Teknoloji

Telefonunuzda ölü piksel neden olur?

Pek çok kullanıcının merak ettiği konulardan biri telefonuzda ölü piksel neden olur? Belki de yakın zamana kadar ekranınız mükemmel ve yeni bir görünümdeydi. Normalde telefon ekranı gelen görüntüleri mükemmel bir şekilde aktarır ve üzerinde video izlemek ya da oyun oynamak bir zevktir. Ancak daha sonra ekranın herhangi bir yerinde küçük bir noktanın bulunmadığını fark edebilirsiniz. Bu noktayı silmeye ve mekanik olarak ekrandan kaldırmaya çalışırsınız. Bunu yapabilirseniz grafiklerin veya özel efektlerin keyfini çıkarmanıza hiçbir şey engel olmayacaktır. Ancak bunu yapmak hiç de kolay bir durum değildir.

Bilgisayarcılar tarafından, neredeyse ilk monitörlerin ortaya çıkmasından bu yana ekranlarda hatalı piksellerin ortaya çıktığı uzun zamandır biliniyor. Ölü pikseller o kadar da büyük bir sorun olmasa da görüntüyü mükemmel olmaktan çıkarıyor ve ekranda bir şeyleri izlemek pek hoş bir özellik haline gelmiyor.

Ölü Piksel Ne Demektir?

Ölü piksel, artık istenen görüntüyü vermeyen ve her zaman aynı renkte kalacak bir pikseldir. Piksel, bilgisayar ekranının veya başka bir dijital ekranın bir parçası olarak adlandırılır. Pikseller herhangi bir renk olabilir. Bazen bir ekranda bu piksellerden milyonlarca bulunur. Ekrandaki piksel sayısı, ekranın özelliklerini temsil eden sayıyı ifade eder. Örneğin, bir piksel 1024×768 boyutunda olabilir. Başka bir deyişle, ekranınızda işlemcinin komutlarına bağlı olarak her saniye renk değiştiren bu küçük noktalardan 700.000 tane bulunuyor ve videoda gösterilen tüm gölgeleri ya da detayları içeren iyi bir resim oluşturuyor.

LCD ekrandaki her piksel, kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç alt pikselden oluşur. Bu üç ana rengi birleştirerek tayfın kalan renkleri ekranda görüntülenebilir. Ölü piksel durumunda, bu alt piksellerin hiçbirinin renk gösteremediği anlamına gelir. Bu nedenle siyah bir şekilde görünürler. Sıkışmış piksel ise pikseli oluşturan üç alt pikselden bir veya ikisinin düzgün çalışmadığı anlamına gelir. Bu nedenle ekrandaki bir noktanın çevredeki renklerle uyumsuz veya garip bir gölgeyle görünmesine neden olduğu kabul edilir.

Eğer ekranda pikseller bozulursa, büyük noktalardan birinin artık çalışmadığı ve komutların doğru şekilde yürütülmediği veya hiç yürütülmediği anlamına gelir. Örneğin, ölü pikseller beyaz veya siyah olabilir. Ayrıca ölü pikseller tam olarak ekranı engelleyecek bir bölgede çıkmamış olabilir. Böyle bir durumda kusur fark edilmeyecek ve sadece bu durum can sıkıcı olacaktır. Ancak ölü piksel ekranın köşesinde değil de ortada bir yerde bulunursa, ekranda çalışmayı ciddi şekilde engelleyebilecek birkaç kırık parça söz konusu olabilir. Ölü piksel, fabrika hatası veya satın alındıktan sonra oluşmuş olabilir. Bu nedenle sorun yaşamamak için cihazı en baştan bu tür kusurlara karşı kontrol etmelisiniz. Kullanımdan bir süre sonra böyle bir sorununuz varsa, cihazı garanti kapsamında servise gönderebilirsiniz.

Ölü piksel
Ölü piksel

Ölü Piksel Türleri Nelerdir?

