Yemek Tarifi

Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları nelerdir? Ev yoğurdununun faydaları

Yediğimiz besinlerin doğallığı, sağlığımız açısından oldukça önemli. Özellikle paketli ürünlerde kullanılmakta olan katkı maddeleri, sağlığımız için olumsuz yönde gelişmeler yaratabiliyor. paketli ürünlerin raf ömürlerinin uzaması amacı ile birçok farklı kimyasal katkı maddesi kullanılıyor. Ancak çoğu besini aslında evinizde kolayca yapabilirsiniz. Özellikle evde yoğurt yapmak, sağlığınız açısından oldukça iyi olacaktır. Probiyotik etkisi ile birlikte bağırsakların çalışmasını sağlayan yoğurt, kilo verme döneminde tüketilmesi gereken önemli besinlerden biri. Evimizde almış olduğumuz doğal sütler ile birlikte kolay bir şekilde yoğurt yapabiliriz. Bu yazımızda sizlere evde yoğurt mayalamanın püf noktalarından bahsedeceğiz.

Yoğurt nasıl mayalanır?

Yoğurt mayalamak için öncelikle yoğurdunuzun doğal olabilmesi için işlenmemiş süt kullanmanız lazım. Bazı marketlerde günlük doğal sütler satılıyor. Hatta bazı bölgelerde kamyon ile süt satıcıları geziyor. Bu tür yerlerden doğal süt alabilir ve sağlıklı yoğurtlar yapabilirsiniz. Ancak kullanacağınız yoğurt mayası da oldukça önemli. Eğer doğal yapılmış bir yoğurt mayası kullanıyorsanız, o yoğurdu oda sıcaklığında bir miktar bekletmeniz gerekiyor.

Sütün içerisinde bulunan laktoz, yoğurt oluşum sürecinde laktik asite dönüşüyor. Bununla beraber sütün Ph dengesi düşüyor ve süt pıhtılaşarak yoğurt oluyor. Evde yoğurt yapabilmek için öncelikle sütünüzü mayalanma ısısına getirmeniz gerekmektedir. Eğer açık süt aldıysanız, ilk önce bu sütü kaynatın ve daha sonra mayalanma ısısına hızlı bir şekilde düşürün. Daha sonra ise kullandığınız mayayı biraz sıvılaştırın ve yoğurt yapacağınız süte ekleyip karıştırın. Yapacağınız yoğurda tuz ve şeker ekleyebilirsiniz. Tuz yoğurdunuza lezzet verecekken, şeker de sütün yoğurt olabilmesi için gerekli olan bakterilerin üremesini sağlayacaktır. Ancak tuz ve şeker eklemek opsiyonel bir seçenektir ve eklemeseniz de olur.

İzleyin: Evde Yoğurt Yapımı Tarifi | Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Sütünüzü mayaladıktan sonra ise yaklaşık 5 ya da 6 saat kadar boyunca sütünüzün mayalanma ısısında yani 35 ile 42 derce arasında kalması gerekiyor. Yaz aylarında bu ısıyı kolay bir şekilde koruyabilirsiniz. Ancak kış günlerinde yoğurdunuzu sıcak tutacak bir örtü  ile kaplayıp kalorifer yanında bekletmeniz iyi olacaktır. Yoğurdunuzdaki ilk mayalanma oluştuktan sonra ise yoğurdunuzu buzdolabınıza almanız gerekiyor. 4 derecelik sıcaklığı olan buzdolabında yaklaşık 12 saat boyunca yoğurdunuzun mayalanmasının tamamlanmasını beklemeniz gerekiyor.

Taş Gibi Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

1. Kaliteli Süt Kullanın

Yoğurdun kalitesi, kullanılan sütün kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Taze ve kaliteli süt kullanarak, lezzetli ve kıvamlı yoğurt elde edebilirsiniz.

2. Sütü İyi Isıtın

Sütü mayalama işlemine başlamadan önce, ısıtmanız önemlidir. Sütü ısıtırken, yaklaşık 85 dereceye kadar çıkarın ve bu sıcaklıkta 3-5 dakika tutun. Daha sonra sütü, 42-45 dereceye kadar soğutun.

