Sağlık

Tek lokmada kan şekerini yüzde 50 oranında düşürüyor. Kan şekerini düşüren besinler nelerdir?

Diyabet hastalarının en büyük problemi olan kan şekerleri, mutlaka dengede tutulması gereken bir konudur. Şeker hastalığı, hayatın gidişatını son derece olumsuz etkileyen bir durum olduğundan mutlaka önlem alınması ve beslenmeyi de buna uyarak kontrol etmeyi gerekli kılar. Peki, kan şekerini dengeleyen besinler hangileridir? İşte kan şekerini dengede tutan besinler.

Kan şekerini dengelemek için neler yapılmalıdır?

  • Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak
  • Karbonhidrat tüketimini kontrol altında tutmak
  • Lif içeren besinlerin tüketimini artırmak
  • Bol bol su içmek
  • Porsiyon kontrolünü sağlamak
  • Düşük glisemik indeksteki besinleri tüketmek
  • Stresi azaltmak
  • Uykuyu iyi ve kaliteli uyumak
  • Fazla kilolardan kurtulmak

Kan şekerini dengeleyici besinler hangileridir?

Bazı besinler, kan şekerini yeterli düzeyde korumaya yardımcı olur. İşte o besinler ve besin değerleri.

Çilek

Antosiyaninler olarak bilinen ve kırmızı renk veren antioksidanlar açısından yüksek olan çilek, kan şekerini düşürücü bir etkiye sahip olması ile son derece faydalı bir besin olarak öne çıkar.

Çileğin besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Çay Bardağı (150 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori32 kcal48 kcal% 1.6
Karbonhidrat5.5 g0.8 g% 1.8
Lif2.0 g3.0 g% 8.0
Protein0.8 g1.2 g% 1.6
Yağ0.4 g0.6 g% 0.6
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini8.0 IU12.0 IU% 0.2
C Vitamini65.0 mg97.5 mg% 108.3
Potasyum145.0 mg217.5 mg% 4.1
Kalsiyum25.0 mg37.5 mg% 2.5
Demir1.0 mg1.4 mg% 5.3

Keten tohumu

Keten tohumu da kan şekerini düşüren besinler arasında önemli bir yere sahiptir.

Keten tohumunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Su Yemek Kaşığı (15 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori454 kcal68.1 kcal% 22.7
Karbonhidrat3.44 g1.0 g% 1.1
Lif35.1 g5.3 g% 140.2
Protein18.1 g2.7 g% 36.1
Yağ33.1 g5.0 g% 50.9
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini80.0 IU12.0 IU% 1.6
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum682.0 mg102.3 mg% 19.5
Kalsiyum188.0 mg28.2 mg% 18.8
Demir6.1 mg0.9 mg% 33.7

Kuruyemişler

Fındıkgiller diye adlandırılan fındık, badem, ceviz, kaju, antep fıstığı, pekan gibi yemişlerin sindirimi kolay karbonhidratları düşük seviyededir ve kan şekerini azaltır.

Fındığın besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Avuç (24 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori628 kcal150.7 kcal% 31.4
Karbonhidrat16.7 g0.4 g% 5.6
Lif9.7 g2.3 g% 38.8
Protein14.9 g2.3 g% 29.9
Yağ60.8 g14.6 g% 93.5
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini20.0 IU4.8 IU% 0.4
C Vitamini6.3 mg1.5 mg% 10.5
Potasyum680.0 mg163.2 mg% 19.4
Kalsiyum114.0 mg27.4 mg% 11.4
Demir4.7 mg1.1 mg% 26.1

Yoğurt

Yoğurt, kalp hastalıkları riskini ve kan şekerini düşürür.

Yoğurdun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Su Bardağı (180 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori62 kcal111.6 kcal% 3.1
Karbonhidrat4.9 g9.0 g% 1.6
Lif0.0 g0.0 g% 0.0
Protein3.0 g5.4 g% 6.0
Yağ3.4 g6.1 g% 5.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini140.0 IU252.0 IU% 2.8
C Vitamini1.0 mg1.8 mg% 1.7
Potasyum132.0 mg237.6 mg% 3.8
Kalsiyum111.0 mg199.8 mg% 11.1
Demir0.0 mg0.0 mg% 0.0

Zerdeçal

Kalp ve böbrek hastalıklarına karşı koruyucu olan zerdeçal, kan şekeri seviyesini ve vücuttaki iltihabı azaltır.

Zerdeçalın besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (5 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori312 kcal15.6 kcal% 15.6
Karbonhidrat67.14 g3.0 g% 22.4
Lif22.7 g1.1 g% 90.8
Protein9.7 g0.5 g% 19.4
Yağ3.3 g0.2 g% 5.0
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.7 mg0.0 mg% 1.2
Potasyum2080.0 mg104.0 mg% 59.4
Kalsiyum168.0 mg8.4 mg% 16.8
Demir55.0 mg2.8 mg% 305.6

Chia tohumu

Yüksek oranda lif içeren chia tohumu, düşük sindirilebilir karbonhidratlara sahiptir ve kan basıncı ile inflamasyonu azaltır. Chia tohumu, kan şekerini düşürür.

Chia tohumunun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Çorba Kaşığı (10 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori486 kcal48.6 kcal% 24.3
Karbonhidrat42.0 g4.2 g% 14.0
Lif34.4 g3.4 g% 137.6
Protein16.5 g1.6 g% 33.0
Yağ30.7 g3.1 g% 47.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum0.0 mg0.0 mg% 0.0
Kalsiyum630.0 mg63.0 mg% 63.0
Demir0.0 mg0.0 mg% 0.0

Tarçın

Tarçın kan şekeri seviyesini düşürür ve insülin duyarlılığını artırır.

Tarçının besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Çay Kaşığı (1 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori272 kcal2.7 kcal% 13.6
Karbonhidrat56.0 g0.5 g% 18.7
Lif24.4 g0.2 g% 97.4
Protein3.9 g0.0 g% 7.8
Yağ3.2 g0.0 g% 4.9
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini26.0 IU0.3 IU% 0.5
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum500.0 mg5.0 mg% 14.3
Kalsiyum1228.0 mg12.3 mg% 122.8
Demir38.1 mg0.4 mg% 211.7

Sarımsak

Sarımsak, şeker hastalığına sahip olan kişilerde kan şekeri, iltihap, LDL kolesterol ve kan basıncını düşürmeye etki eder.

Sarımsağın besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (10 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori149 kcal14.9 kcal% 7.5
Karbonhidrat33.06 g3.3 g% 11.0
Lif2.1 g0.2 g% 8.4
Protein6.4 g0.6 g% 12.7
Yağ0.5 g0.1 g% 0.8
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini9.0 IU0.9 IU% 0.2
C Vitamini31.2 mg3.1 mg% 52.0
Potasyum401.0 mg40.1 mg% 11.5
Kalsiyum181.0 mg18.1 mg% 18.1
Demir1.7 mg0.2 mg% 9.4

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise