Tespih çiçeği nasıl çoğaltılır?
Çiçekler, bitkilerin içerisinde en sevilen grupta yer alırlar. Pek çok kişi evde çiçek yetiştirmekten çok hoşlanır ve bu sayede mental olarak da rahatlar. Tesbih çiçeği de evde yetiştirilen oldukça güzel bir görünüme sahip olan bir bitkidir. Tespih bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Tesbih çiçeği, görüntüsü itibarıyla bir dala sırayla dizilen boncuklara benzer. Latince ismi ‘Senecio rowleyanus’ olan tespih çiçeğinin pek çok adı bulunur. Bunlar boncuk dizisi, inci tanesi, timsah gözü gibi isimlerdir. Peki, tespih çiçeği nasıl yetiştirilir, nasıl çoğaltılır? İşte tespih çiçeğine dair her şey.
Tespih çiçeği hangi familyaya aittir?
Tesbih çiçeği, diğer ismi ile Senecio rowleyanus, Papatyagiller (Asteraceae) familyasına mensup bir bitkidir. Çiçek açtığı zaman papatyayı andırır. Tespih çiçeğinin rengi beyaz, sapı uzun ve güzel kokuluya sahiptir. Otsu özellik taşıyan tespih çiçeği çok uzun yıllar yaşar.
Tespih çiçeğinin çeşitleri nelerdir?
Tespih çiçeğinin anavatanı Güney Afrika’dır. Üst sınıfı ise ‘Senecio’dur. Tespih çiçeğinin çok sayıda farklı türü bulunur. Yaprak şekilleri farklılık gösterdiği için farklı sayılan bu türlerin bakımları ise birbiri ile aynı şekilde gerçekleştirilir.
Tespih çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır?
Tespih çiçeği, yapısı itibarıyla aydınlık yerleri sever. Tespih çiçeği aynı zamanda temiz ve havadar ortamlarda güzel bir gelişim gösterir. İç ve dış mekanda bakımı mümkün olan tespih çiçeği, görünümü itibarıyla son zamanlarda çok sık tercih edilen bir bitki olarak öne çıkar. Tespih çiçeğine eğer doğru bir bakım uygulanırsa, saksının her yerini saracak bir şekilde gelişim gösterir ve göz banyosu yaptırır.
Tespih çiçeği ne kadar ve nasıl büyür?
Tespih çiçeği oldukça ilgi gören ve tercih edilen bir çiçek türüdür. Tespih çiçeğinin ne kadar ve nasıl büyüdüğü de yetiştirmek isteyenler tarafından merak edilen bir husustur. Tespih çiçeği, küçük küçük boncukları ya da bezelye tanelerini andırır. Tespih çiçeği aynı zamanda bir sukulent türüdür. Tespih çiçeğinin boyu ise 1 metreye kadar uzar ve oldukça hoş bir görüntüye sahip olur. Tespih çiçeğinin boyu uzadıkça uzayan dalı saksının iç kısmına sarmal bir biçimde yatırmalısınız. Ayrıca dalın üstünü toprakla kapatmak da çiçeğin kök vermesini kolaylaştırır ve çiçeğin sayısı artış gösterir.
Tespih çiçeği nasıl sulanmalıdır?
Tespih çiçeği bakımı hususunda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi sulamadır. Yaz mevsiminde tespih çiçeği daha fazla sulanır. Kış mevsimi, tespih çiçeğinin uyku zamanı olduğu için kış mevsiminde daha az sulanır. Direkt olarak güneş almaktansa dolaylı bir şekilde güneş almaktan hoşlanır. Tespih çiçeğini sulamak içinse şırınga kullanmak akıllıca bir seçenektir. Bu sayede, tespih çiçeğinin hem saksının dibinden su alması sağlanır hem de yapraklarına su gelmesi engellenmiş ve bu sayede de bitkinin çürümesi engellenmiş olur.
Tespih çiçeğinin toprağı nasıl olmalıdır?
Tespih çiçeği, genel anlamda kumla karışık toprağı sever. Tespih çiçeğinin toprağının içine ponza, lav taşı, perlit gibi eklemeler yapılırsa bitkinin kalitesi artar. Bunun için %40 torf, %40 elenmiş ponza, %10 hindistancevizi torfu ve %10 perlit ekleyip bunları karıştırarak hazırladığınız toprakta çiçeği rahatlıkla büyütebilirsiniz.
Tespih çiçeği nasıl ortamlardan hoşlanır?
Tespih çiçeği, gölge olan yerlerde çok daha verimli bir şekilde yetişir. Gün içinde az miktarda güneş ışığı alması da yapraklarının gelişmesi bakımından son derece önemlidir. İç mekanda bakılır ise bulunduğu mekan düzenli bir şekilde havalandırılmalıdır. Tespih çiçeği, ılıman iklime sahip olan nemli bölgelerde güzel gelişir.
Tespih çiçeği nasıl çoğaltılır?
Tespih çiçeğinin nasıl çoğaltıldığı, meraklıları tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Tespih çiçeğini çelik ya da tohum yöntemlerini kullanarak çoğaltabilirsiniz. Çelik yöntemi kullanılacak ise, bunun için uzayan dalları kesip toprak üzerine bırakmanız gerekir. Böylece tespih çiçeği yeniden kök verir ve büyür. Ayrıca sulama yönteminde de tespih çiçeğini köklendirebilirsiniz.