3. Doğru Mayayı Seçin

Kaliteli yoğurt elde etmek için doğru mayayı seçmelisiniz. Ticari yoğurt mayaları veya evde yapılmış yoğurt mayası kullanabilirsiniz.

4. Sütü ve Mayayı Karıştırın

Isıtılan ve soğutulan sütün üzerine yoğurt mayasını ekleyin ve iyice karıştırın. Bu işlem, yoğurdun kıvamını ve lezzetini etkileyen önemli bir adımdır.

5. Mayalamaya Uygun Ortam Sağlayın

Yoğurdun mayalanması için sıcak ve nemli bir ortam gereklidir. Yoğurdunuzu mayalarken, sıcaklığını 42-45 derece arasında tutarak en iyi sonuçları elde edebilirsiniz.

6. Sabırla Bekleyin

Yoğurdunuzun mayalanması için en az 4-6 saat beklemelisiniz. Bu süre zarfında yoğurdun kıvamının ve lezzetinin oluşmasına izin verin.

Yoğurdun faydaları nedir?

Yoğurt, probiyotik bir besindir. Bu sayede yoğurt tüketmek, bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayacaktır. Bu sayede kabızlık gibi rahatsızlıkların önüne geçmiş olacaksınız. Aynı zamanda probiyotik, bağırsak florasını zararlı maddelerden korumaktadır. Bu sayede de bağırsak hastalıklarının birçoğundan korunmuş olacaksınız. Yoğurt da süt gibi kalsiyum deposudur. Bu da kemik ve kas gelişimini etkilemektedir. Kemik hastalıklarına yakalanmamak için düzenli olarak yoğurt tüketilmesi gerektiğini savunan uzmanlar, aynı zamanda yoğurdun kalp ve damar sağlığını koruduğunu gözlemlemiştir. Yoğurt içerisinde potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitaminler de damar tıkanıklığına iyi gelirken aynı zamanda yüksek tansiyon ve kötü kolesterole de iyi gelmektedir.

Yoğurdun suyunu genellikle dökmekteyiz. Ancak yoğurdun bu suyu asla dökülmemeli. Hatta bu suyu çorba gibi sulu yemeklere karıştırabilir ve o şekilde tüketebiliriz. Çünkü yoğurt ne kadar faydalı bir besin ise yoğurdun suyu da aynı şekilde faydalı bir besindir. Yoğurdun yeşil suyunda yüksek miktarda kalsiyum minerali bulunmaktadır. Bununla birlikte bağırsakların çalışmasını sağlayacak olan yoğurt suyu, bazal metabolizmanın da hızlanmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Ev Yoğurdunun Faydaları

1. Doğal ve Katkısız

Evde yapılan yoğurt, doğal ve katkısızdır. Böylece sağlıklı bir besin kaynağı olarak tüketebilirsiniz.

2. İçerdiği Probiyotikler

Ev yoğurdunun içinde doğal olarak probiyotikler bulunur. Probiyotikler, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

3. Düşük Laktóz

Evde yapılan yoğurt, düşük laktóz içeriği nedeniyle laktóz intoleransı olanlar için de uygun bir seçenektir.

4. Yüksek Besin Değeri

Ev yoğurdunun besin değeri, market yoğurtlarına göre daha yüksektir.

5. Sindirim Sistemine Faydaları

Ev yoğurdunun probiyotik içeriği sayesinde, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. İyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olarak, sindirimi düzenler ve kabızlık gibi problemlerin önüne geçer.

6. Kemik Sağlığını Destekler

Yoğurt, kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir besindir. Evde yapılan yoğurt, kemik sağlığı için önemli olan bu mineralleri doğal yollarla sağlar ve kemik erimesi riskini azaltır.

7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ev yoğurdunun içinde bulunan probiyotikler ve besin maddeleri, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Bu sayede, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelirsiniz.

8. Enerji Verir

Yoğurt, B vitamini ve protein açısından zengin bir besindir. Evde yapılan yoğurt, enerji veren bu besin öğelerini doğal yollarla tüketmenizi sağlar.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak