Yaşam

Tripofobi nedir ve tripofobi nasıl geçer?

Bazı hastalıklar fiziksel etkilerle gelirken, azılar se zihinsel etkiler ile gelmektedir. Psikolojinin incelediği bu hastalıklar ve rahatsızlıklar bazı durumlarım ortaya çıkmasına yol açar. İnsanların hayatta sahip oldukları korkuları araştıran belirli psikoloji araştırmalarının yoğunlaştığı alanlar olan fobiler yani korkulardan biri de tripofobidir. Sahip olduğunuzu bile bilmeden bu korku türünden mustarip olabilirsiniz. Tripofobi hakkında bilinmesi gerekenleri ve tripofobi rahatsızlığının nasıl geçeceğini sizler için araştırdık.

Tripofobi nedir?

Psikolojinin yoğunlaştığı alanlardan biri olan insan korkuları arasında yer alan tripofobi, Türkçe’de delikli cisim korkusu olarak bilinir. Delikleri ve gözenekleri olan ve daha çok arı kovanına benzeyen cisimlere bakamayan ya da baktıkları zaman aşırı rahatsızlık hissi duymaya başlayan insanlar bu korku türüne sahiptir. Çoğu zaman insanlar korkuları olduğunu bir korku ile karşı karşıya gelmeden fark etmezler. Tripofobi de bunlardan biridir. Tiripofobi genel olarak delikli ve gözenekli yapılara bakıldığında insanın hoşnutsuzluk ve tiksinme hissetmesidir. Bu durum deliklerin insan vücudunda olması durumunda şiddetlenerek gelen bir semptoma dönüşür. Genellikle arı kovanı ve nilüfer çiçeğinin baş kısmına bakılıdğı zaman tetiklenen bir korkudur.

Tripofobi neden olur?

Tripofobinin altında yatan sebep, benekli zehirli hayvanlara karşı koruma içgüdüsüdür. Bu koruma iç güdüsü vücudu harekete geçerek duruma karşı mikrop ya da hastalıklardan kaçınma ihtiyacı doğurur. İğrenme içgüdüsü ile beyn kişiyi hastalık oluşumuna neden olabilecek durumdan uzak tutmayı hedefler. Ancak bazı insanlarda bu görüntülere maruz kalındığında vücudun verdiği tepki çok daha fazladır. Evrimsel adaptasyon olarak nitelendirilen tripofobi aynı zamanda bu görüntülerin yüksek kontrastlı olması nedeni ile de vücudu alarma geçirir. Kişinin evrimsel bir adaptasyonu olarak genlerinde var olabileceği gibi tripofobi travma kaynaklı da meydana gelebilir. Geçmişte yaşanmış bir zehirlenme durumu istemsizce tripofobiyi tetikleyebilir.

Tripofobi geçer mi?

Tripofobi hastalığı bir psikolojik yansımadır. Kişinin beyninin rahatsızlık uyandıran durumlarda alarma geçmesine neden olan bu etki, tedavi edilebilir bir durumdur Daha çok anksiyete ile birlikte görülen tripofobiyi tedavi etmek mümkündür ancak kişinin tedaviye açık olması ve adım atmaktan korkmaması gerekir. Kısacası eğer hem tripofobi hem de anksiyete bir arada iken tedavi zorlaşacaktır. Ancak her durumda olduğu gibi bu iki rahatsızlık birlikte de tedavi edilebilir.

Tripofobi nasıl geçer?

Tripofobinin geçirilmesi için öncelikle kişide tripofobiye neden olan duru göz önüne alınmalıdır. Eğer tripofobi bir tür evrimsel adaptasyon olarak karşımıza çıkıyorsa, telkin yöntem doğru adım olacaktı. Telkin ile beyne durumun tehlike arz etmediği adapte edilmeye çalışılır. Ancak eğer durum fiziksel bir travma sonucunda hastalığa dönüştüyse bu durumda kişinin travma tetik noktası aranır ve bu tetikleyicinin üzerine gidilir. Tekrarlanan bilişsel davranış terapileri ile kişiye herhangi bir güvenlik olmadan korkuları ile yüzleşme durumu yaşatılır. Bu egzersiz le zaman içerisinde beyin alarmını hafifletecek ve yalnızca tehlike durumlarında ortaya çıkacaktır.

Tripofobi olduğumuzu nasıl anlarız?

Tripofobi olduğunuzu anlamak için kendinizi test etmek mümkündür. İnsanlar çoğu zaman korkuları ile karşı karşıya kalmadan bir korkuya sahip oldukları ı anlamayabilirler Bu durum ilkel bir içgüdüdür. İnsan sorunu görmeden hissiyatı çözemez. Ya da başa bir deyişle deneyimlemeden ne olduğunu anlamak mümkün değildir. Bu durumda da tripofobi olduğunuzu anlamak için tripofobiyi tetikleyen durumları test etmeniz gerekmektedir. Eğer delikli isimlere baktığınızda beyniniz aşırı şiddetli bir alarm veriyorsa ve bir an önce bakmayı bırakmak istiyorsanız, bu durumda tripofobiniz var demektir. Düşük bir rahatsızlık hissi tripofobi değildir. Her insanın beyni delikli cisimler gördüğünde alarm verir ancak tripofobide bu cisimlere kısa süreliğine bakmak bile mümkün değildir. Beyniniz adeta çığlık atmaya başlar ve çok yüksek bir rahatsızlık hissi tüm vücudunuzu kaplar. Eğer sizde de delikli bir cisme baktığınızda bu semptomlar ortaya çıkıyorsa, tripofobiniz vardır. Yazımızın içindeki görseller ile kendinizi test edebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Yaşam

Sabır taşı nasıl kullanılır?

İçerisinde antrokınon bulunan ve sabır taşı olarak adlandırılan bu taş, genellikle annelerin meme uçlarına sürmüş olduğu bir taş türüdür. Ağızda