Teknoloji

Termik santral nedir, termik santral patlarsa patlarsa ne olur?

En anlaşılabilir tabirle güç santrali olarak lanse edilen termik santral, çeşitli enerjilerin üretilip kullanılmasıyla ilişkilidir. Bu üretimlerin başında ısı ve enerji üretimi gelirken haberimizin bu bölümünde termik santralin ne olduğundan ve termik santralin patlaması sonucunda ne gibi değişimlerin olabileceğine değineceğiz. İşte termik santrale dair merak edilenler ve tüm detayları…

Termik santral nedir?

Termik santral, en temel anlamıyla güç ile çalışan bir santral çeşididir. Ana işleticisinde buhar gücü ile çalışan bu sistem, elektrikli üretecinin sürdürülmesiyle oluşmaktadır. Termik santralin içerisinde yer alan türbinin buhar rankine çevrilmesiyle yoğunlaştırıcıdan yoğunlaşma sürecinden geçerek geri suya dönüşmesiyle oluşmaktadır. Termik santralin dış görünüş itibarıyla tasarımlarında meydana gelen değişim, termik santralde kullanılan yakıt tipine göre değişkenlik göstermektedir. Termik santrallerin ısı enerjisiyle birlikte elektrik enerjisine dönüştürme noktasında yaşadıkları kaynaklara Dönüşüm Santrali denmektedir. Termik santrallerde belki de en çok şaşılan durumlardan bir tanesi, bazı termik santraller elektrik üretiminde bulunmasının yanı sıra; ısıtma amaçlı yahut deniz suyunun tuzdan arınması gibi amaçlarda kullanılmasıyla da meydana gelmektedir.

Termik santral patlarsa ne olur?

Termik santrallerin üretim noktasında çeşitli yakıt tipleri kullanılmaktadır. Yakıt tiplerinin termik santralin yakınında bulunması, termik santralde çeşitli patlamanın oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla termik santralin patlama ihtimaline karşın, termik santralin yakınında bulunan yakıtların uzaklaştırılması risk açısından çok daha önemli olurken termik santralde herhangi bir patlama riskinin de önüne geçilmiş olur. Yangının termik santrale ulaşması durumunda ise yakın çevrelerde elektrik kesintileri sıklıkla var olan durumlar arasında yer almaktadır. Termik santrallerin ülke içerisinde var olması dışa bağımlılığın büyük ölçüde önünü kesen ve ülkenin kendi kendine kalkınmasını sağlayan durumlar arasında yer almaktadır. Termik santrallerin çalışma alanları şu şekildedir;

  • Atık ısı kullanımı ve bölge ısıtma sistemleri
  • Isı depolama sistemleri
  • Termik Santrallerde emreamadeliği düşüren sebeplerin araştırılması
  • Performans görüntüleme sistemleri
  • Simülasyon ve modelleme
  • Kömür yakıtlı buhar kazanlarında oluşan cüruflanmanın giderilmesi
  • Kazan tasarımı
  • Termik santral modernizasyon ve yenilenme

Termik santraller ne işe yarar?

Kömür ile birlikte çalışan termik santraller, kömürün içerisinde bulunan kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesini sağlamaktadır. Elektrik enerjisine çevrilmesini sağlayan kömür de düşük kalorili kömürler kullanılmaktadır. Düşük kalorili kömürlerin kullanılması elektrik enerjisinin çok daha makul fiyatlarda üretilmesini sağlamaktadır.

Termik santralin insan sağlığına zararları nelerdir?

  • Termik santrallerde üretim esnasında azotoksit, kükürtdioksit gibi bileşenlerin açığa çıkması ve bu bileşenlerin etrafa yayılması kişinin sağlığını tehdit altına alan durumlar arasında yer almaktadır.
  • Termik santralin bileşenleri dolayısıyla meydana gelen zararlı gazlar sadece insanları değil tüm canlıları etkisi altına almaktadır. Su kaynaklarına da büyük ölçüde zarar veren termik santrallerin düzenli olarak bakımlarının sağlanması ve uygun ölçülerde gelişiminin sağlanması son derece önemlidir.
  • Termik santrallerde üretim esnasında meydana gelen ve bacalardan salınan gazlar, termik santralin yanında yaşayan insanların çeşitli ölçülerde hastalanmasını tetikleyen durumlar arasında yer almaktadır.
  • Termik santrallerin bacalarından yayılan gazlar çeşitli anlarda asit yağmurlarının oluşmasını tetiklerken, asit yağmurları toprağın oluşumunu ve yapısını büyük ölçüde etkisi altına almaktadır. Asit yağmurunu etkileyen durumlardan bir tanesi de canlılar ve ağaçlar üzerindeki etkileridir. Ağaçlarda meydana gelen tahribatların büyük bir çoğunluğu canlıların yaşamını etkisi altına almaktadır.
  • Termik santraller yüksek sıcaklıkları soğutma işlemi aşamasında genellikle yer altı suları yahut akarsulara başvurulmaktadır. Çekilen soğuk suyun yerine bırakılan sıcak su, canlıların yaşam alanlarını ve canlıları tehlike altına atan durumların başında gelmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Teknoloji

Instagram silinen mesajlar nasıl geri getirilir?

Dünya üzerinde en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından biri olan Instagram, fotoğraf ve video paylaşabileceğiniz bir platformdur. Geçtiğimiz yıllarda eklenmiş
Robot süpürge
Teknoloji

Xiaomi robot süpürge telefona nasıl bağlanır?

Akıllı telefonların insan hayatına girmesi ile teknolojik anlamda daha birçok ürün ortaya çıkmıştır. Bunlar içerisinde akıllı ev aletlerinin de yer