Ekrandaki kusurlu noktanın rengine bağlı olarak hangi tür piksele ait olduğunu anlayabilmek mümkündür. Bu sayede ölü piksel incelenerek bu sorunu gidermenin imkansız olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmalıdır. Üç tür hatalı beyaz piksel bileşeni vardır. Bu ölü pikseller ve özellikleri şu şekildedir:

  • Beyaz Nokta: Bu sorun sıcak piksel olarak da adlandırılır. Siyah noktalardan sonra en çok ortaya çıkan ölü piksel türlerinden biridir.
  • Siyah Nokta: Bu sorun en çok karşılaşılan ölü piksellerden biridir.
  • Renkli nokta: Bu tür kırık pikseller, temel noktanın alt piksellerinden birinin arızalanması ve yalnızca bir renk üretmesi ile elde edilir.

Buna piksel kilitlenmesi de denir. Teorik olarak, özel ekipman ve bilgi olmadan nokta tek bir parlak renkte yandığında kırılan pikselin son şeklini kendi ellerinizle düzeltmek mümkündür. Diğer durumlarda, serviste ciddi bir onarım gerekir ve sorun çok ciddiyse ekranın tamamen değiştirilmesi gerekecektir.

Ölü Pikseller Nasıl Anlaşılır?

Bir ekranda ölü piksellerin olduğunu fark etmek satın alma süreci sonrasında oldukça can sıkıcı olabilir. Bu nedenle bir telefonda ya da bilgisayar ekranında ölü piksel olduğunu anlayabileceğiniz farklı yöntemlere başvurabilirsiniz. Öncelikle, ölü piksellerin ekrandaki kirli noktalarla karıştırılmaması için ekranı tozdan ve diğer kirleticilerden dikkatlice silmelisiniz. Bundan sonra farklı çözünürlüğe sahip fotoğraflar ya da arka planları ekrana koymanız gerekir. Bu resimler ölü pikselleri görüntülemek için idealdir ve size ölü pikselleri iyi bir şekilde gösterir. Ardından ekranı dikkatlice incelemeniz ve dönüşümlü olarak farklı arka planları açmanız gerekir. Siyah beyaz, yeşil, sarı ve kırmızı gibi farklı renklerde arka planlar kullanmak oldukça önemlidir. Ancak, daha fazla doğrulama için diğer renkler ve gölgeler dahil edilebilir.

Ölü piksel
Ölü piksel

Ölü Piksel Sorunu Nasıl Çözülür?

Telefon ya da diğer cihazlarının ekranında ölü piksel sorunuyla karşılaşan herkes, sorunun nasıl düzeltileceğini merak ediyor. Teoride ekranda bulunan renk kusurları tamir edilebilir. Ancak sorunun doğası gereği ekran iyi bir şekilde çalışmayabilir. Ayrıca tamamen tamir edilebileceği de çok mümkün olmayabilir. Bu sorunu çözmek için yazılım ve mekaniğin bir arada değerlendirilmesi gerekir. Ekranları bu kusurdan kurtarmak için özel yardımcı programların kullanılması önerilir.

Üretim sürecinde ekranda bir problemin olması nedeniyle ölü bir piksel hatası oluşabilir. Telefonunuzu satın alırken bu durumla karşılaşmışsanız tamir edilememe olasılığı çok yüksek olduğundan iade etmek veya değiştirmek gibi yöntemlere başvurabilirsiniz. Eğer cihazınız garanti kapsamındaysa bu sorunu düzeltmek için garantiyi kullanmayı da deneyebilirsiniz. Öte yandan telefonunuzu bir süredir kullanıyorsanız ve ölü piksel sorunu olduğunu fark ettiyseniz bu sorunu çözmek için farklı yöntemler deneyebilirsiniz.

Ayrıca ölü veya sıkışmış piksellerin nasıl düzeltileceğine dair bazı programlar, yanık efekti veya hayalet efekti denilen ekran sorunlarını düzeltmenize de yardımcı olabilir. Bu kusurlar, ekran çok uzun süre sabit bir görüntüyle çalıştığında ve baskı yapıldığında ortaya çıkar. Bu durum TV kanallarının logosunun uzun süre aynı yerde görüntülendikten sonra başka bir kanala geçildiğinde üst üste gelmesi ile yaşanan sorundur. Bu durum bir ölü piksel sorunu olmamakla birlikte sürekli bir şekilde aynı problem yaşandığında sıkışmış piksel adı verilen sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle de bazı yardımcı uygulamalar sayesinde hem ölü piksellerin tespiti yapılabilir hem de ölü piksel ya da sıkışmış piksel gibi sorunlar çözülebilir. Ölü piksel sorununu çözmek için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:

