanoz
- Kimyon
- Karabiber
- Pulbiber
- Tuz
Kızartmak için
- Sıvı yağ
Hazırlanışı
Geniş boyutta bir tavaya sıvı yağ ile küçük küçük doğranmış soğanı alın ve kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleştiğinde kıyma ilave edin. Yaklaşık 5 dakika kadar kavurduğunuz kıymaya biber salçası, baharatlar ve tuz ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Pişen harca son olarak ceviz içi ve kıyılmış maydanoz da ekleyin ve bir güzel karıştırın. Harç bir güzel hazır olduğunda ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Köftelerin dışı kısmı için köftelik bulgur ve irmiği derin ve geniş bir kaba koyun. Üzerine sıcak su ekleyin ve üzerini streç filim ile kapatın. Yaklaşık olarak 10 dakika kadar bulgurların şişmesi için bekleyin. Daha sonra ise un, yumurta, baharatlar, tuz ve son olarak da biber salçasını ilave edin. Karışımı güzelce yoğurun. Bu aşamada elinizi ıslatırsanız harcı çok daha rahat yoğurabilirsiniz. Yaklaşık 20-25 cm uzunluğun bir streç filmi kesme aparatı ile açın. Bulgurlu harçtan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve üzerine yerleştirin. Tekrar streç film ile kapatın ve merdane ile ince bir şekilde açın. Streç film ile hamuru merdaneye yapışmadan açmanız çok kolay olacak. Sonrasında üstteki streç filmi kaldırın ve uygun bir kalıp ile birlikte harcı daire şeklinde kesin. Harcın ortasına bol bol kıymalı harçtan yerleştirin. Harçlı karışımı ikiye katlayın ve köfte şeklini aldığında kapatın. Bütün içli köfteler hazır olduğunda ise bol kızgın yağda çevirerek kızartın. Bu ölçüler ile tam 22 adet içli köfte elde edilecek. Tüm içli köfteler kızardığında servis tabağına alın ve sevdiklerinizle afiyetle yiyin. Şimdiden herkese afiyet olsun.
Nefis ve kolay içli köfte tarifi için videoyu izleyebilirsiniz.
İçli köfte, Türk mutfağının önemli bir yemeğidir. Arap mutfağından (Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır) Türk mutfağına giren bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıyla yapılır. Arap mutfağında, “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak adlandırılır. Tarihi belirsiz olsa da, yapılışının Geç Hititler Dönemine (MÖ 800) dayandığı varsayılmaktadır. 2. Dünya Savaşı sırasında Suriye’de bulunan İngilizler, bu yemeğe “Suriye Torpidosu” adını vermişlerdir.
Türk mutfağında içli köfte olarak bilinen bu yemeğin en çok Mardin, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Hatay, Malatya, Elazığ ve Tunceli gibi yörelerde yapıldığı söylenebilir. Köftenin içi yörelere göre kıyma veya kuyruk yağı içerebilir. İç harcı soğan, baharat ve isteğe göre ceviz içi ile desteklenir. Kimi yerlerde yuvarlak, kimi yerlerde oval biçimde şekil verilir.
İçli köfte, haşlanarak veya kızartılarak servis edilir. Haşlanarak pişirilen içli köfte hafif olurken, kızartılarak yapılan içli köfte, haşlanarak yapılana göre daha ağır ve daha zor sindirilir. İçli köftenin iç harcı her zaman önce hazırlanmalı, mümkünse iyice soğumalı ve donmalıdır. Köftenin hamuru ise çok bekletilmemeli, yoğurduktan sonra hemen köftelerin yapımına başlanmalıdır. Örnek olarak Adana içli köfte, esmer ince bulgur veya setik, irmik, beyaz un, dövülmüş yağsız dana eti, tuz, kimyon, karabiber, yumurta, su ve biber salçası ile hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak bunların oyulması, bu parçaların içinin yağsız erkek koyun eti kıyması, biber salçası, mor kuru soğan, karabiber, tuz, bitkisel margarin ve maydanoz ile hazırlanan bir iç malzeme ile doldurulması ve ağzı kapatılarak limonlu suda haşlanması suretiyle yapılan bir örnektir. Bu yemeğin binlerce yıllık Adana mutfak kültürünün bir özeti olduğu söylenebilir. İçli köfte, lezzeti ve zengin iç malzemesi ile Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir.