Yaşam

Telefonunuzun pil sağlığını nasıl korumalısınız?

Hayatımızın her anında akıllı telefonlarımız yanımızda. Öyle ki onlar olmadan kapıdan dışarı adım bile atmıyoruz çünkü artık tüm hayatımız bu cihazların içerisinde idame ettirdiğimiz bir yapıya geldi. Fakat bazen şarj aletlerimizi yanımıza almayı unutup küçük sorunlar yaşadığımız ve mobil hayatımız ile bağlantımızın koptuğu anlar da oluyor. Sürekli olarak çalışır tuttuğumuz telefonlarımızın pil sağlığı da bu nedenle yavaş yavaş sönüyor. Pil sağlığını nasıl koruyacağınıza dair bilgileri sizin için derledik.

Telefonlarda pil sağlığı

Telefon kullanıcıları Android ve iPhone kullanıcıları olarak ikiye ayrılmakta. Kimileri kamerası, işletim sebebiyle İphone tercih ederken diğer bir kesim ise güçlü bataryası ve alışıldık kullanım sistemi için Android telefonlar kullanıyor. Pek çok kez karşılaştırması yapıldığ için artık hemen hemen herkes tarafından biliniyor ki Android telefonların pil sağlığı ömrü iPhone’a göre çok daha uzun. Ama yine de bu telefonunuzun bataryasını öldüremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. bizler gibi kanlı canlı olmasalar da teknolojik birer canlı olan telefonlarımız da yaşayan her şey gibi ölümle karşı karşıya geliyor. Bu durumda yapabileceğimiz şey telefonumuzun pil sağlığını konmtrol etmek ve ömrünü nasıl uzatacağımızı bulmak.

Telefon şarj
Telefon şarj

Android telefonlar için pil sağlığı

Android telefonlar için modelden modele pil sağlığı sorgulama yöntemi değişse de ortak bir uygulama olarak Play Store içerisinde yer alan AccuBattery uygulamasını yükleyerek pil sağlığınızı ve hangi uygulamanın ne kadar güç kullandığını görebilirsiniz. Telefonunuzun içerisinde de buna benzer bir özellik bulunuyor. Modelden modele ifadeler değişiklik gösterse de temelde yapacağınız şey şöyle:

  • Telefonunuzun Ayarlar menüsüne girin.
  • ‘Pil’ yazan kısmı açın, telefonunuzun dili İngilizce ise bu ibare battery olarak değişecektir.
  • Burada karşınıza ‘Pil Kullanımı’ şeklinde bir seçenek çıkacak.
  • Çıkan ekrandan telefonunuzun pil sağlığını ve hangi uygulamanın gün içerisinde ne kadar pil ömrü tükettiğini görebilirsiniz ve zarar verdiğini düşündüğünüz uygulamayı kaldırarak sorunu çözebilirsiniz.

Bazı Android telefonlarda ise direkt olarak pil sağlığınızı telefonunuzun çalıştığı sıcaklığı ve çalışma hızını gösteren bir uygulama yüklü olarak geliyor. Örneğin Xiaomi, Redmi gibi MIUI sistemli telefonlarda bu özellik bulunuyor.

iPhone pil sağlığı

iPhone İOS 11.3 güncellemesi ile telefonunuzun Ayarlar kısmından yine Android sistemdeki gibi pil sağlığını kontrol edebileceğiniz bir özellik getirmiş oldu.  Bunun yanı sıra iPhone telefonlarda pil sağlığını kontrol etmenin en kolay ve kesin yollarından biri de Apple’ın çevrimiçi desteği ile iletişime geçmek. Bu iletişimi sağlamak için telefonunuzda Apple Destek uygulamasını kullanabilir ya da Apple web sitesinden ulaşabilirsiniz. Çevrimiçi destek ile iletişime geçtiğiniz andan itibaren size atanan uzman, uzaktan teşhis özelliği kullanarak telefonunuzun pil ömrünü, buna sebep olanları ve nasıl yardımcı olabileceğini size söylüyor. Bunun için yapmanız gereken ise uzmanla iletişim kurduğunuzda pil sağlığınızı öğrenmeyi talep ettiğinizi belirtmek. Bu uzman sizden iPhone’unuzun seri numarasını ve İOS sürümünü paylaşmanızı isteyecektir. Bu noktadan sonra size yol göstererek yardımcı olacaktır.