Düzeltici Programlardan Yararlanmak

Bu yöntem ölü piksel sorunlarını çözmek için en popüler olan yöntemdir. Ayrıca bu uygulamaları kullanmak ölü piksel sorunlarının yaklaşık olarak % 80’inde çözüm için yardımcı olur. Bu uygulamaların kullanım prensibi hızlı bir frekansta özel bir programın yürütülmesi sırasında hasarlı olan pikselin yanındaki pikselin renginin değiştirilmesi şeklindedir. Sonuç olarak, sorunlu bölgeye daha fazla akım verilir ve kusurlu piksel kademeli olarak geri yüklenir. Böyle bir durumda sorunun karmaşıklığına ve program ayarlarına bağlı olarak hasarlı piksellerin kurtarılma süresi değişebilir. Ayrıca bu programlardan ücretsiz olanlar çok fazla bir işlev yerine getirmeyebilir. Bu nedenle ücretli programlardan da yararlanabilirsiniz. Kullanılan düzetme aracının ayarlarında, renk değişim sıklığını ve çalışma süresini değiştirebilirsiniz. Bazı durumlarda sorunun çözülmesi için gerekli olan süre 20 dakika ile 5-6 saat arasında değişebilir.

Bilgisayarınız için ya da telefonunuz için farklı programlar bulabilirsiniz. Bu programların çoğunu kurmak gerekmez. Uygulamaları bulduktan sonra farklı teknikleri gösteren bir ekran sizi karşılar. Bu ekranda ayarları yaparak ölü piksel düzeltmeye başlayabilirsiniz. Uygulamalar işlem için sizi yönlendirecektir.

Ölü Pikseller İçin Mekanik Yöntem

Bu yöntem programlardan yararlanmaktan oldukça farklıdır. Bu teknikte ölü pikselin olduğu bölgeye hafif bir baskı uygulanarak pikselin işlevini yerine getirmesi amaçlanır. Bu yöntem pikselde mekanik bir sorunla çalışmama oluşmuşsa başarılı olabilir. Ancak bu teknik biraz fazla baskı uyguladığınızda ya da dikkatsiz davrandığınızda zarar verebileceğiniz bir yoldur. Bu yöntemde bir kulak çöpünden ya da kürdanın ucundan yararlanarak ölü pikselin olduğu bölgeye hafifçe dokunuşlar yapmanız gerekir. Ancak işlem öncesinde ekranı ve telefonu kapatmanız gerekir. Elinizdeki kulak çöpüyle piksellere hafifçe dokunabilirsiniz. Ancak aşırı bir dokunma eylemi ekrana ciddi zararlar verebilir.

Bu yöntemlerin yanında yaşanılan ekran sorunları ve ölü pikseller için servislerden yardım almak sizin için en doğru yöntemlerden biri olacaktır. Çünkü ekranda oluşan bir ölü piksel daha sonra farklı ekran sorunlarına neden olabilir. Bunun için profesyonel bir şekilde işlem yapan servislerden yardım alarak ölü piksel ve diğer ekran sorunlarınızı çözebilirsiniz. Bu sayede ekrana zarar vermeden işlemleriniz kolaylıkla çözülmüş olacaktır. Ayrıca pek çok servis ücretli profesyonel uygulamalara sahip olduğundan ölü pikselleri düzetmek için oldukça yardım edecektir. Bununla birlikte serviste ekranın değişimi, tamiri ya da düzeltilmesiyle ilgili diğer işlemler de yapılabilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Teknoloji

Telefon televizyona nasıl yansıtılır? Telefondan televizyona görüntü yansıtma

Teknolojinin her geçen gün ilerlemesi ile birlikte, insanlığın bazı ihtiyaç ya da istekleri daha basit şekilde yerine getirilmeye başlanıyor. Bu
Teknoloji

Dünyanın en iyi 5 açık dünya oyunu nedir?

Günümüzde teknoloji oldukça gelişmiş bir durumda. Bu gelişim ile birlikte oyun dünyası da sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Oyun dünyasının