Teknoloji

Türkiye’nin gururu Bayraktar TB2 hakkında bilinmeyenler. Hava aracı Bayraktar TB2 hangi özelliklere sahip?

Türkiye2nin son on yıl içerisinde savunma sanayisi alanında yaptığı ilerlemeler ile Avrupa’da savunma alanında dengeler değiştir. Özellikle Baykar Teknoloji tarafından üretilen ve piyasada yerini alan savunma teknolojisi ürünleri, tüm dünyada adlarından söz ettirmeye devam ediyorlar. Daha çok karşımıza çıkan ise Baykar Teknoloji üretimi Bayraktar TB2 oldu. İlk aktif uçuşunu gerçekleştirmesinden bu yana Bayraktar TB2, Avrupa medyasında çok ses getirdi. Bayraktar Tb2 hakkında bilinmeyenleri ve Bayraktar TB2 teknik özelliklerini sizler için araştırdık.

Bayraktar TB2 nedir?

Yerli ve milli insansız hava aracı olan Bayraktar TB2, Baykar Teknoloji firması tarafından üretilmiş olan silahlı insansız hava aracıdır. 29 Nisan 2014 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren Bayraktar TB2, hem diğer ülkelerin savunmalarında hem de ülkemizin savunmasında 2014  yılında beri aktif şekilde görev almaya devam ediyor. İnsansız hava aracı klasmanında üretilen Bayraktar TB2, drone uçak olarak adlandırılan insansız şekilde uçuş, güvenlik ve saldırı imkanları sunan Baykar Teknoloji üretimi SİHA’dır.

Bayraktar TB2 nerede kullanılıyor?

Bayraktar TB2, bugüne kadar pek çok görevde yer aldı. Yerli ve milli insansız hava aracı olan Bayraktar TB2, farklı ülkelerin savunma kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. İlk olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlanan ve daha sonra uluslararası pazarda görücüye çıkan Bayraktar TB2, hem ülkelerin kendi savunmalarında hem de diğer ülkelerce gerçekleştirilen bağış kampanyaları kapsamında kullanılmak üzere satın alınmaya devam ediyor. Muadillerinin çok üzerinde olan donanım, teknik ve yazılım özellikleri sayesinde 8 yıldır adından her geçen gün daha fazla söz ettiriyor.

Bayraktar TB2 özellikleri

Yerli ve milli insansız hava aracı Bayraktar Tb2, hem teknik hem de askeri bazı donanımlara sahip. Bu donanımlar içerisinde kanat açıklığı, faydalı yük kapasitesi ve bu gibi bazı teknik özellikler bulunuyorken, bünyesinde silah taşıma ünitelerinin bulunması ile de askeri donanımı tamamlanmış oluyor. Aynı zamanda Yer kontrol merkezi ile kontrol edilen Bayraktar TB2’nin uçuş süresi gibi teknik özellikleri de oldukça gelişmiş durumda. İşte Bayraktar TB2 tüm özellikleri:

Teknik özellikleri

Yerli ve milli insansız hava aracı Bayraktar TB2, üretiminde kullanılan parçalar ve kendisine eklenen teknik özellikler ile günümüzde birçok farklı insansız hava aracı daha üretilmiş olmasına rağmen popülerliğin koruyor. İşte Bayraktar TB2’yi bu kadar popüler yapan teknik özellikleri:

  • Gövde uzunluğu: 6.5 metre
  • Kanat açıklığı: 12 metre
  • Toplam kalkış ağırlığı: 700 kilogram
  • Faydalı yük ağırlığı: 150 kilogram
  • Motor: 1 adet Rotax 912 içten yanmalı enjeksiyonlu motor, 100 beygir
  • Yakıt kapasitesi ve tipi: 300 Litre dolum kapasitesi ve türü benzin

Performans özellikleri

Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracının sahip olduğu uçuş performansına ait bilgiler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Azami hız: 120 knot 222 km/s
  • Olağan seyir hızı: 70 knot 130 km/s
  • Seyir irtifası: 27,000 feet
  • Havada kalış süresi: 27 saat
  • Harekat yarıçapı: 300 km azami

Silah sistemleri

Bayraktar TB2 model silahlı insansız hava aracı, birden fazla mühimmat ile uyumlu şekilde uçuş gerçekleştirmesi amacıyla dizayn edilmiştir. Bayraktar TB2 model SİHA içerisinde kullanılabilen uyumlu mühimmat sistemleri şu şekildedir:

  • L-UMTAS uzun menzilli tanksavar sistemi
  • MAM-C ve MAM-L hassas güdümlü mühimmat
  • Roketsan Cirit (70 mm füze sistemi)
  • TÜBİTAK-SAGE BOZOK
  • TÜBİTAK-SAGE TOGAN
  • TÜBTAK-SAGE KUZGUN

Bayraktar TB2S nedir?

Bayraktar TB2 modelinin bir üst varyantı olarak üretilen ve geliştirilen Bayraktar TB2S modeli daha uzun havada kalış süresi ve silah sisteminde kulanım uzunluğu ve daha fazla yük taşıma kapasitesi olan Bayraktar TB2 modeli olacak şekilde üretilmiştir. Daha çok Bayraktar TB2 kullanıldığı için, Bayraktar TB2S daha az duyulmuş olan bir varyanttır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sosyal Medya Teknoloji

Instagram onay kodu gelmiyorsa ne yapmak gerekir?

Son dönemlerde en büyük sosyal medya platformlarından bir tanesi olan Instagram, pek çok kişinin en çok kullandığı uygulamalar arasında yer
Teknoloji

PayFix nedir? Artık finansal işlemlerinizi tek bir yerde toplayabileceksiniz

Ödemlerinizin hemen hemen hepsini tek bir yerden yapabilmenizi sağlayan PayFix, dijital bir cüzdan platformudur. Kurumsal ve bireysel bir şekilde kayıt