Pil sağlığı nasıl korunur?

Telefon şarj etme
Telefon şarj etme

Android için pil sağlığı koruma

Cihazınızın pil ömrünü uzatmak için birden fazla seçenek vardır. Cihazın pil ömrü modeline göre de değişiklik gösterir. Kendi cihazınızın pil ömrü hakkında bilginiz yoksa, ilgili firma internet sitesinden bilgi alabilirsiniz. Android telefonlarda pil sağlığını korumanın yolları ise:

  1. Parlaklık modunu otomatik ayarda kullanabilirsiniz.
  2. İşlem yapılmadığı zaman ekranı kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
  3. Klavye seslerini ve titreşimi kapatabilirsiniz.
  4. Yüksek düzeyde pil kullanan uygulamaları kısıtlayabilirsiniz.
  5. Uyarlamalı pil özelliğini ya da pil optimizasyonunu açabilirsiniz.
  6. Kullanılmayan hesapları silebilirsiniz.
  7. Üçüncü taraf uygulamaları kullanmaktan kaçınmak da pil ömrünüzü arttıracaktır.

iPhone için pil sağlığı koruma

  1. Otomatik parlaklığı açabilirsiniz.
  2. Hareket eden duvar kağıtları, kilit ekranları gibi özellikleri sabit görseller ile değiştirebilir, hareketi azaltabilirsiniz.
  3. Ekran parlaklığınızı düşürebilirsiniz.
  4. Bluetooth, Wi-Fi ve konum gibi arka planda çalışmayı sürdüren özellikleri manuel şekilde kullanabilirsiniz.
  5. 3G/4G’yi kapatabilirsiniz.
  6. Otomatik kilit süresini en aza indirebilirsiniz.
  7. Arka planda uygulama yenile özelliğini kapatabilirsiniz.
  8. Uygulamaları otomatik olarak güncellemeyi kapatabilirsiniz.
  9. Yeni verileri al özelliğini kapatabilirsiniz.
  10. Ekolayzır’ı kapatabilirsiniz.
  11. Yüksek pil kullanımına sebep olan uygulamaları kısıtlayabilirsiniz.

0 Comments

  1. hakan

    Kasım 12, 2022

    PİLİNİZİN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
    1) Kablosuz şarj cihazları kullanmayın 2) Orijinal olmayan şarj adaptörleri ve şarj kabloları kullanmayın 3) Telefondan oyun oynamayın 4) Telefonu kullanmadığınız zamanlarda mobil veri ve wi-fi yi kapalı tutun 5) Telefonu şarj olurken kullanmayın 6) Eğer çok gerekli değilse hızlı şarj özelliğini kapalı tutun 7) Telefonun şarjını %20 nin altına düşürmeyin ve %85 den yukarı şarj etmeyin 8) Gerekli değilse çok fazla pil tüketimi yapan uygulamaları kullanmayın 9) Ekran parlaklığını en sonda kullanmayın

  2. pelin

    Kasım 12, 2022

    Selam.telefonu güç tasarrufu modunda kullanmak zararlı mı? Bide ben gece %60 bırakıp uyuyorum sabah kalkdığımda güç tasarrufu modunda olduğu halde %40 a düşüyo,normal mi bu? lütfen cevaplayın

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Bakar bakmaz ne görüyorsunuz? Bu test kişiliğinizi ortaya çıkarıyor

Bazı fotoğraflar, bakıldığı zaman ilk seferde anlaşılamayacak kadar karmaşıktır. İnsan beyninin farklı noktalarına dokunan ve farklı duyguları ortaya çıkaran alt
Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı